Sep 16, 2010

Wanita dan PMS



Premenstrual syndrome atau PMS amat glemer di kalangan gadis tak kira la masa kini atau masa dulu...kalau dalam bahasa melayu disebut sindrom pra-haid lah...simptom ni terjadi sebelum wanita itu didatangi haid...contoh seminggu sebelum haid ke...

Wanita yang didatangi PMS akan ada symptom berikut::

1) Perubahan emosi.
Kamu mungkin pemarah daripada biasa. Perkara remeh juga boleh menyebabkan kamu marah dan menangis.

2) Perlukan masa untuk bersendirian.
Beberapa hari sebelum haid, kamu mungkin mahu ruang untuk kamu sendiri . Kamu lebih selesa duduk di dalam bilik beberapa jam dan tidak peduli menolak jemputan ke keraian.

3) Kembung.
Kamu merasakan diri kamu gemuk, hodoh dan kembung beberapa hari sebelum haid. Kamu juga mungkin merasakan sedikit kesakitan otot dan payu dara kamu menjadi lebih sensitif terhadap sebarang sentuhan.

4) Mengidam!
Kamu akan mengidam beberapa makanan dan tidak menghiraukan makanan lain. Kemungkinan juga kamu hanya mahu makan makanan yang manis dan masam.

5) Tahap konsentrasi yang lemah.
Kamu menjadi cemerkap dan mengambil masa yang lebih lama daripada biasa untuk menyelesaikan tugas.



    oh kepada kaum lelaki, sila lah jangan memarahi adik², kawan² atau makwe kamu sekiranya kamu melihat simptom² di atas pada diri mereka...kami tak berniat untuk menyusahkan orang...tapi itu semua kuasa Allah...kami redha dengan diri kami, dengan dugaan yang Allah beri....kami juga cuba sedaya upaya untuk tidak terlau mengikut emosi ketika dalam kesakitan....

    Bayangkan kami mengalami masalah sebelum haid, apa lagi semasa haid datang pula penyakit senggugut...Allah sahaja yang tahu peritnya rasa sakit kami pada masa tu...orang lelaki hanya tahu melihat...kadang² dimarah lagi sebab kami tak larat nak buat kerja, merajuk tiba²...T__T

    Yang kami minta cuma lah belas kasihan, mahu kamu memahami masalah kami......tak salah kan kamu cuba memahami masalah wanita?

    Apabila berdampingan dengan wanita² yang ada PMS, sila JANGAN buat lawak bodoh atau bertanya soalan² bodoh contoh seperti ketika anda sedang sibuk buat kerja dan rakan sepejabat menegur "Eh kau sibuk ke?" atau kami akan tembak kamu sampai mati! miahahahaha~ *lempang*
     











    Kalau kamu takut dimarahi tak tentu pasal, beli lah alat PMS Detector kat Smart Shop-lah-sangat...mungkin ada di pasaran berdekatan anda...lalalalala~














    Mungkin dengan perubahan gaya hidup sihat dapat mengurangkan atau mengelakkan daripada terkena sindrom PMS... *kena rajin exercise lepas ni..yeayy! \(^_^)/*




    Sekian info berguna especially bagi kaum lelaki...huhuhu~


    peace!! \/(^_^)







    p/s:  selamat Hari Malaysia sume!! Jum pi beraya lagi...aku belum puas makan lomang dan rendang...ngee~


    13 comments:

    makdara TERDIVA said...

    hy yana,
    time bulan mengambang waktu2 nak raya memang tak best sebab rase tak selesa..tapi kalau takde bulan mengambang lagi naya..huhu!

    Lya Colours said...

    kita kalo pms ni selalu rasa lenguh2 kat peha
    emosi gak kadang2
    tp xde la melarat2

    Mr feckry said...

    seyes, sangat berguna untuk gua memahami wanita

    nabilah_2908 said...

    bila bendera jepun berkibar..masa tu lah jerawat2 ni nk tumbh..lagi tak best bila period time raya...aduhai..cantik jer dia tumbuh kt muka..bersinar-sinar kemerahan...haih..sabar jer la... ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    SAWI OH SAWI

    Mr Noble said...

    haha! dah tau pon :p

    y@n@ M!B said...

    :makdara TERDIVA :
    klu 1st raya mmg xbest..klu skrg ni oke lg..senang nk berjln sbb xyah nk smyg katne..haha boleh gitu? =)

    y@n@ M!B said...

    :Lya Colours:
    sy pn kdg² je emosi..biasanye mmg agak terkwl..ecece =p

    y@n@ M!B said...

    :Mr feckry:
    bagus! sila fahami segera! huahuahua ^_^

    y@n@ M!B said...

    :nabilah_2908:
    jerawat tu mmg xleh nk cover..haha..klu dicucuk bertmbh truk muka..so time amek gbr buat² la peace ke, janji tertutup kwsn 'bertanda'..ngee~

    y@n@ M!B said...

    :Mr Noble:
    ceh org da kawen mmg expert manjang..huhuhu~ =p

    Fitrihadi.com said...

    perempuan memang complicated ar..jap A jap B..jap ok jap ko..hadoiiii

    selamat hari raya..sorry lambat wish hehe :)

    y@n@ M!B said...

    :Fitrihadi.com:
    hehe sbr aja =)

    xpe..raya kn sebulan ..hehe~slmt hari raya

    Anonymous said...

    time period saye memang akan rase nak makan mentos epal hijau..masam tapi puas..heheh..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Copyright to LIFE 101
    Designed by UMIESUEstudio 2015