Feb 14, 2012

Valentine's Day itu HARAM!!



Katakan TIDAK pada hari valentine atau hari kekasih 14 febuari!! ada 3 sebab kenapa kita jangan sambut hari valentine::

1. Jika anda sambutnya bermakna anda memperingati paderi Kristian bernama Pedro St. Valentino. Dia aktif menyebarkan agama Kristian pada zaman pemerintahan Rom yang pada masa itu diperintah Claudius II. Raja Rom ini telah memenjarakan orang Kristian kerana mereka mengamalkan agama yang bertentangan dengan agama kuno Romawi. Oleh kerana Valentine salah seorang penyebar agama Kristian, dia ditangkap dan diseksa di dalam penjara. Namun sepanjang di dalam penjara pun, Valentine tetap sebarkan agama Kristian kepada banduan - banduan. Raja Rom mengetahui kegiatan Valentine dan memerintah Valentine dihukum bunuh pada 14 Februari.

2. St. Valentine dibunuh kerana mengahwinkan ramai pemuda secara rahsia sedangkan undang-undang Rom pada ketika itu menghalang pemuda - pemudanya berkahwin dan berkeluarga. Mereka dikerahkan untuk menjadi tentera sahaja. Perbuatan ini mendatangkan kemarahan Raja Rom dan ditangkap dan dijatuhkan hukuman gantung pada 14 Februari 269 Masihi.

3. Ia dirayakan sempena kejatuhan Islam di Cordova, Sepanyol. St. Valentine merupakan orang yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Dengan jasanya itu, Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 adalah tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim. Bayangkan kalau kita meraikan hari ini, sudah tentu ia menandakan kita sendiri merayakan kejatuhan agama Islam itu.


Tetapi masih ada org Islam kita yang berdegil dan sambut hari valentine..hehh~

Sumber:: emel dari Wanita Hari Ini
















p/s::  Tahun lepas aku buat entry kempen "Kami Tak Sambut Hari Valentine's Day" anjuran Sunah Muhamad...  =)

p/s::  celebrate birthday takpe...tapi BUKAN valentine ye  =)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

30 comments:

Pn. Sheila@CC said...

nice info... berdoa dan bersyukur slu...

mOoN said...

dulu masa 'tak cukup umur' ada gak penah sambut benda ni.. huhu.. betapa khilafnya aku di masa lalu...

mas saari said...

good info!
tak pernah kisah pun pasal valentine ni...

mEiZ SHA said...

hehehe
gud info beb..:)

Anum said...

good info

:: Mrs.Eady :: said...

say no to valentine's day!

Hazman said...

tapi time nie la orang yang jual bunga nak dapat DUIT LEBIH....

Atma Muthmainna said...

iya nih,setiap hari juga adalah kasih sayang,ga perluh tanggal 14 februari

Sunah Sakura said...

saya pun teringat kempen setahun yang lalu tu kak... :)

Noraim said...

org kita yg tak boleh tu yg nak sambut sgt. cuba kalau sambutan maal hijrah ke maulidur rasul ke, takde pun nak sambut. huhu.

Eyeme said...

sempat lg akak update entri..semoga sihat dan selamat melahirkan first baby!

NUR AMINA said...

Moga Selamat Melahirkan baby pd 14 Feb

Lyndaz said...

nampaknya taun depan sambut besday anak time valentine la kak yana! <3

anis aneesa said...

sis..tahun depan dah boleh sambut birthday baby pd tarikh nie..anis sntiasa doakan smoga sumenye slamat..aminn..

POSH76 said...

gedix jer lebih nak ikut barat tu....better hari2 berkasih syg...

diana said...

banyak benda lain lagi boleh buat selain sambut hari kekasih..hehehe...

Citarasa Rinduan said...

setuju

dik, kak doakan kamu dan bb sihat sejahtera ya..moga dipermudahkan kamu melahirkan bb..amin

nabila azmi said...

kak yana...semoga selamat melahirkan baby yang comel..semoga dipermudahkan oleh tuhan..insyaallah semuanya selmat...insyallh..sy doakan dari egypt ni..=)....

Diana @ bilakukatacinta said...

Dear, i dengar u dah bersalin..baby gurl. Tahniah

AMMAR YASIR said...

Valentine Day? Katakan tidak!!!

Mama Ema said...

tAHNIAH YANA

akuzle ayu said...

taniah atas kehadiran puteri yg comey itu...

Cik Sara said...

Alhamdulillah..
Tahniah atas kelahiran puteri sulung..
(^______________^)

fizafantagirO said...

tahniah yana =) cute la baby :)

kayrul-shah said...

dulu masa zaman hingusan dan x tau erti valentine tue ada la sambut. sekarang dah x lagi.

Tahniah yana atas kelahiran baby girl. selamat berpantang ye

Fitrah Adnan said...

ramai yg smbut sbb x tau info ni..ble org bgtau dia jwb...xde bukti pun bnda ni btl ke x..perasan masa tu..warrgghhh!!...

lama saya x berblogging...last2 tau sis kita ni dah jd mother..huhuhu..tahniah ye...

Adylia Qarissa said...

tahniah yana..next year sambut besday bb tanggal 14 februari yea :)

izy said...

tahniah akak yana :) baby comel sangat :)

Penggemar Coklat said...

saya sokong kempen ini.. ;)

Juliet_iRa~" said...

tahniah yana...dah dpt baby girl yea..:)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers