Feb 13, 2014

Dah Pandai Berdikari :')

Assalamualaikum...


Hari tu Zafirah batuk...tiba² je tengah² pagi buta dalam 3-4 pagi gitu dia bangun nangis²....batuk teruk sangat...sangat jelas dengar bunyi kahak bergelora dalam peparu dia bila dia bernafas...adoii kesiannyaaaaa...dah la aku mengantuk gila....hahahaha~  papa la tolong dodoi....tenangkan dia...


Keesokan harinya aku decide untuk bawak Zafirah pi klinik....amek nebulizer...teruk sangat kahak dia susah dia nak bernafas....Zafirah tak demam and selsema...just batuk and kahak sangat banyak! lelah?? pun BUKAN...dah banyak kali Zafirah berkahak gini and semua doc yang aku jumpa cakap dia takde lelah....kalau lelah lain bunyi nafasnya....doc lah cakap gitu....


legaaaaa...


Aku and hubby takde lelah, eczema, cuma aku ada resdung...tapi keturunan kitorang memang ada penyakit lelah...kalau dah keturunan mewarisi penyakit tu kena hati² je lah kan....bersedia segala kemungkinan....tapi syukur Zafirah tak mewarisi penyakit keturunan tu....hihi~   :)


Pagi esoknya tu lepas amek neb doc suruh makan antibiotik and ubat peparu...after 6 hours amek ubat batuk (tapi kitorang tak bagi sebab kesian Zafirah kena telan ubat banyak²...HAHA)....then doc cakap waktu malam dalam pukul 10.30pm gitu amek neb lagi sekali....supaya Zafirah dapat tido lena....kalau tengah malam kahak masih teruk, doc suruh pi sepital je....pi emergency cakap anak suspect Bronchitis...gitu...tapi syukur sangat after 2nd neb dia boleh tidur lena.... ^_^


Ikutkan Zafirah dah selalu jugak amek neb....1st time dulu masa umur dia 8 bulan gitu....kemain takut amek neb...melalak²....sekarang dia dah besar....katanya lah....dah pandai berdikari gitu....  :')



 dah pandai nak pegang neb sendiri....aku sentuh sikit je tu....nak betulkan kedudukan neb...rugi la kalau ubat tak masuk peparu...pastu dia tolak tangan aku....papa nak pegang pun dia tak bagi....nak pegang sendiri....

"aimy tatit...."

"aimy nak pegam..."

*semua perkataan yang ending 'ang' memang dia lumsum kan jadi 'am'....contoh abang=abam, mak lang= mak lam, pegang=pegam and so on....*


(^_^)"





ohoiiii kenapalah lah membesar cepat sangat nak oiii....mama rinduuuuuuu!! iskisk  T_T 


Sekarang Zafirah masih batuk berkahak....aku still bagi antibiotik and ubat peparu kat dia...hopefully dalam masa seminggu ni sihat lah dia...tapi...err...budak duk taska kannnnn....sihat 2-3 hari pastu dapat penyakit balik *pasrah!*  T__T


Anak korang kalau batuk gini korang bagi apa selain ubat?? (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

Mama Safiy Arfan said...

heheh bagusnye....pandai2

Nurzakiah Hanum said...

bagusnya

hazman fadzil said...

Semoga Zafirah sihat selalu hendaknya....

Zaza said...

try bagi madu yg bancuh dengan air suam.

Ujang9897 said...

mesti mcm papa dia ni cpt berdikari..,

mrs kayrul said...

pandai pegang sendiri yer...klu kayrul anak batuk, sapu vicks kat dada, belakang, tekak dan tapak kaki...so mama kena la rajin bangun malam dengan kerap, sebab asal dia batuk jer laju2 sapu vicks

Fazleyatul Aini said...

get well zafirah !

mOoN said...

biasa sapu vicks kat blakang n dada.. pastu bagi minum air masak banyak sikit..tapi tau la budak...4 5 teguk pastu buat main dahh..

Fai CeritaCinta said...

kesian bila tgk budak kecik sakit.. zafirah bijak kan sayang, sebab tu dia nak pegang sendiri sebab nak cepat sihat (>___<)

aizamia3 said...

Moga dak Zafirah cepat sembuh..

tak menahan komen dak Ujang.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015