Feb 3, 2012

Check Air Kencing Sendiri =P

Masa check up kat klinik kesihatan (KK), Bangi dulu kan, setiap kali check air kencing aku just letak je cawan air kencing tu kat kaunter khas...then akan ada nurse yang collect cawan tu untuk diuji...tapi kan kat sepital Putrajaya ni kena buat sendiri tau...haha  masa first time check up kat sini agak blur jugak la...nasib time tu ramai orang so aku tanya je la patient lain macam mana nak test air kencing ni. (^__^)"



Rupanya kat tepi toilet and dalam toilet ada tampal notis/arahan macam ni...oOOOooo baru ku fahammmmm~



ini 'strip' yang dimaksudkan ye...memang ada disediakan kat luar toilet...kita just amek satu je lah...benda ni untuk uji kandungan gula dalam badan...so far setiap kali check normal je kandungan gula aku...hihi~   =) 





aaa ni cawan-cawan untuk isi air kencing ye...lepas dah isi air kencing dalam ni, celup je lah 'strip' tadi tu...then cuci bersih-bersih bekas ni....nanti orang lain pulak nak guna...bawak keluar strip tadi, tunjuk kat nurse untuk nurse catit bacaan dia oke atau tidak...wajib tunjuk 'strip' tu kat nurse tau...lepas tu baru boleh buang dalam tong sampah...=)


Nampak macam geli je sebab kena buat sendiri kan...padahal kat KK pun macam ni jugak prosesnya...cuma kita je tak nampak macam mana bekas tu dicuci...sebab nurse yang tolong cucikan...hewhewhew~  Ekceli part yang paling aku tak suka masa check up time nak test urine lah...serius leceh nak kena pi toilet...hehh~ kalau korang, part mana yang paling tak best during check up??  (^^,)


















p/s::  oh bestnya minggu ni cuti 4 hari...boleh rehat puas-puas...ehh hati ni masih berharap dapat bersalin Maulidur Rasul, Ahad ni...*wink wink*  semoga diperkenankan hajatku ya Allah...amin~  (^^,)





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

16 comments:

Rozuan Ismail said...

huhu.. tetibe rasa jadi mcm nurse plak kan.kena wat sendiri

Fida Husain said...

amboi. habis toilet tu jadi popular dah :D

azzey said...

new things gak nih..:)

diana said...

sama la..akak pun part itu la yang merimaskan pun..leceh la.kalau memang nak terkencing sangt tu ok la..kan?/tapi biasanya sebelum keluar umah dah kencing dah.takut sampai klinik nanti tak tahan menunggu lama.

nak pegang botol lagi..nak buka seluar lagi..aih..leceh la..

tapi kat klinik umah akak ni misi yang buatkan semua.kita tinggal isi dalam botol je..

Hilmirda Daud said...

Dr pengalaman Amy, byk juga hospital yg kite kene buat sendiri. Tak kira swasta atau pun kerajaan.

.........cP~ said...

Part saya, saya la yang buat semua kerja tu. Hohoho..Tak pernah lagi alami sendiri.

sYafIk-wAy said...

baguslha wat sndri , sian nurse kne bau kencing jew .

mas saari said...

akak dulu check up kat kk dengkil memang kena check sendiri..

izwahasnan said...

HAi awk... kite pun check up kat kk putrajaya p9 tapi nurse yg buatkan.. bekas pun disediakan n busng bekas sekali...

padlie said...

Arahan no 3 dia tu camne nak buat yer?
Celup urine dalam botol??

YanaMIB said...

@izwahasnan:: ni BUKAN KK putrajaya la tp kat SEPITAL putrajaya =.=


@padlie:: haha aku pn br pasan ayt no 3 tu..bgs aa ko maksudnya ko membc dgn teliti entry aku nih..hihihi dia slh tls kot..patotnya celop 'strip' tu dlm urine =P

mynameismy said...

kekeke.. My lom merasa lagi.. dah merasa kang my gtau ye heheh..:D

yana, bila due? tak lama dah kan?? semoga dipermudahkan ye!!!!

pha is said...

dah beberapa hari dah tak update.. dah nk bersalin ke?

AMMAR YASIR said...

Rasa malu lah jgk bila check kat Hospital Hahahaha.... better check sendiri

nabilah_2908 said...

hrumm..ok gak sistem macam ni...buat sendiri... :)

Liyana said...

same la, part plg x suke adalah check urine sndiri, sbb kena p toilet yg agak kutur.. hoho :P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers