Jun 17, 2012

Baru 4 Bulan dah Kena Makan Ubat =(


Aduiii sian anak aku batuk + selsema...
korang semua pun aware kan cuaca sekarang macam mana??
panas + jerebu...
kita yang dewasa ni pun tak tahan,
apa lagi baby baby macam Zafirah...


Merah-merah muka Zafirah bila batuk...
tidur pun asyik tak lena...
hidung tersumbat...
sedih tengok dia sakit...=(
kalau lah sakit tu boleh di transfer...
memang nak suruh transfer kat aku jek...iskisk~


Ubat ni ubat pertama yang Zafirah makan...
kalau boleh aku nak elakkan Zafirah dari makan ubat..
dia baby lagi...
lagipun dia fully bf...
aku yakin susu ibu dapat menyihatkan dia...
cuma dalam situasi ni mungkin nutrien susu ibu tak mencukupi..
nak taknak kena bagi ubat jugak...
tapi aku tak ikut dos yang doc sarankan...
patut kena bagi 3 kali sehari (after bf)
tapi aku bagi 1-2 kali je sehari...huhu~


Anak mama ni kuat! mesti cepat sihat!
risau betul tengok dia batuk-batuk, bersin-bersin...adeyy~
doakan Zafirah ye korang! (^^,)
korang pun, sila minum air masak banyak-banyak...
takmo sakit-sakit tau  =)






p/s:  jum vote kitorang nak pi London! klik > http://on.fb.me/LfxC6P





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Nyamuk Terbang said...

kesiannya zafirah..smoga dia cpt smbuh

profmie said...

xpela mkn ubt demi utk sembuh..smuge cpt sembuh..

p/s 1st time singgh sini n done follow..blog yg menarik...jmput dtg blog sy klu sudi.hihi

shakila mubarak said...

hi,

try pegi klinik homeopati. die xgune drugs dlm ubat die. more to herbs.

lg berkesan utk baby.

Rozuan Ismail said...

bangi berjerebu skang ni.tak suka

UniMeOw said...

cian ni...

smoga cepat sembuh..amin..

azizah :) said...

musim kak...org dewasa pon ramai demam2.. apatah baby kan..

moga baby zafirah cepat sihat!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

moga zafirah cpt sembuh, amin..

yana tau tak akak selalu je doa siang mlm minta Allah agihkan sakit tu pd akak.tup2 akak demam lagi kelam kabut sbb takda org urus mereka..huhu

Cheyan said...

moga cepat sembuhhh..anak I yang sebulan pun batuk ni..tak g klinik lg..mungkis sb panas and jerebu..

hairy said...

moga cepat smbuh..skrg musim panas...jerebu lak

fAtrinA said...

Ala cian baby.. Make sure kahak n hingus dia habis buang tau.. Takut infection paru2.
Anak sy duk demam batuk selsema on off da berbulan2 at last kena infection huhu
Speedy recovery k baby :)

mAr@ZiEy said...

Try cara tradisional..mmg tak elok baby below 2yr di beri ubat..cop kalau hidung tersumbat..try beli penyedut hingus kt Manjaku..brand Pigeon..yg muncung tirus,tak pun beli ubt titis hidung utk baby..ade jual kt farmasi..kalau berkahak..try steam kan bby utk cairkan kahak..kalau boleh elak kan penggunaan ubat kt baby..cara steamkan baby baca kt blog ini http://mishawads.blogspot.com/2011/05/kisah-raisya-batuk-selsema.html

Lya Colours said...

get well soon zafirah !

mrs. wanie said...

yup yana..
budak bawah 2y mmg xdigalakkan mkn ubat.

klw pi klinik @ hosp gov sure dorg x bagi punya. kecuali paracetamol sj

get well soon dear

Mummy GreenyHouse said...

moga cepat sembuh zafirah! :)

Fai Shaklee said...

zafirah mesti kuat mcm mamanya... insyaAllah esok lusa sihat la tu ^__^

NUNU EERA said...

zafirah da sihat x?? keciannya die kne mkn ubt pahit.. :(

aTy _faRed~ said...

anak i masuk 2 bulan dah kene makan ubat..sebab mase tu die kembung kritikal..ubat dah dapat awal..tapi bertahan tak nak bagi..tapi biler dah teruk sangat terpakse gak ar bagi..sebab tengok die macam seksa sangat..tapi alhamdulillah lepas tu ok dan tak bagi lagi dah...

nabilah_2908 said...

kesian dia....sekarang ni macam mana..dah baik ke..? :)

CikMai said...

kcian baby :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015