May 15, 2012

Punca dan Cara Mengatasi Bengkak Susu



Semalam buat pertama kalinya aku kena bengkak susu di PEJABAT! sebelum ni pernah jugak kena...tapi waktu cuti...so aku bagi je direct feed (df) kat baby, dengan senang bengkak susu tu hilang...bila jadi bengkak susu ni ko pam lah macam mana pun memang susu takkan keluar...macam tersumbat je saluran susu tu...sakit tu toksah cakap lah...hanya mereka yang pernah mengalaminya je akan paham perit bengkak susu tu...dan hanya sedutan baby je dapat menghilangkan bengkak susu...tu pengalaman aku lah...lain orang lain lah kot...kannn?   =)





Menurut pembacaan aku bengkak susu ni terjadi bila si ibu lambat pam susu...kalau ikut pengalaman aku kena bengkak susu sebanyak dua kali ni *baru 2 kali derr..kah³*  bila waktu malam sebelum tidur tu memang aku rajin gilerrrrrr ngepam susu..setiap jam duk ngepam je kerja aku...then bila dah tidur, aku tak pam...and baby pun syok bantai tidur sampai ke subuh, idak pulak dia bangun setiap 2 jam nak menyusu...haaaa time tu memang gasak lahh tahan sakit akibat bengkak susu...adeyy~


Menurut pembacaan aku lagi, hormon lacta (hormon susu) banyak dihasilkan pada waktu tengah malam hingga ke subuh...sebab tu disarankan kepada ibu² untuk rajin mengepam pada waktu² macam ni....err letih kot nak berjaga malam selalu....kalau menyusukan baby gigih la lagi nak bangun...tapi kalau nak bangun semata² untuk mengepam susu memang aku malas! hahaha~





Masa kat opis semalam aku macam nak pasrah je...nak tunggu je sampai balik kerja, baru bagi df kat baby...macam biasa aku akan post masalah aku kat group KIM di FB...dan macam biasa aku sangat berpuas hati dengan respon kawan² di sana...macam² petua aku dapat untuk hilangkan bengkak susu...kalau dah kena bengkak susu tu cepat² la settlekan...kalau tunggu lama² takut lagi mudarat...ada cakap nanti breast jadi lebih keras dan berketul²....ada yang sampai demam...wallaaaa tak sangka aku bengkak susu pun boleh jadi punca demam  =.=


So here are the petua²::

1)  Menyikat payudara yang bengkak (sikat menghala ke puting)

2)  Tuam dengan tuala panas (aku buat gini tak pernah menjadi...susu still tak keluar..)

3)  Tekapkan daun kobis pada payudara (buat sesekali. Jika diamalkan selalu boleh menyebabkan susu kering)

4)  Ambil cuka makan dan campurkan dengan air di dalam piring. Ambil kapas, celup dan sapu pada sekeliling buah dada. Awas! Jangan terkena bahagian niple ( nanti baby tak nak menyusu pulak!). Lakukan setiap hari sehingga tiada bengkak lagi.

5)  Ambil beberapa helai daun sirih dan disapu minyak zaitun di permukaan hadapan. Layur daun sirih tersebut di atas tudung periuk. Tekap pada buah dada bila agak-agak suam. Selain dari melancarkan pengeluaran susu ia juga mengurangkan rasa sakit bengkak.

6) Urut sikit sebelum pam...buat urutan membulat macam pemeriksaan payudara tu kat area yang rasa berketul-ketul tu...kemudian pump..masa pump pun buat juga urutan tu...

7)  Marmet



Aku guna petua ke 6 dan ke 7 tu je...sebab dua tu je yang aku mampu buat kat opis dan sangat berkesan...ekceli agak sakit lah kan masa urut bahagian bengkak tu...tapi once susu dah keluar, pehhhh lega tak terkata! so lepas ni jangan takut sakit...sebab hasilnya memang memuaskan...hohoho~


Apa pun petuanya, pastikan anda kerapkan penyusuan secara terus (direct feeding) dan mengepam susu apabila berjauhan dari bayi bagi mengelakkan masalah bengkak susu ini berulang.


Wokeh...lepas ni kena jugak gigih jaga malam semata² untuk ngepam susu...gambate! ^__^





p/s::  aku tak ambil mana² produk milkbooster...cukup sekadar jaga pemakanan, makan makanan seimbang dan pastikan hati sentiasa gembira...time pam tu baca zikir dan selawat...tak pun tengok je gambar/video baby kompem banyak susu yang keluar...hihi~ selamat mengepam mommies!! ^__^




Iklan:


Emel me at ctliyanadmib@gmail.com
atau
sms/whatsapp: 0133618800

Harga kasih sayang uols! (^^,)








Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

22 comments:

Anum said...

good info :)

Anis said...

Gud info. Salam perkenalan jemput singgah ke blog saya

http://anisvitashop.blogspot.com/

mynameismy said...

menyikat tu pakai sikat ke? -.-' hehe

yana memang fully breastfeed eh dr awal? baguslah kalau gitu. teruskan usaha!

will keep the infos for my future reference...:)

p/s: yana, nak tnye mne nak cari buah delima? kat pasaraya2 biasa tu ade ke? ada bace delima boleh hilangkan loya,muntah igt nk try la.

ieda said...

setuju dik
alhamdulillah akk x pernah kena bengkak susu nie ..
cuma adakalanya bila rasa macam keras tuu cepat2 gi pam ! .. ;)
anyway nice info yana .. ;))

YanaMIB said...

xpernah try lg pakai sikat tu my..haha tp mmg guna sikat lah..yg sikat rambut tu =)

yup alhamdulillah dr awl bersalin smpi skrg still fully bf..

e k i n ♥ y u s r i said...

terima kasih for the info

Cikpuan rara said...

tahnks for info sis.

Rina Ellisa said...

best baca.. wlaupon tak jdi ibu lagi, tpi satu ari nnti pasti berguna jugak.. :)

diana said...

tak pernah jadi bengkak susu.
mungkin sebab akak tak kerja kan??
jadi mudah je nak bagi susu ikut time.
kalau diA tidur pun akak pam je susu.masa akak pantang dulu susu memang banyak tapi maisara tak nak menyusu.ada banyak susu yang terbuang je.sebab duduk saja2 akak pam tapi dia tak nak minum..kecewa sangt...
maisara dulu akak bagi susu guna botol sebab tak boleh terus direct feed.ada masalah sikit.

aTy _faRed~ said...

i masse anak kene tahan wad sebab demam kuning tu selalu kene bengkak..memang tak tahan..!! sakit giler..kalau pam lagi sakit..serik gak waktu tu..ade nurse ajar i..makan panadol 6 bijik..tapi tak buat pon..jd tak tau bekesan atau tak..
tang kene bangun tengah2 malam mengepam tu..haaa...i rajin buat..sebab waktu tu jer anak tido lena tak mo nyusu..kalau tak pam memang bengkak atau basah baju ngan susu menitik2...

Yana Libra said...

takut pulak nak bersalin bila baca..huhu~

Nora Karim said...

fuh... memang la tersangat sakit kalau kena bengkak susu... huhuhu

MuzZz said...

Nice blog..

Salam kenal..saya pn pernah kena bengkak susu..sakit tak tertahan..huhu

drNajmi anuar said...

almak tersama pic pula (" ,)

nway such a very good info.. sy ms anak 1 dulu pon tak pernah kena bengkak susu, ms yang 2nd baby ni baru terkena c;

Lin Mustafa said...

sakit nye kne bgkak susu... :'( kalo de baby xpe...keguguran!xtau nk bt cm ne...lngsg xleh nk angkat tgn sbb tlu sakit..

zenat samar said...

Sy bengkak dah kurang tp biji susu yg keras2 tu ada n sakit mcmana nak hilangkan?

zenat samar said...

Sy kena bengkak susu dan ada susu keras mcmana nak hilangkan ya...

Kenari Putih said...

Yelah, bengkak susu memang sakit cik b kan. Masa lepas pantang kak ikut famili meminang utk adik ipar. Pam pulak tak bawak. Nak marmet dalam kereta pon penuh full house kereta. Uih, sakit sungguh. Balik smp rumah terus pam, fuih lega rasa lepas pam. Punya byk susu smp 3 botol. Xsabar lepas tu pergi rumah pengasuh ambil baby. Hihi

nuur hanna said...

good info.. :)

jemput follow blog saya jugak
http://penmerahhanna.blogspot.com/

terima kasih

nuur hanna said...

good info.. :)

jemput follow blog saya jugak
http://penmerahhanna.blogspot.com/

terima kasih

faezah jalil said...

Assalamualaikum..
Salam perkenalan...
Saya kalau bengkak susu mak memang pesan tuam dengan kobis yang dah dibasuh dengan air paip..okayla..mmg rasa sejuk dan cepat surutnye..
Thanks for the info..jemputla menjengah ke blog saya.. :D

Wan nor hazwani said...

terima kasih untuk info ni.. saya sedang mengalaminya sekarang. bolehla praktikkan petuanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015