Jul 21, 2014

RESIPI: Kangkung Goreng Belacan

Assalamualaikum...


Amboi...hari Isnin terus cerita pasal resipi...hihi~   terus terang lah ai cakap, seumur hidup ai tak pernah lagi masak kangkung goreng belacan....*boooo!*  aku suka makan kangkung belacan...feveret!! tapi tak pernah masak sendiri...pelik kan? ngeee~


Baru ni mak aku beli 2 ikat kangkung...kengkonon nak masak juadah berbuka....sekali ada je halangan....and tetibe dia kena pi meeting kat Terengganu bagai....dia dah pesan suruh aku je masakkan sayur...kang biar lama² dalam fridge layu, rosak sayur tu....rugi la kan...


So baru ni aku cuba gagahkan diri masak kangkung belacan....sepanjang bulan puasa memang opis aku bagi balik awal...4.30pm tepat dah cabut! kul 5pm gitu dah sampai rumah...memang sempat sesangat nak bersilat kat dapur...antara rajin and malas je....kuikui~


Macam biasa, referral aku bang Mat Gebu...


Jom cekidaut bahan² and cara² membuatnya:


watak utama semestinya KANGKUNG!! takkan bayam pulak kan? LOL~   aku guna seikat je...since aku jenis tak suka batang sayur, aku amek bahagian daun² je...batang aku buang...wakakaka~  sukati la kan dah aku yang masak! :p


watak sampingan ialah:

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
cili merah (watak asal cili padi....tapi masa ni tak jumpa pulak cili padi so belasah je la cili merah....janji cili....ngeee~)


1 inci belacan...first time aku memasak guna belacan...nervous okeh!! bahahaha~


Lepas dah lengkap semua watak, seterusnya ialah:


Tumbuk lumat watak² sampingan tadi termasuk lah belacan....aku nak cepat masa ni...so tak dapat nak lumat sangat....ala kadar je aku tumbuk....huhu~


Then, panaskan minyak dalam kuali...


Tumis bahan tumbuk lumat hingga harummmmm....time ni kena bukak exhaust fan dapur besar², bukak tingkap luas²....bau belacan memang meresap ke seluruh pelusuk rumah! pffft!


Resipi asal ada tambah sos tiram and isi udang....sos tiram kat rumah aku dah expired...kahkah...isi udang memang nan hado...so lepas dah naik bau harum semerbak, tambah air sikit....agak² sendiri...kalau nak kuah banyak, letak air banyak, nak kuah sikit, letak air sikit...giteww~


Pastu masukkan kangkung....gaul rata....resipi asal siap tambah sos ikan....tapi aku tak letak pun...masak hingga kangkung lembut....BUKAN layu! 


Disebabkan aku memasak time bulan puasa, idak la aku dapat rasa kangkung aku ni oke ke idak...aku rasa gitu² je....agak² je tahap kemasinan....belacan memang dah sedia masin ye...tapi kalau korang letak air agak banyak macam atas tu, kena top up garam sikit....kalau tak, tawar je kangkung tu nanti..  :)


dah puas hati dengan rasa, masukkan dalam tupperware...angkut bawak pi rumah mertua...sebab masa ni memang plan nak berbuka rumah mertua...dah la 1st time masak kangkung belacan, konfiden je bagi family mertua makan....kahkah~  :p


Alhamdulillah MIL cakap oke! ada rasa laaa...pastu dia tanya, "mana batang sayur?? amek daun je??" wakakakaka~


Apa pun licin jugak kangkung aku...takde pembaziran berlaku...good! ^_^


Selamat mencuba! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

eima said...

wahhhh ... cuma tak pedas la kangkung ko ni kan .. klu lagi terangkat MIL ko puji ni ... aku pun suka jg masak ni kadang2

Julia Johari said...

Heheh batang kangkung mana? Heheh apa2 pun mil puji tu best...julia mmg selalu buat kangkung goreng belacan ni dear...mmg sedap la...best kan

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Rajin nya Yana menumbuk.. kalau akak blender jer hehehe..
Sedap kangkung goreng belancan ni :

Uni Aqilah said...

saya ni kalau buat kangkung goreng belacan memang tak cukup 1 ikat jer. :)

aizamia3 said...

Bila dah ada pujian, potensi untuk masak lagi tinggi tu.. hehehe..
apa-apapun tahniah atas percubaan itu.. ;)

Yan Ty said...

tak makan batang nya sis...

mOoN IzzaN said...

suka batang kangkung tu tapi sejak2 heboh kat fb pasal telur cacing tu terus rasa suka tu jadi merudum jatuh.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015