Feb 24, 2012

Pengalaman Melahirkan Puteri Sulungku (Part 2)

Untuk Part 1 klik <SINI>




Bila dah masuk isya' sakit contraction makin kuat...aku sempat pergi toilet sebelum nurse check jantung baby untuk kali terakhir...sebab air ketuban dah banyak keluar kan...so nak make sure baby selamat dalam tu...masa check jantung, makin lama makinnnnn sakittttttt contraction tu...berpeluh-peluh aku tahan sakit...setiap 10 minit sakit tu datang...setiap kali sakit aku akan genggam tangan dak encem sekuat hati...muka dak encem memang cuak gila tengok aku sakit...paling tak tahan bila dia pun genggam sekali tangan aku...haha hadoiii~

aku::  ehhh yang yu genggam tangan ai jugak ni buat apa?? sakit laaaa!!

dak encem::  eh..hehe sori ai pun nebes jugak...


grrr sempat lagi nak buat lawak tengah sakit-sakit tu kan...haihhh~ sabo je lerr....setiap minit ada nurse datang check bacaan jantung anak...nurse suruh aku bernafas macam biasa masa contraction datang...yelah bila kita tengah sakit kita mesti nak tahan nafas kan...time contraction tak boleh macam tu...kena bernafas jugak...kalau idak oksigen tak sampai ke baby....so aku pun tahan je lah sakit bernafas bersungguh-sungguh dengan harapan anak aku dapat oksigen yang cukup! dak encem pun risau anak tak cukup oksigen...puas dia bagi semangat kat aku bernafas elok-elok...heee~




Makin suspen bila setiap minit lain-lain nurse yang datang check bacaan jantung baby...ada kata oke, ada mengeluh, ada membebel pelan-pelan....lepas sorang....sorang yang keluar masuk wad...tapi dorang tak cakap sebab apa...mungkin taknak kami risau...tapi tengok respon dorang pun dah cukup buat kami risau...ada tak kena ke dengan baby ni?? haihhh~


Tak lama lepas tu ramai-ramai nurse masuk, bagitau doktor on call dah datang...BUKAN doktor Hamidah sebab doktor Hamidah stay kat Keramat...so nurse minta aku setuju dengan specialist lain yang hospital panggil untuk sahkan masalah aku...dorang cakap tak sempat nak tunggu doktor Hamidah datang...dorang panggil doktor terdekat je sekarang...doktor laki oke!! dem! nama doc tu doc Azmi kut...tak ingat...hehu  =P


doc Azmi::  Assalamualaikum, saya doktor awak sekarang...dan saya akan periksa bukaan awak since bacaan jantung anak awak sangat lemah ye...kita takut anak awak lemas dalam tu...kalau bukaan dah luas kita akan terus ke labor room dan bersalin cara normal...kalau tak we have to go with operation..oke?

aku::  aa ermm...oke...doc Hamidah memang tak boleh datang ke??

doc Azmi::  doc Hamidah stay kat Keramat...tak sempat nak tunggu dia datang...erm bukaan masih 2 cm...oke macam ni...jantung anak awak sangat lemah sekarang...jadi saya terpaksa minta awak operate...oke??

aku::  haaa?? erm boleh bagitahu suami saya dulu tak? dia ada kat luar....

doc Azmi::  oke boleh...nurse tolong inform suami ye....


Tak lama lepas tu dak encem masuk....dengan muka sedikit pucat...huhu

doc Azmi::  oke sekarang saya jelaskan ye...isteri encik kena jalani operation..sebab jantung baby sangat lemah...kita takut dia lemas dalam tu...dan bukaan rahim isteri encik tak cukup besar untuk bersalin cara normal...

dak encem:: operate?? erm memang lemah sangat ke??  

doc Azmi::  aah sangat lemah...jadi kita kena operate sekarang juga...

dak encem::  erm saya kena kompemkan bila?? memang takde pilihan lain ke??

doc Azmi::  isteri awak kena operate sekarang, saat ini, tika ini...memang takde pilihan lain encik...kita nak selamatkan baby...dia dah lemas dalam tu

dak encem::  erm kalau macam tu oke la...nak buat macam mana...saya pun takde pilihan kan... *resah*

doc Azmi:: oke saya akan sediakan borang meluluskan operate...



pehhh masa tu perasaan kitorang bercelaru sangat...takut, ngeri, suspen, seronok, seram ehhh semua lahhh! terus dak encem call parents aku bagitau aku kena operate...memang parents aku datang malam tu nak tunggu aku sampai bersalin...kuat sikit semangat aku bila tahu ada famili yang menunggu...iskisk~




Sakit contraction makin kuat...Allah je tahu sakit tu macam mana...mulut aku tak berhenti baca zikir nabi Yunus...memang tawakkal je lah malam tu...malam di mana aku bakal bertarung nyawa...subhanallah! nak pergi ke bilik operate tu bukan senang...dari katil aku kena transfer ke katil lain...start dari doc cakap kena operate badan aku dah mula menggigil!! seram weiii!! ada 2 jenis borang aku kena sign...dan banyak kali jugak dorang explain kat aku kenapa aku kena operate...mungkin taknak aku tak menyesal and tiba-tiba nak saman sepital akan datang...hihi~

"puan tenang ye...apa-apa pun kita selamatkan anak dulu...sekarang ni semua nurse tumpu kat puan je...anak puan dah kritikal...kita selamatkan dia dulu ye..."

wahhh sebak gila aku dengar nurse cakap gitu...rasa berkobar-kobar nak operate cepat sebab taknak anak aku lemas!


Dah la baju aku pakai untuk pergi bilik operate nipissss je..yang jenis terbukak kat belakang tu...pehhh lagi la sejukkk!! (-_-")  mula-mula dorang tolak masuk bilik bius...kena transfer katil lagi...hadoiii dah la tengah sakit...nasib la sakit tu setiap 10 minit...so bila sakit dah hilang baru aku boleh bangun tukar katil...masa tu tak heran dah kain baju terbukak, selebet ke hape sebab tengah kelam kabut...ada je nurse and doc laki kat situ...tapi memang tak boleh nak fikir aurat dah masa tu...memang dah tahap d.a.r.u.r.a.t!! iskisk~


Masa kat bilik bius ada sorang doc pakar bius explain kat aku apa yang dorang akan buat sebelum operate...dan ada lagi borang aku kena sain mengesahkan aku setuju dengan bius yang diberi...

doc bius::  puan, saya akan bagi bius kepada puan ye..bius ni ada 2...separuh atau sepenuhnya...biasanya kita akan bagi bius separuh badan means dari pinggang ke bawah...kalau puan tak tahan baru kita bagi full bius..means bius satu badan ye...tapi bius satu badan ni tinggi risiko...jadi puan faham ye apa saya jelaskan??

aku::  erm oke faham...  *suara terketar-ketar sebab menggigil*

doc bius::  oke suami sila tunggu kat luar ye...tak boleh masuk bilik operate...


Bila masuk bilik operate aku makin nebes...bilik operate tu double triple sejuk oke! makin kuat aku menggigil...1st time kot masuk operating room (OR)...pehhh! bila nampak je lampu besar dalam bilik tu terus teringat cerita kawan aku yang dia fobia untuk peknen lagi sebab dia nampak perut dia kena korek melalui pantulan kat lampu...wallaaaaa lagiiiiiiii la aku takutttttt!!!! T___T


Masa dalam bilik OR kena transfer katil lagi...haihhh tensen tensen...then dorang suruh duduk sambil peluk bantal and kepala tunduk ke bawah sebab nak cucuk bius kat epidural...kat tulang belakang lah...sakit wooo...tapi still tak boleh lawan sakit contraction...haha memang tak boleh bayangkan sakit contraction tu macam mana kan...? lepas dah kena bius terus hilang rasa sakit contraction...ffuhh tenang kejap...tapi badan still tak berhenti menggigil...huhu~  mata aku ni asyik pandang lah lampu kat atas kepala tuh...nampak la apa dorang buat...memang dorang letak tirai kat dada aku supaya aku tak dapat tengok directly masa operate..cuma lampu tu memang mengganggu jiwa aku...iskisk

doc bius::  puan, ada rasa sakit contraction lagi tak??

aku::  takde...

doc bius::  saya bius separuh badan je jadi puan memang takkan rasa apa-apa dari pinggang ke bawah..betul??

aku::  aah betul...erm boleh tak kalau saya nak tidur??

doc bius::  eh lagi bagus macam tu...oke puan tenang je ye...


Dua-dua tangan aku kena depakan...tak boleh lurus...so lagi lah sejuk...adeyyy~  aku cuba pejam mata and taknak tengok lampu kat atas aku...isk seram weiii...tak lama lepas tu ada sorang doc laki, chinese, datang and tinggikan tirai kat depan aku...memang tinggi sampai tak nampak lah lampu atas aku tuh...ffuhhh selamat!! haha~  rupanya doc cina tu kawan sekolah ayah aku...doc Naim nama dia...dia mualaf...and doc Naim kira specialist bius kat hospital Putrajaya...heee lagi lah aku rasa selamat sebab tahu ada orang dikenali dalam bilik OR perhatikan aku...ffuuhhh~


Sebelum perut dibedah, doc akan tanya dulu apa yang aku rasa...masa tengah bedah pun doc akan tanya apa aku rasa...aku memang rasa geli-geli and rasa orang tekan-tekan perut aku...tapi aku tak rasa tajam...itu yang penting! pukul 10.30 masuk OR, pukul 10.54 keluarlah baby Zafirah ke dunia....terasa la dorang duk tekan-tekan perut nak keluarkan baby...lepas baby keluar terasa ringan je prot ni...huhu amazing! doc Naim banyak berborak dengan aku...mungkin nak make sure aku sedar and kurangkan gemuruh...bila aku cakap tangan aku sejuk, dia masukkan tangan aku letak ke dada...dalam selimut...memang comfortable lah...walaupun still menggigil...huhu~  bila dengar suara baby menangis air mata terus bergenang...tapi idak la nangis sebab malu nak nangis depan orang ramai...bahahaha rasa syukur ya Allah! selamat anak aku!! ^__^

nurse::  berat baby 3.1 kilo ye




Lepas nurse dah cuci baby dia bagi aku tengok jantina and kiss pipi baby...then nurse bawa baby jumpa papa dia kat luar....masa ni doc masih menjahit perut aku...makan masa 20 minit jugak nak jahit luka bedah...dak encem cakap masa kat luar dia menangis...risau terkenangkan aku kat dalam tu...sebab dia ingat aku keluar sekali dengan baby...tapi dia nampak baby dulu....huhu macam cerekarama plak kan  =P


doc Azmi::  oke puan dah siap jahit...puan faham ye kenapa puan kena operate?? tali pusat baby terbelit kat pipi dia...sebab tu jantung dia lemah...

aku::  ooo tali pusat terbelit...erm oke...


Lepas operate baru doc tahu punca jantung baby lemah....and aku rasa keputusan untuk operate juga adalah tepat...sebab kalau bukaan aku dah luas pun masa tu memang tak boleh nak meneran...dah kata tali pusat terbelit kan...kalau aku cuba bersalin normal, baby tak boleh keluar, kena operate jugak...so dah dua kali sakit...kira dipermudahkan juga urusan aku untuk bersalin...Alhamdulillah~  yang penting baby selamat...aku pun sihat..syukur!


Aku duk dalam wad 3 hari 2 malam je...yang penting baby dah berak, aku dah boleh kentut and boleh bergerak...so balik laaa...duk rumah lagi selesa...ye dak?  =)


Total bil aku kena RM3,351(FPP Putrajaya) tak ada panel panel...panel upm tu cover untuk klinik je...mana ada cover bersalin or kat hospital....sob sob..,kalau cover pun takkan sampai RM3k lah...haha .. aku rasa harga tu berbaloi dengan servis yang aku dapat...especially service doktor...service nurse sorry to say...ada yang OUT!! tu aku cerita lain entry lah...huhu~  doktor yang operate aku memang betul-betul specialist...setiap nurse yang datang rumah mesti puji jahitan aku...bersih, cantik...tak nampak macam luka pun...nampak macam garisan lepas pakai spender je...haha  nice kan?  =)


oke habis dah kisah pengalaman aku bersalin...ada apa-apa nak tanya?? *wahh!!*  v(^___^)"


-END-









p/s::  penat taip  =)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

58 comments:

Mr feckry said...

tak sabar wa nak alami pengalaman cam tu

Hazman said...

yana.....aku penah gak rasa bius epidural kat tulang belakang tu...DUA KALI lagi...sebab buat minor surgeri ...mmg hilang deria rasa dalam 6 jam camtu ...

rina ellisa said...

Waaaa.. sangat amazing nya lalui saat brsalin ni.. :))

Sy bergelinang mata baca yang part nurse kasi akak kiss baby tu..T_T

Terasa indah nye dunia zuriat sendiri depan mata..

Alhamdulillah..selamat semua nya..
Ameen :)

Wawa said...

errr...menakutkan...mntak dipermudahkan...

Aeen said...

aduh...rasa nervous la plak nk bersalin....huhu...tp seronok kan dpt rasa pgalaman mcm 2.xsabar lak rasanye.....:D

Rozuan Ismail said...

seram sejuk plak bacanya.huhu.dak encem mesti muka merah gila time tuh

Hunny Kitty said...

gemuruh rasanya baca citer u nih....sebak nak nanges pun ada...apa2 pun dua2 sehat n selamat..... =)

diana said...

berbeza dengan bersalin normal..kan??
akak nanti pun bersalin melalui pembedahan jugak..jadi merasa la bersalin dengan dua2 cara.normal dan pembedahan.

sebab tu mengandung kali ni rasa berdebar2 macam mengndung kali pertama...baca cerita yana ni lagi la buat akak berdebar.

lepaS jahit,masa ubat bius tu hilang sakit tak?/sakit berapa hari ye??bila perut kita berjahit tu mudah tak nak menyusukan dia??cemana nak menyusukan dia ye??mengering ye?ke sambil kita duduk?kalau duduk perut sakit tak??

aih..banyak tanya la..

diya said...

Entri kak yana yg ni buat sy rasa seram. mak aih, sy ni dah la paling takut dengan apa2 yg berkait dengan hospital, doktor, sakit. even jatuh moto berjahit sikit dulu pun smp menangis2 dlm hospital. fobia.. cmane la sy nak beranak nanti. masa bujang ni bolehla relaks dulu. takutttt.

Masz Sidek said...

pat tali pusat berbelit tu memang mengerikan... tp syukur alhamdulillah baby selamat...

Aku Ibu Muda said...

eksaited akak baca pengalama operate, maklumlah 2-2 anak selama ni kuar kot 'pintu' je kan...hihiii

Yana Libra said...

takutnye nak bersalin..huhu~~

Rinna said...

Tahniah.. Comel babynyaa..

Bersalin pengalaman yang tidak dpt dilupakan oleh semua ibu2.. :)

cik maisharah said...

fuh................x terkata.telan air liur..

wanda arry said...

searm sejuk kak bca entry ni..mcm tu la mak kita btarung nyawa msa nk lahirkan kita kan..huhuhu sedey nya

Mrs. NeuroOne said...

Congrats Yana!!!

Syukur Alhamdulillah ibu & baby sihat & selamat.. itu yang penting...

btw, Doktor Azmi mmg best and jahitan die kemas. Baby akak pon die yg sambut haritu sebab Doktor Hamidah x sempat dtg.

mizzkechique said...

seram part nk bius tu sbb akak ada pengalaman ot 2kali.. sakit tulang belakang smpi skang..

Anum said...

bestnya
bila la time anum plak

pinky said...

giler scary....huhu...ujang klau xnangis ms yana tgh brtarung tu mmg hampehlah...a/way...congrat ya both of u...

diarinadiaa said...

yana,sayu pulakk baca entri u..kita melalui pengalaman yang sama.. i jugak operate,tapi sebab i demam,darah naik and sangat takut lepas start air ketuban pecah..memang i ni seorang yg penakut hokeyy.. pastu laluan pun baru bukak 3cm and baby tak sabo nak kua....so nak taknak mmg kena operate..

sekarang my son da 4tahun...tapi macam semalam kenangan tu..

neway yana, tahniah,,mudahan u dapat jadi mama yang baik kpd baby yang sngt comel..

diarinadiaa.blogspot.com

putribongsu said...

Alhamdulillah...tahniah yana! Pengalaman melahirkan mmg amazing! Priceless experience...Thanks yana for sharing this...bile la pulak turn kite....

(da lama xsinggah sini..)

nabilah_2908 said...

fuhh...11 sy yg baca ni pun terasa nebes.....

tapi..syukur sangat kan...Yana & baby selamat... :)

erm..bila dah jahit ni...bila bergerak...tak rasa sakit ke..? ngilu ke...kot2 jahitan tu terbuka..? huhu..

aTy _faRed~ said...

maknenyer sakit contraction tu memang betul2 sangat sakit ar ek..sebeb perneh kene enjet kat tulang belakang sebab DnC keguguran-waktu tu dah rase sakit giler yang amat kot..upenyer cntrctn lagi giler sakit...hurrmm...tak dapat bayangkan..[takutnyer..!!!]
bilik operation memang sejuk giler tahap ice room kan..huhu

bersama kak Es said...

ooo..gitu kisahnya... Alhamdulillah semua selamat. Patut la ramai kawan kak es prefer czer...
Tak yah nak teran2 dan tunggu contraction. Apa pun yang penting ibu dan anak selamat..

Ujang nanges ehhh... Ben kata lelaki nangis seksi hahaha...

Tahniah!!

Golden Rose said...

seram je bace pengalaman yana....siblah time sha bersalin dulu diorg tak tunggu lame....pas diorg pecahkan air ketuban baru tau nape jantung bb slow rupanya bb dah yak dlm perut so b4 bb makan yak tu cepat2 sha ditolak masuk ot kat bilik sebelah pas sign form....pastu tukar katil skali je tu pun diorg tolong angkatkan...then sambil letak gas kat hidung & minta sha kira dari 10 menurun trus kong till bile sedar jadi confuse dah bersalin ke tak..;P....tapi utk sha diorg tak jahit...diorg lekatkan & minta sha sapu gel tiap2 hari kat luka tu...cepat gak kering...mmg takde parut...cuma nampak cam garis halus macam dilukis dgn pensel yg ikut warna kulit je....

Mama Hanim said...

tahniah.. baby yg comel tu yana..

Noniey said...

tahniah...saya tetiba tekesima dengan crita ni..menghayati sungguh..ada bab kelaka sket wat saya senyum sorang2

cuteee bangat

kakchik@ella said...

pengalaman berharga tu, yana. Tali pusat belit leher? sama mcm aiman cuma aiman tali pusat terbelit sebab pintu rahim dah bukak 6 cm tapi KC tak cukup tenaga utk "push" dia keluar. Denyutan jantung Aiman masa tu makin lemah so Doktor tak boleh buat apa .. ambik 'scoop', koyakkan sikit kat 'situ' dan tarik baby keluar dgn cara grip hujung dua2 kepala.

Lega kan yana bila semua dah selamat. Cabaran seterusnya menanti Yana dan ujang ~ membesar dan mendidik anak. All the best to you, adik berdua. Nanti free kita jumpa ye.

Liyana said...

hoho ngeri nye la bace....
kak opis kite bersalin kat hosp pakar annur bangi, caesar gak, 8k kena, tp servis terbaek, hoho

mynameismy said...

cian yana kena operate. tapi simply je doc suh operate.

based on my friend punye experience.. dia dah 2 kali beranak normal. sbb apa b4 die beranak dia akan cr hospital y btol2 ok to elakkan die deliver by operation sbb die nak bersalin normal. sbb most of hospitals suka sgt buat operation sbb plg sng dan cpt... kdg2 bg alasan apa2 supaya patient setuju buat operate..

normally patient y btol2 kena operate ni yg mase mengandung mmg die ada mslh pd kandungan. mcm my sister mase pregnant dia kena drh tggi so nk xnk mmg kena buat operate n baby lahir pramatang.

but in your case, my bsangka baik je la maybe ur baby mmg btol2 hampir lemas.. n u need that operation.. n tak semua hospital buat mcm tu.

bkn pe syg kan bersalin operate kalau sbnrnye kite boleh bersalin normal. yela sbb kalau operate 2/3 kali je boleh beranak.. xleh beranak ramai2 hehe.. tu je la negative site nye kalau org nk beranak ramai tp 2/3 kelahiran sume kena operate.

apepun, my kongsikan ni dr pengalaman kwn2 je.. :) selamat berpantang ye yana... zafirah comel sgt!!!

YanaMIB said...

doc hamidah xpernah amek patient yg kena operate dlm sejarah perubatan dia..yana kira patient pertama dia kot kena operate..mmg emergency...xkn nk tggu baby dh x bernyawa br nk menyesal?? xperlu pertikaikan lg keputusan doktor..dorang memang pakar semuanya..sbb tu amek FPP..bukan sebarangan doktor yana amek...skrg mana ada czer kena 2-3 kali je...byk2 kali pn bley la..zmn dulu je czer bley beranak 2-3 kali..

kena ingat..benda ni rezeki masing-masing..ada bersalin senang, tp bila ank dh kuar, mslh kt ank plak..ada bersalin susah tp dimudahkan dlm penjagaan anak...wallahu'alam...klu dh jadi ibu ni xfikir dh kita punya nyawa..nyawa anak lebih penting..maybe yang tak rasa lagi jadi ibu memang takkan faham =)

Alin Marlini said...

tahniah yana..cam muka ujang..hehehe

Lya Colours said...

scary tahu baca pengalaman ko ni
especially tang kene bius tu. sakit sangat ke?
aku last kene injek pon masa form 2 kot
tak mauuuu injek takuit!!

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

eksited akak bc citer yana sampai hbs....tp mcm ngeri gakla sbb akk dulu bkn operation....adeiii rs nak mengandung lg semakin membuak2...bila baca part yana kiss bb tu

mynameismy said...

yup... org yg belum jd ibu mcm My mmg takkan faham.. tp my boleh meletakkn diri ditempat sperti mana seorang ibu mcm yana... :) n yes, ofkos kalau my ditempat yana n ujang ofkos my akan ikut nasihat doc mane y terbaik utk kslmtn anak...

and as i said.. my cume bercerita pengalaman2 ibu2 mengandung... n as i said also.. bukan semua hosp bertindak sedemikian...

n yeah.. pengalaman ibu berbeza2.. ade y sblm ok selepas tak ok.. sebelum x ok.. selepas ok.. n hari ni.. my dpt pengalaman dr yana plak... in future pn blum tntu keadaan my sihat dan baby sihat utk bersalin normal kan.. who's know..

Kuasa Allah.... apepun, y penting anak dan ibu selamat... tahniah skali lg!! :)

eima said...

seb baik cepat buat keputusan ... huhu

ok la klu bersalin kat pvt maunye 7k...nanti klu preknen lagi bleh la nk cuba spital putrajaya pvt ni ....

SweetLikeWhat said...

wah sangat terharu baca cerita yana ni..anis due bulan 6 ni..harap semua berjalan lancar..doakan anis pulak ye..tahniah dapat baby zafirah yang sangat comel.. :)

cik eka said...

tgk org pegnent nak pegnent
tapi bile bace pglmn2 org bersalin ade ya operate mcm seram je
hoho
pape pun tc k
:)

eyjalukman said...

ishhhh , seram jugak lah kn bersalin nih . nasib slamat si zafirah tu . geram sngt tgk pipi dy gebu . ishh haha:D thniah kak yana .

AtiksaiD said...

sy plak yg nebes bc awk pnye experience nih..heheh
btw,comel bby zafirah:)

Cik Puan Nurul said...

agaknya kalo normal bil berapa yek mst murah drpd tu kan..sbb operate mmg mahal skit kan kalo dok wad biasa pun akak kena dulu dekat seribu gaklah..anak duk NICU lg kira kos lain.akak dulu kena emergency czer sbb xleh nk kuarkan baby besar. dah gunting,dah buka 10cm,dah teran byk kali,dah vakum still tak lepas so kena operate la so akak merasa dua2 sakit sakit meneran pun rasa sakit luka bedah pun rasa.

KUKUMALU said...

comel sgt2 ur baby..hidung mancung

aimaniman said...

salam kenal
baca cerita, terkenang masa akak kena potong, 3 kali ooi... sakit, nyeri, ngilu, tp bila tengok baby.. hilangs emua rasa, cuma suka jer...

NUR AMINA said...

Alhamdulillah...pengalaman bersalin sebenarnya sangat indah walaupun sakitnya tak dapat diucap dengan kata-kata. Akak pun masih ingat pengalaman bersalin anak 1 walaupun dah 18 thn berlalu. Take care. Kiss utk baby Zafirah comel.

Eera Shera said...

best baca pengalaman akk..suspen woo mcm bace cerita hehe..tahniah..sakit yg berbaloi dpt baby comel ;)

sue said...

hi..salam kenal.
tahniah dpt baby. sonok baca pengalaman org yg berbeza2

ieda said...

alhamdulillahhhhh
yana dah selamat bersalin ..
operate punn operate lah dikk , janji bb dan yana sihat dan selamat ..tu yg lebih penting'
pengalaman2 nie semua sama macam akak mula2 operate sehinggalah anak kedua dan ketiga .. dah x rasa apa2 .. macam biasa aje
sihat jugak 3.1 tgk perut yana kecik kan ..
alhamdulillah .. lepas nie pantang molek2 .. kalau yana nak tanye akak pasal pantang ibu yg operate nie akak boleh share jugee ;)

ps ; sorry dah lama x mai umah yana .. tahu2 dah selamat melahirkan zahirah .. sgt2 sdap nama .. akak sebuk sgt2 , nak2 dah nak penghujung sem huuh .. entry2 akak banyak auto publish je yana .. take care ye dear .. ;)

sue zainun said...

hoho walau dah ada pengalaman bersalin baca entry nih bertakung ayor mata..apapun semua dah selamat..tahniah dan take care..comei baby

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak masa bersalin sgt la senang. masuk labour room pun baju tak sempat tukar makeup pun x sempat cuci. seram jugak akak baca kisah yana ni. akak pun 10 @ 15 minit Dr suruh meneran tu lepas jantung baby lemah jugak.. guna vakum tp mcm x sempat vakum dia blh pulak keluar sendiri. sblm dr nk vakum hubby kena keluar jugak. ms dia dlm labour room, dia muka lg cemas.. smpai dia x tau nk buat apa & ckp apa. Harga tu rasanya murah la yana.. selalunya yg agak dengar kalau org operate ni lbh krg 5k jugak.. apapun pengalaman tu plg berharga. lain org lain rasanya tp sakit nk bersalin rasanya semua sama. cuma lama @ tak je sakit tu. mcm akak sekejab je sakit, sekejab je bersalin, 1 mlm je dok wad.. serba serbi sekejab je la. Berkat doa mak, suami & org2 sekeliling jugak..

juicy X said...

waaaa kak yana kenapa ayaqmata sy pulak yg laju nihhhhh! sedih kan scene bila doktor ckp jantun baby lemah,kena selamatkan baby cepat. syukur kan akhirnya baby selamat...hishhhh xpasal2 sy nangeh pulok,huh!

mimie.. said...

memang sangat teruja lah baca pengalaman bersalin operate nih!

macam tak sabar nak mengandung lagi jek hihi

Cik Rose Cute said...

Hai! yana...seronok baca pengalaman yana bersalin...Akak teringat yang akak bersalin anak kedua...operate jugak sebab jantung baby lemah gara2 tali pusat terbelit kat tangan gan kaki...jumlahnya lebih kurang yana...tapi yang penting layanan istimewa...tue yg mahal tue....apa-apa pun baby okey tiada cacat celanya...Selamat menjadi seorang Ibu...

mas saari said...

bersalin operate ni memang menyeramkan, akak dah rasai!

husband akak dulu lagilah nebes gila sampai tak nak sain surat kebenaran... last2 akak yang kena sain sendiri!

Suhaili Sarif said...

ketar kaki bACA.HAHA...
ngilu perut pun ada
sebab kita sebaya tu yg rasa wah mcm da dekat je masa utk diri sndr.hihi
congratz yana dan ujang.semoga mnjadi papa dan mama utk zafira

Ain Runnia said...

pengalaman yg best,
walaupun umur mude lg tp still nak tahu jugak..best baca pengalaman kak yana..excited ni..sambil baca sambil tahan ngilu..huhu :P

aDisH.sHidA said...

alhamdulillah....semua nya selamat...ingatkan yana czer sebab bukaan x buka je...rupa2nya tali pusat baby terbelit....

teruja plak akak membaca entry nie..

take care ye yana....kiss baby zafirah utk akak

Cik Bulat said...

fuhhh ! sis dah mengalaminya.. seram pula bila baca.. ada kelakar, cemas dan memacam lagi bila baca.. Alhamdulillah semuanya selamat kan :)

teratak hati said...

akhirnya berjaya habiskan baca kisah bersalin ni..baca pengalaman org teringat pengalaman sendiri..first time bersalin mmg nerves kan..