Apr 11, 2012

Dapatkan Keintiman Dengan Otot Lantai Pelvik Anda~!



 lokasi Pelvic Floor Muscle (PFM)


Kesinambungan daripada entry sebelum ni...hikhik maaf lah lambat cerita..berukband buat hal..grrr~ okeh rasanya ramai tak tahu apa itu otot lantai pelvik atau pelvic floor muscle (PFM)...pada hari Khamis lepas aku ada attend event anjuran Biofinity...



Lokasi majlis di GTower Hotel, Kuala Lumpur...bermula jam 9.30 pagi dengan registration dan refreshment and majlis dengan rasminya bermula jam 10 pagi...


Event ni menjelaskan dengan lebih detail tentang pelvic floor muscle (PFM) dan memberi kesedaran kepada para wanita mengenai penjagaan PFM since ramai wanita di luar sana mengambil mudah dengan masalah PFM ni...korang pun mesti tak tahu pasal kewujudan PFM dalam badan korang dan betapa pentingnya kita sebagai seorang w.a.n.i.t.a untuk menjaga PFM kita...kan?? hihi takpe takpe...teruskan membaca..aku akan jelaskan pasal PFM ni nanti  =)




Antara blogger yang hadir, kak Ina, Puanbee, kak Lily Putih, kak Yanmie, kak Emlia..aa tu je yang aku tahu..kikiki ^__^




Kami dibahagikan kepada kumpulan...aku dalam kumpulan F yang diberi nama JOY GLORY! rawwrrr~  aku ni first time tahu pasal Kegel Device ni...so agak teruja bila buka kotak tu...huhu~




Wakil daripada Biofinity (M) Sdn Bhd, Ms. Lee Xiao Qin selaku Market Development Executive menjelaskan dengan lebih terperinci mengenai produk Vibrant Kegel Device...alat peranti ini khas untuk wanita yang sudah berkahwin, yang sudah mempunyai anak khususnya...tetapi tidak disarankan kepada anak dara ye...hihi~


Jelas Ms Lee, ramai wanita tidak tahu cara kemutan yang berkesan bagi membuat senaman otot lantai pelvik (PFM)... jadi Vibrant Kegel Device ni memudahkan dan membantu kita untuk membuat kemutan yang tepat bagi membuat senaman otot lantai pelvik (PFM)....kalau sebut 'kemut' semua orang faham kan?? tapi bila suruh kemut, adakah betul cara kemutan tu?? adakah yang dikemut tu otot dasar pelvik atau punggung?? haaaaa  =)


Kenapa kita perlu buat senaman otot dasar pelvik (PFM)???

1)  untuk dapatkan kekuatan pengecutan vagina
2)  menguatkan otot cerut pundi kencing
3)  membantu memperbaiki kualiti kehidupan seksual bersama suami
4)  menambah baik postur badan
5)  mencantikkan tona otot abdomen
6)  mengembalikan bentuk badan ideal


Semua sifat di atas memang perkara yang diimpikan setiap wanita yang sudah berkahwin...betul?? jadi sedarlah dan ambillah tahu mengenai kesihatan otot dasar pelvik (PFM) anda!! (^^,)




Wakil dari HUKM, Pn. Suhaila dari bahagia fisioterapi turut hadir untuk menjelaskan betapa pentingnya senaman otot lantai pelvik (PFM)...dia turut berkongsi pengalaman bersama pesakitnya yang mempunyai masalah kerap kencing...biasanya orang tua-tua yang ada masalah kerap kencing kan?? itu sebenarnya otot lantai pelvik mereka lemah! begitu juga dengan masalah berat badan berlebihan bila umur semakin meningkat...biasa orang cakap, "standard la lepas bersalin memang la gemuk.."  "anak makin ramai so makin gemuk.." erm itu adalah tanggapan yang SALAH ye awek awek di luar sana! dan paling mengecewakan bila kepuasan bersama suami makin berkurangan...hurmm semua tu terjadi bila otot lantai pelvik kita lemah...=(


Dengan melakukan senaman kemutan, kita boleh elakkan perkara-perkara yang aku sebutkan tadi...dan Kegel Device membantu kita membuat senaman kemutan dengan betul dan berkesan...kalau nak bersenam dan mendapatkan hasil yang maksimum, mestilah senaman tu dilakukan secara konsisten...betul?? jadi dalam sehari cuba amalkan 3 kali...pagi, tengah hari dan malam...mudah bukan?? =)




Ada juga testimoni daripada 2 orang pengguna Vibrant Kegel Device...yang belah kanan ni umur dah agak lanjut..tapi body maintain je...kulit pun glowy je...daripada apa yang dijelaskan beliau, selepas guna alat Kegel ni kehidupan dia lebih bertenga!  orang kata nak jaga suami ni senang je...cuma 3 perkara diperlukan...

1)  jaga pakaiannya
2)  jaga makan dia
3)  jaga permintaan seksnya


lengkap 3 perkara kat atas ni insyaAllah takde lah laki korang cari bini lain...kui kui kui...dan daripada testimoni pengguna Kegel mereka jelaskan kehidupan bersama suami dan keluarga lebih mesra selepas menggunakan Kegel Device ni...amazing kan??  ^__^




Habis je talk dan segala teori-teori tu, kami dibawa ke gym...Puan. Suhaila nak tunjukkan senaman yang sesuai untuk menjaga otot lantai pelvik...




Macam-macam pergerakan yang Pn. Suhaila ajar...semuanya untuk kami faham cara kemutan yang tepat dan berkesan dalam membuat senaman kemutan nih...




Lepas habis bersenam, kami dijamu dengan hidangan yang lazat! yummieeee~  memang seronok tengok makanan...tapi aku dapat merasa sikit je sebab dak encem sampai cepat time ni...aku pun memang nak balik cepat...rindu kat baby Zafirah...sian baby kena tinggal dengan nenek dia kat rumah...huhuhu~  =P

Siapa berminat untuk beli device ini sila layari Biofinity (M) sdn bhd 

Akan datang aku akan ceritakan pengalaman aku pulak gunakan Vibrant Kegel Device...(^^,)







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

mynameismy said...

Wahhhh bagusnyaaaaaa mcm ni pun ade kan...

thanks for the knowledge... pas beranak leh la cube hehehehe

BENA said...

makin berseri-seri sissejak dapat zafirah ni . heee :)

mas saari said...

bila dah beranak memang penting jaga semua tu.. cara tradisional pun ada!

Myra Jay said...

Nanti kongsi ye lepas gunakan kagel ni ye..?

Liyana said...

wah best2... nt kongsi pengalaman pas gune ek :)

hazman fadzil said...

Alat kesihatan yang bagus untuk kesihatan wanita.... hehehehe

Mr feckry said...

gua yakin ujang tak cari lain..orang melaka ni kebanyakannya jujur

Fai Shaklee said...

first time dengar pasal benda ni.. sgt2 membantu... thanks sis ;)

! ❀ ainie sempoy ❀ ! said...

mahal la bende tu..500 lebih kan??biasa la brg bagus ,memang la mahal kan?

nabilah_2908 said...

wah..bagusnya.. :)

Yana pun nampak berseri2 lah.. :)

sesetengah ibu yg lepas melahirkan..wajah dieorang berubah..menjadi sedikit kembang..

Yana tak...makin cun..!! (^_^)

izee said...

gud info!!! alat ni sesuai tuk yg dh melahirkan anak je ke?...
salam kenal dr izee yerr... :))

teratak hati said...

baru tau..bagusnya info ni..

nUr aDiLa said...

bgus ni....:)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers