Jun 20, 2012

Pengalaman Cabut Gigi Geraham Bongsu

dah nama pun blogger tegar haruslah gambar gigi pun nak amek..kau ado?? kahkahkah~


Semalam aku MC...sakit gigi punya pasal..iskisk~
dari hari Sabtu sebenarnya gigi ni sakit...
tapi baru semalam gagahkan jugak diri pi jumpa dentist...
dentist cakap gigi geraham bongsu ku memang dah infected...
tak boleh diselamatkan lagi...kasi cabotttttt!!
*cuba bayangkan situasi mengerikan macam dalam cerekarama (-_-")*


Menggigil kot badan time dentist mencungkil, mengorek gigi ni...
yelah geraham bongsu kan jauhhh ke dalam mulut...
yang aku cabut ni gigi belah kiri, belah atas..ffuhh~
serius seksa aku tengok dentist tu nak cabut gigi aku...
nasib baik ada bius...
rasa nak terkoyak mulut ni sebab dia pi tarik besar²...
rasa sakit mulut mengatasi sakit gigi yang nak dicabut tu  =.=


Hari ni gusi still bleeding...berdenyut² je rasa...
nurse suruh kumur² dengan air garam untuk kecutkan gusi...
tapi pagi tadi tak sempat nak kumur²...
tunggu balik kerja nanti lah baru buat...


seriously, aku rasa agak lega bila gigi tu dah dicabut...
lama dah aku tahan sakit, ngilu...
gigi berlubang memang ngilu...kan??
bagi aku geraham bongsu bukan ada function apa pun...
dah la susah nak menggosok...
sebab jauh ke dalam kan...
doc ajar guna berus yang kecik je untuk berus bahagian paling dalam tu...


erm buat masa ni aku tak boleh makan makanan pejal...
kena makan bubur, sup² je...adeyy~
tapi aku banyakkan minum susu...
yelah mana kenyang takat makan bubur je...
prot dinasour lah katakan...muahahaha~  =P


korang...ada pengalaman cabut gigi dak time dah besar² ni??  =)









p/s:  jum vote kitorang nak pi London! klik ini > http://on.fb.me/LfxC6P dan ini > http://on.fb.me/M5hUw6






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

31 comments:

Cik Eka said...

adoi ngeri..eka ada dua batang gigi bongsu yang kedalam.yang paling teruk nak tumbuh yang atas sbelah kiri.punya la jauh,senget pulak tu.tak cabut sampai skang.takuttt

hehehehe

YanaMIB said...

eh samala...yg dicabot ni pn belah kiri, atas..haaa haaa =P

Mr feckry said...

dalam dalam rawatan islam, bunga cengkih elok di letakkan pada graham gigi yang sakit

Rozuan Ismail said...

pergh, cabut gigi yang besar mmg sakit

Rina Ellisa said...

sy cabut gigi 4 batang sebab nak pakai braces.. wuhuuuu~ :P

wanda arry said...

adeh ngeri2..xpenah cabut gigi..dah lama gila k.yana..last time skolah dlu rasanya

eima said...

takde ... takutnye ....
aku kena tingkatkan semangat jg gigi la ni... eeeiiiiiiiiii takut .......

Cik Eka said...

hahaha

takutnye kak...

ngeri betul..ritu ade ex opismet cabut,sampai demam...
kalo eka pun.demam gak kot..dah la nak tumbuh setahun sebatang...aduiii

aTy _faRed~ said...

sakit gigi memang seksa giler..!! rela sakit kene bius sebelum cabut tu dari sakit memanjang..tapi tang biler nak kene bius tu pon menderite gak..huhu..

Afasz said...

ngeri plak tgk gambar gigi tu... >_<

hazman fadzil said...

Gambar bila dibuat dalam hitam putih dah macam misteri nusantara je aku tengok.... lepas nie kena gosok gigi ngan kodomo lion yea

Cik Cammy Lia said...

dh lama gile x p klinik gg.. zmn skolah rendah dlu je kot

ieda said...

uishh ada je dik
akk dah tua nie punnn pernah cabut gigi
bulan lepas x silap
gigi belakang sekali tuu huhu
tapi sib baik masa cabut x sakit langsung sbb cabut di klinik gigi kerajaan .. terbaik lah DR tuu ;)

tapi lepas bius habisss ... huhuh x ingatt lahhh dia punye denyut ! .. ;))

Nyamuk Terbang said...

akk ambik ketul ais letak dkt tmpt yg kena cbut tue..lg cpt hilang denyut dia...gusi pn cpt kcut

siti kektus said...

2 tahu lepas gigi geraham kite kena cabut. sebab dah rosa kjugak. 2 hari tak boleh makan. sebab gusi jd bengkak. sobsob

mrs kayrul said...

yana, nak hentikan darah ngan cepat ambik kain letak dalam air sejuk/ais...tekapkan kat bahagian yg kena cabut tue

kayrul dah cuba nie masa kena cabut gigi geraham bongsu tahun lepas..memang cepat la darah tue berhenti

Cik Asma BLuppy said...

gigi bongsu saya baru nak tumbuh.. hahahaha

Fai Shaklee said...

aduiii, mesti sakit giler kan?? mintak dijauhkan geraham bongsu ni sakittt... huhu..

ummiarissa said...

jumpa dentist pun time mengandung...sakit gigi pun time mengandung,cabut gigi pun time mengandung...memang sakit..

Amin A. R said...

Baru cabut hari isnin minggu lepas....lepas cabut, gusi tu membengkak. Sumpah sakit giler. Lebih sakit dari sakit gigi. Makan hari jugak nak hilangkan denyut2 tu.

nabilah_2908 said...

hrumm..faham macam mana sakitnya gigi berlubang...

syabas lah..kerana berani ke dentist.. :)

macam saya...tak berani..lagi pun gigi yg berlubang tu..kadang2 je dia buat perangai berdenyut-denyut..so tak kritikal sangat la kot...huhuhu... ;P

eyjalukman said...

kita tak tahulah gigi kita yg kena cabut ni geraham bongsu ke apa . tapi mmg serius sakit lahhh kalau tak cabut tu . nseb dah cabut rsa lega . hahaha

aizamia3 said...

setakat ni belum tapi akan datang insyaAllah.. ;)

aennkhairol said...

Hehehe,saya arini bru g cabut td..xthn sgt dh slalu skit...ingt skit time cabut 2,tp xrs ape lgsg..siap ptg td g mkn meatball lg kt ikea..kuikuik...gigi gerham bongsu lak 2...

wan suhana said...

Tompang tanyer... lps cabut gg geram tu normal ke gusi bleeding smpi kuar darah ketol2? Sy dh 12 jam cabut gigi tp masin telan air liur berdarah yg masin :(

YanaMIB said...

@wan suhana:: err xde lak sy bleeding smpi gitu skali..rsnya xsmpi 12 jam bleeding dah stop..baek pi cek doktor..takut ada masalah len =)

Hasni Zurainie said...

Brapa kos cabut gigi geraham bongsu tu kt swasta? Tq

wan nurul hezrina said...

nurul baru cabut gigi jumaat lepas..21/9/2012..adeh mmg siksa kalau sakit.dah cabut lega rasa walaupun nie pipi masih bengkak..bleeding alhamdulillah tak sampai 12jam bentidah..mmg syukur sangat.baik cabut dr simpankan..huhu

nurul follow sini

syarifahadyani said...

brp cost awk cabut gg awk eh?sy pun dok sakit gigi geraham bongsu yg kt bawah.dentist kata kena minor operation sbb dia tmbuh senget..tu yg ngeri nk g cabut tu.huhuu..masa nak bius tu sakit x?

Pokok Manggis Depan Rumah said...

nak tanya.. ini cabut kat klinik mana yea? berapa RM kene bayar untuk cabut gerham bongsu ni akak?

Suleo Simmy said...

Hari ni br cbut gigi graham bongsu. Mmg mula2 ngeri sbb first time. Msa ngah cabut tu brpeluh tangan sbb tkut sakit. Rpanya x sakit. Brkat kata2 smangat doc yg baik ati tu. Huhu
Yg x tahan gigi sy kna cbut kiri kanan ats bwh sbb dh teruk sgt. Sabo je laa.. ggi bwh kena wat ooeration sbb dh teruk. Mmg lega lps cabut. Klau x dok berdenyut je.

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers