Jun 7, 2013

Kulit pun Dibedalnya Sekali -.-'

Assalamualaikum...

Biasanya kalau aku attend kenduri kahwin, aku suka amek buah banyak² especially buah oren....sebab Zafirah sukaaaaaaaaa sangat makan buah oren....setengah budak or even orang dewasa, tak tahan makan oren....perut la yang tak tahan....buah oren kan acidic...syukur Zafirah punyai prot sebijik mama....bagi batu, kayu pun mampu dihadam agaknya...kahkahkah~  :p



Dulu masa dia baby², tak reti pegang makanan sendiri, dengan gigi pun baru 3-4 batang, mama papa lerr yang tolong suapkan oren...bersungguh² dia menyonyot jus yang keluar dari buah oren tu....kalau dapat yang manis, lagiiiiiiiiii bersungguh dia menyonyot....kalah susu mama! oren lagi sedap gitu kan....huhu~

Sekarang dah besar kononnya...dia lah rasa diri dia dah besar....nak berdikari manjang....eksyen takmo mama suapkan oren....nak pegang sendiri....hehh~   oke la, aku pun memang nak Zafirah belajar pegang makanan sendiri...belajar makan sendiri....




Sambil makan sambil main, sambil berborak...kalah makcik² mengumpat dalam mesyuarat tingkap tau...pot pet pot pet....hahaha~

Sambil dia leka makan, aku pun boleh la makan nasi minyak dengan tenang kan....haha~  tengah khusyuk dia makan, aku pun khusyuk makan, tak perasan dia pi gigit sekali kulit oren tu...! haiyaaaa~   pastu bila kita cuba nak betulkan cara dia makan tu kemain marah.!

"mama! I can eat on my own oke..."

"I know what I'm doing..."

"leave me alone!"


errrrrrrrrrrrrrrrr.....kalau aku translate kan bahasa baby mungkin gitu lah yang dimaksudkan Zafirah....kekekeke~   :p

So aku lantakkan aje dia makan kulit oren tu....bila dia buat muka pelik sebab pahit kan kulit tu, kitorang gelak je lerrr...tak pun aku bagi je oren yang baru, masa tu baru betulkan cara dia pegang oren and bagitau dia nak gigit belah mana....hahaha~

Lagi satu pe'el Zafirah ni, kalau dia tengah leka makan satu benda yang dia rasa sedapppppp sangat tu, memang dia tak pandang lah nasi² ni kan....hehh~  lepas tu balik rumah mintak, "mamammmm...mamammmm!"  (maksudnya nak makan ler tuh!)  grrrr~  menguji kesabaran aku sungguh! (-_-")


"eh u amek gambar Zafirah je ke?? amek la gambar SUAMI u sekali...hehh~"

yela big bos! nak interfrem dalam blog ai ler teww...kekeke~



senyum paling ayu lah tu kot?? :p   Zafirah buat muka garang apehal?? haha~  tak sedap ler tu kulit oren tu kan....hikss~  :p


Korang suka dak makan oren?? aku suka makan oren masa pantang lepas bersalin je...sebab buah oren kan banyak vitamin C...untuk sembuhkan luka czer dengan pantas gitu....sekarang ni bukan tak suka, tapi malas nak kupak² kulit tu, pastu nanti jus tu meleleh², pastu melekit² mulut, tangan....oke tolong jangan contohi aku...! bahahaha~  :p

Oren itu bagus! sila makan selalu! (^^,)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

aizamia3 said...

budak2 kalau dah pegang sesuatu tu janganlah cuba2 amik dari tangan dia.. confirm angin taufan dia datang.. kehkehkeh..

diana said...

anak akak maisara tak makan buah langsung..tapi Mikhail semua buah dia makan.oren ke,epal ke..pisang je tak nak..hehhe

YanaUjang said...

ehh sama dgn zafirah la kak Diana..dia pn xsuka pisang..apesal hahh??? -.-

hazman fadzil said...

lepas nie dah boleh la kasi asam limau keping kat Zafirah pulak.... confirm terkelat je muka dia

CikNaa said...

pot pet tu anak sape tuuuu?
hehe. comei la dia membebel2.. mcm byk nau cite nye.

Cik Puan Rara said...

pricess pon sama,eiru mkn sampai 3ketoi oren.nasib x berak berak ke hape.hehehe.

My Little Diary said...

comel jer budak2 kecik makan oren...hehehe....terkumat terkamit mulut dia...

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Hi.. Newbie here. I am following you :)

Happy blogging! Jom jadi kawan saya by old follower OR follower G+. Mana2 pun boleh.

http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com

PeRdU cINta said...

suka sangat..pelawas pun ye juga..

amal said...

haha bagus zafirah. takmo membazir kan. kulit pun kena habiskan :P

eima said...

zafirah ni semua mkn .. anak aku byk sungguh die pantang ..heeeee

Aty_Fared said...

tak suker...sebab takut terkena yang masam...heheh...tapi dak tecit memang suker kot..qaleef pon layan jer...mungkin sebab isap2 kuar air tu yang die suker..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015