Feb 10, 2012

Check Kencing Manis | Minum Air Gula


Patutnya lama dah aku kena minum air gula ni...masa peknen 6 bulan dulu sebab masa tu berat badan naik mendadak...4 kilo sebulan...tapi sebab malas so tak pergi pun minum air gula...haha~


Then last week doc kat sepital Putrajaya suruh buat test kencing manis...kali ni BUKAN sebab berat badan naik mendadak, tapi sebab kaki aku yang membengkak sebelah je...kaki kiri je yang membengkak...bengkak macam mana?? boleh baca entry EDEMA....mula² dia takut saluran darah tersumbat...dah check kat bahagian Radiologi, scan vena, arteri segala turns out kaki aku normal...Alhamdulillah...tapi dia suruh jugak check kencing manis...walaupun keturunan aku takde yang kencing manis...cuma sebagai langkah berjaga²....aku suka doc jenis macam ni...berfikir dan kaji segala kemungkinan...daripada doc yang pemalas, suka bagi jawapan,

"biasa laaaa ibu mengandung memang kaki bengkak..."

sia-sia bayar mahal² kalau dapat doc macam ni weiiii~!  (-__-)


So pagi tadi aku pi la Az-Zahrah, Bangi untuk buat test kencing manis ni...guna panel  dak encem so tak payah bayo lerr...ngehehe...kalau takde panel, charge untuk minum air gula ialah RM30...sebelum minum air gula, korang kena berpuasa malam tu...last meal korang mesti tidak lebih dari pukul 12 malam...then esoknya, pergi klinik pagi² tu, nurse akan amek darah...alaaaa cucuk sikit je kat jari...bukannya dia amek sebotol darah korang tu...takde sakit mana punnnn...lepas dah amek bacaan, baru nurse bagi kita minum air gula...




aaaa ni lah ghope air gula yang kena minum tu...perisa blackcurrant yu! kalau pergi klinik kesihatan (KK) dorang bagi air gula yang kaler putih tu...yang orang buat untuk bancuh air tuuu...pehhh memang boleh muntah...bak kata kawan² aku yang dah pernah merasa, lepas minum tu rasa nak pitam...huhu~ disebabkan nasihat dorang jugak la aku pergi klinik private untuk minum air gula...tak rasa loya langsung..! sedapppppp sangat! memang rasa blackcurrant lahhh...nyum nyum~



aishh dak encem memang fail lah snap gambar  =.=

Lepas minum air gula, kita kena tunggu 2 jam! mungkin nak bagi air gula tu menyerap dalam sistem darah kita kot...dan dalam masa 2 jam tu, kita TIDAK DIBENARKAN makan dan minum...! perghhh dah la dari pukul 10pm semalam dah start puasa...sampai klinik tadi pukul 9.30am..selesai minum air gula dalam 9.50am...tunggu pulak lagi 2 jam, 11.50am kena datang balik klinik untuk amek darah...perghhhh lapo weiiiiii~!!




Berkat kesabaran, Alhamdulillah, bacaan gula dalam darah aku semuanya NORMAL! sebelum minum air gula bacaan 4.1 mmol/l...lepas 2 jam bacaan 5.2 mmol/l...


Fasting Blood Sugar (FBS) : Normal ialah 4.0 - 6.0 mmol/l - Abnormal ialah > 6.0 mmol/l

2HPP (selepas 2 jam) : Normal ialah 4.0 - 8.0 mmol/l - Abnormal ialah > 8.0 mmol/l


Ekceli kan kalau korang nak check sendiri pun boleh...kalau ada alat dia lah...boleh cari kat farmasi kut alat check gula dalam darah ni...macam gambar bawah ni...


So kepada sesiapa yang kena minum air gula tu, aku suggest pi je klinik private...pasti tidak menyeksakan...muahaha~ *tiba²*  =P







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

17 comments:

LoVEaQshA said...

betul tue,salh satu sb g chckup prvte lau kna mnum air gula best sb ada perisa..~
Time sy dlu mnum perisa oren,rs cam nk mnth tmbh jer lg..*__*

e k i n ♥ y u s r i said...

xnak minum air gula
huhuhuhu

Yana Libra said...

sedapnya air blackcurrant~~

Lya Colours said...

kat rumah aku ada kit untuk cek gula tu. strip dia sume ada. sebab ayah aku mmg kencing manis. so hari2 mmg cek sendiri je. tapi aku tak pernah cek okeh. sebab aku takut nak cucuk jarum tu. tsk tsk tsk

diana said...

akak tak pernah minum air gula.nanti mesti kena jugak.kan??.heheh..
ada orang kata air gula tu tak sedap..seksa nak minum..tapi sedara akak kata air gula tu rasa manis la.coklat kita boleh makan tak kan air gula pun tak boleh ..heheh...

tengok je la nanti cemana kan sebab akak memang tak suka manis2 ni..

Rozuan Ismail said...

wah, perisa black currant kot

D Yatie said...

wah...seronok la air perisa blackcurrant. kte hr tu mg air gula pure. mmg rasa nak pengsan lepas minum. tp Alhamdulillah. :))

POSH76 said...

yang penting semua ok....takutkan kalau ada penyakit2 ni...

mas saari said...

dua kali mengandung akak tak pernah pun kena minum air gula...alhamdulillah!

mOoN said...

Hope xkan disuruh minum air gula ni.. X sanggup kut.. Huhu

Cik Azizah said...

tak sanggup nak minum air gula ni! manis giler2 sampai nak muntah!! grrr..jijah yg keje nurse pon mesti kena minum depan2 nurse Klinik! tak sanggup!!!

eyjalukman said...

suspen nya kak yana nak bersalin dah .
jaga diri kak yana :)

Dayana AZ said...

wahh :D sedapnya blackcurrant! :P tak payah terseksa nak minum, hehehe

Hazman said...

hurmmm... suruh ujang beli kamera ANTI SHOCK AND BLURR.... hehehe

hidayah said...

kak yana..nanti dah bersalin, upload lah yek gambar baby..mesti comel macam akak~..^^

Liyana said...

adoi yana... dah la rabu ni kena minum air gula kt kk... ni yg rase nk cancel je.. nk minum air gula kt private je la nmpknye... hoho....

dkt buku pink kita tulis kena puasa start pukul 10 malam smpai la 8pagi esok nye... mane 1 betul? klu 12... makanya boleh la mkn lg smpai kul 12am ni, ahaks

aTy _faRed~ said...

macam menarik pulak rase blackcurrant tu berbanding yg putih gula jer kat KK..saye pernah minum sekali-asyik terpikir-nape ar tak tambah warne sikit bage selera org nak minum-huhu