Feb 3, 2012

Tazkirah Hari Ini (Part 29) | Apa itu DAYUS??



Dari Ammar bin Yasir berkata, ia mendengar dari Rasulullah s.a.w bersabda: 
Tiga yang tidak memasuki syurga sampai bila-bila iaitu si dayus, si wanita yang menyerupai lelaki dan orang yang ketagih arak

Lalu sahabat berkata: 
Wahai Rasulullah, kami telah faham erti orang yang ketagih arak, tetapi apakah itu DAYUS? 

Bersabda Nabi s.a.w: 
Iaitu orang yang tidak memperdulikan siapa yang masuk bertemu dengan ahlinya (isteri dan anak-anaknya). (H.R. At-Thabrani)

Dalam hadith lain dikatakan: Apakah dayus itu wahai Rasulullah? Jawab Nabi s.a.w:
Iaitu seseorang (lelaki) yang membiarkan kejahatan (zina, dedah aurat, bergaul bebas) yang dilakukan oleh ahlinya (isteri dan keluarganya).



Dah faham maksud 'dayus' kawan² sekalian??
jangan senang² cop seorang lelaki tu dayus ye...
lelaki dayus ni tak cium bau syurga tahu??
fikir dulu sebelum berkata²   ^__^















p/s::  wooo dah masuk February derrrr...semakin dekat saat mahu meneran baby keluar...kekeke~  petang ni check up lagi kat sepital...hope semuanya stabil...nak try mintak MC sampai bersalin aa..agak² doc bagi tak?? (^^,)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

5 comments:

POSH76 said...

good reminder...

mas saari said...

tazkirah yang bagus!

FariehanIbrahim [LBC] said...

perempuan dayus takde ke?? #Eh hihi :P

diana said...

lelaki..jangan biarkan diri anda jadi dayus..
tapi sekarang dh ramai lelaki dayus ni..heheh

ieda said...

uishhh tul2 ingatkan dayus tuu makna nya dituju kepada lelaki ..
haaa sib baik ada ingatan macam nie
hurmm bukan mudah nak cakap lelaki tuu dayus .. kena hati2 .. kalau diri akak lahh , rasanya x tersebut perkataan tuu huhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015