Jul 3, 2013

Dan Apa yang Zafirah Faham Tentang 'Flash Card'....

Assalamualaikum....



Set Flash Card ni bukan aku yang beli....dapat hadiah masa pi gathering gojes hari tu...mekasehhhhh banyak² pada mummy yang bagi hadiah ni....tersangat membantu kerja aku mengajar Zafirah kenal perkataan....mmuuaahh!!  ^_^

5 minit pertama memang seronok Zafirah dapat belajar/main benda baru....banyak jugak perkataan yang dia dah kenal sebenarnya...cuma gambar kat flash card tu buat dia keliru....contoh FISH....biasa tengok fish dalam akuarium....tak pun dalam movie Finding Nemo tu....tiba² dalam flash card gambar lain...hahaha~  macam tu jugak la dengan gambar² lain....Zafirah sebut 'fish' sebagai 'pish'....kak Pah sangat! bahaha~

5 minit seterusnya dia dah mula buat perangai....dia pi ronyok² kan flash card tu....sepah² kan atas lantai....campak tepi etc etc.....paling hard core dia pi ngappppppppppp flash card tu! grrr~



flash card perasa eskrim katanya  :p



ayah long Zafirah memberi idea....jangan memain Zafirah ada ayah long...ko ada?? kahkahkah~  :p


Memang aku teruskan je mengajar Zafirah guna flash card...kadang² dia ngapp jugak....biasa lerr bebudak kannnn....lagi mama larang lagi dia nak ngap...ikut perangai sape tah kuat menganjing orang....huhuhu~  lagipun bukan hari² mamanya ni rajin nak ngajo guna flash card...sebab aku tak rajin nak mengemas balik kad² yang bersepah....bahaha~

Tapi flash card ni memang agak membantu sebenarnya bagi pembelajaran anak²...selain belajar dari lagu² yang aku donlod kat henpon....nanti aku try la share video lagu apa yang aku bagi Zafirah tengok....selain nursery rhymes~   :)

Korang ada ajar anak guna flash card dak?? meh share apa teknik pengajaran korang~   (^^,)




 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nanti lama2 dia jadi pandai

Aty_Fared said...

Hehehe..gigit mkn koyak renyuk kn flash card adalah normal untuk I n qaleef jugak...

hazman fadzil said...

permulaan yang bagus nie... lepas nie mama dia boleh ajar buat plan dan dongakan pulak kan....hahahaha

eima said...

aku byk bg depa main games yg alphabet tu kat enpon

cth baby learn abc dr baby bus
don kat play store

diana said...

maisara dulu tak pernah akak ajar guna flash card.beli kertas yang ada gambar2 lekat kat dinding bilik pun dia tak layan..ajar kenal benda kalau dia nampak benda tu je la..nampak baju,bagitau dia "ini ba..ju"
ha.macam tu la..hehhe

Cik Puan Rara said...

nyum2,sedapnya flash card tu.hehehe/

MimahAjil said...

selagi benda boleh buat masuk mulut semua nak ngap ye....anak2..teruskan membaca ye sayang...:)

With Julia said...

Best kan lalink ajar flash kad...tp Qi suka dgr dan belajar flash kad melalui komputer ada bunyi2...agaknya itu lebih menarik perhatian sang baby peka...

UMIE SUE said...

hihi...samalah aqilah...

Azura said...

kalau anak buat main buku/kad, biarkan aja. keep on belikan buku, biar dia membesar dlm environment membaca. ataupun buat sendiri flash card mcm Dr Halina, isteri Dato SMS. Print gambar n tampal di manila kad.

aizamia3 said...

samalah masalah yang kita hadapi.. ;) tapi sekurang-kurangnya dia dapat belajar sesuatu yang baru..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015