Dec 26, 2013

SusunAtur: Tempat Simpan Bawang

Assalamualaikum....


Dah lama tak buat entry susun atur kan? hihi~
sebelum ni teaser je....punya lama nak update full entry...maaf maaf maaf.... :)


Jom cekidaut cara aku menyimpan bawang, kentang segala...sebelum dan selepas susun atur  :)


gambar sebelum....
kemain bersepah cara aku menyimpan bawang...
semua aku sumbat dalam satu bekas...
paling selekeh, aku tak keluarkan segala bawang² dari plastik lepas membeli...
dengan plastik² tu sekali aku humban masuk dalam bekas tu....
bila nak guna, kena selongkar...
aihh....tak efficient sangat....! -.-'


Before ni aku tengok kawan aku share bekas simpan bawang jenama Tupperware...
bila ku tengok harga....masyaAllah!
bukan dalam range bajet aku!
even ada diskaun sekali pun....
masih dalam lingkungan RM30-RM40....ffuuhh! *tarik napas panjang²*


Syukur lah aku ni customer tetap Daiso...kahkah!
gigih oiii aku round Daiso mencari bekas sesuai untuk longgok segala mak nenek bawang! pfftt!
akhirnya usaha ku berjaya!! yeyyy!


PERFECTO!!
ni bukan bekas bertutup....
tapi ala-ala rak kecik...
RM5 setiap satu item....


Dalam label tunjuk untuk meletak segala mak nenek spices, sauces...
tapi aihh pepandai la kreatip lagi inovatip....
dah jadi mak mak ni otak kena triple geliga! bahahaha~
instead of lambakkan botol² spices, aku longgok bawang dalam ni....


Macam ni !!


nampak lapang sikit kawasan ni....
mula² aku beli 2 tingkat je....
tapi macam tak cukup pulak nak menyumbat segala kentang, halia bagai....
masa beli rak ni tak terfikir pulak rumah aku ada halia, kentang...
ingatkan ada bawang je...kahkah
maklum lah jarang guna dapur....  :p
so aku pi balik Daiso untuk beli lagi rak tambahan....


Jadi macam ni....



Sangat perfect rak kecil ni....
untuk orang yang jarang masak macam aku sesuai la...
kalau korang jenis memasak hari² and simpan stok bawang banyak²...
mungkin kena cari tempat penyimpanan yang lebih besar....
ada je rak besar kat Daiso tu...
pi la cari....
kalau korang pi Daiso IOI Mall, pi rak yang belakangggggg sekali....
tempat lain aku tak sure ye....
aku customer tetap cawangan IOI Mall je...hikss~  :p


oh yang tempat letak botol² kicap, sos segala tu beli kat Cosway....
mak aku yang beli....lama dah....
tak ingat harga berapa...
pi la usha Cosway or tengok katalog...  ^_^


 macam laci...senang ditarik²...
mudah nak mencapai bawang yang letaknya jauh ke dalam...
laci pertama dengan ke-2 tu memang beza...
sebab masa aku beli yang laci pertama tu Daiso takde stok lain dah...
aku tunggu sebulan, dah pi cawangan lain pun takde jugak stok kaler putih...
malas nak tunggu lama² aku rembat je la apa yang ada...
janji fungsinya boleh simpan bawang! :)


 yang spices dalam plastik tu aku tak tau nak letak dalam bekas apa....
tengah fikir lagi...
asyik fikir je kerja aku....bahahaha  :p



ni lah cara aku menyimpan bawang...
setengah orang prefer simpan bawang dalam fridge...
untuk tahan lama katanya....
mak aku tak pernah ajar simpan bawang dalam fridge...
mungkin akan menyebabkan fridge berbau...
entah la...
tapi aku suka cara penyimpanan macam ni...
lebih teratur dan tersusun...
5s berjaya!
dengan kos hanya RM25!!  ^_^
(setiap 1 item RM5)


Korang simpan bawang macam mana??  :)



 Terima kasih sudi membaca!

28 comments:

Nur Inani said...

macam nak cari je bekas gitu.. hihi.. :)

NinaAz said...

Cutenya bekas daisooo. Hehee. Nina suka masuk dlm daiso. Tp xtaw nk cari apa. Haha

Mimy Hamid said...

okh gi daiso dah tau apa nak beli...tq..tp bukan nak letak bawang...nak letak bekas garam...bekas bawang pakai tupperware

Ayu azmir said...

comel la pulak nampaknya...

cik hani said...

comel. bekas 3 tingkat tu 5 ringgit ke? or kena beli berasingan

Fizah said...

mmg thorbaeekkkk niii...:))

Masya said...

TAK KISAH BEKAS BWG MCM MANA .. JANJI KEMAS MCM NI SEJUK MATA MEMANDANG, SY SIMPAN KAT PETI SEJUK.. TP BARU DPT KATELOG AVON ADE BEKAS BAWANG OFFERRRR MAHU BELI .. MAHU BELI .. HIHIHIHIHI

Chekgu Azrine said...

Kemas..seyes trs nk terjah daiso skg jgk..haha

Ann@zanyra said...

menarik!boleh applykan nnti kan nnti ni..

Mama Idlan Irsyad said...

ha, saya pun dok pikir benda yang sama.. tak suka tengok bekas bawang kat rumah sekarang... nak cari yang bertingkat2 camni jugak...

Dkna Abza said...

dah lama nak tya... daiso ni dalam ioi mall ke? tak pernah sampai :)

Umi Qi said...

Alaaaa soklan cm ner simpan bawang eh...sama cm pictur ekt atas tuh sejibik bahahhaha....

Yana...ada cita2 bukak daiso x? Kalo ada ko g tau ek...aku nk jd customer pelanggan tetap ko...sbb aku x tau ada benda murah utk letak bawang cm kt daiso....ngeeeeeeeeeee....ko mmg hebat yana...tuh ku suka ko...x kedekut ilmu :)

Salhah Suhot said...

Eh x ada butang like...ehehe.. Nice! T nak buat juga. Mmg nak cari bekas bawang ni

aizamia3 said...

masih tak berjaya nak beli bekas bawang tupperware tu..
akak simpan kat tempat yang mudah untuk abg akak amik sebab dia lagi rajin memasak dari akak.. hehehe..

Azura said...

kita simpan bawang dalam bekas bulat bertutup dan berlubang2 je. campur semua bawang besar kecik halia kunyit hidup. tapi spices tu kita beli bekas2 kecil ada penutup warna warni. bekas tu transparent je supaya senang nampak spice apa kat dalam. penutup je warna warni nak ceriakan dapur. so sesiap spice ada bekas masing2. hehe

careno said...

Aku tak ambk tahu hal2 dapor... mana bawang mana halia aku tak tahu... kicap jer aku tahu... hahaha...

eima said...

untung la mak hang dpt ank rajin ngemas

Rizziela said...

ok gak..saya pakai bakul biasa ajer..huhu

Nory Zoulkefle said...

okey..nak serang Daiso lah nanti...
terus jatuh cinta plak dengan bekas tu..
yang penting murahhh..
i loikkeee...

hehehehe

ryyhan kamarudin said...

kita simpan bawang dlm bakul lubang2 je..

tapi nmpk idea ni cam cantik je, cam comel je ^_^

Fazleyatul Aini said...

sama la kita pelanggan tetap Daiso ! kita patut jadi duta Daiso weyh hahahaha

NUNU EERA said...

daiso terbaik kan.. syg daiso.. hehe,,

::EIDA:: said...

ida susun bawang dlm bekas tupperware tu yg ade hok lubang2 tu.. hihihi.. xde pulak simpan dlm peti ais... huuu~

NAS said...

Tak terfikir langsung boleh simpan bawang. Out of the box

DHHassan said...

kemasnya.

CikLily Putih said...

k lily simpan bawang dalam bakul jarang ni, janji ade pengudaraan kat situ

Juliza Sihatnatural said...

Kene ke daiso nih....kene cari brg2 mcm ni...sng keje...:-)

Jom lawat blog saya...:-)

www.sihatnatural.blogspot

seri sara mastika said...

hmm..menarik..ade wane ijau x cik kak..sy dlm proses mngijaukan dapo..hihiii..xde kejer carik kejer nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015