May 10, 2010

Elakkan Bongkok Sebelum Masanya!!

Adakah uols tahu bahawasanya jika terlalu lama duduk di depan pc boleh menyebabkan posture badan menjadi tidak betul dan kemungkinan besar boleh menjadikan uols bongkok...?!! MENAKUTKANNNNNN~


Selalunya orang yang bekerja akan alami masalah ni...macam aku la nih...hehh~
Sehari 8 jam duk ngadap pc..kalau aku tido maka pc pulak yang ngadap aku..tapi pc tak boleh bongkok...ngee~ *apakah?*


Kerusi kat opis ni dah cukup bagos, cuma kadang² terasa jugak la macam badan membongkok..
Entah la...letih sebenarnya duduk lama² ni..
Kadang² ada juga bangun berdiri tepi tingkap macam nak buat video klip lagu cinta ala ala winter sonata...hahahahaha~
Layan weh tambah² time hujan petang² tu kannn..pehh serius jiwang...kuang³~


oke jadi serius balik..ehem²...
Mari kita kaji posture² yang betul bagi mengelakkan kita bongkok sebelum tua...*macam presiden PBSM dah ni...hohoho~*




Posture Duduk

:: Kerusi kat opis memang ada tempat untuk bersandar, jadi bersandarlah dengan tenang..aku suka duk bersila atas kerusi. Rasa santai gitu...hohoho~  Tapi sebenarnya duk bersila bukan lah posture duduk yang betul unless memang kompem belakang kita tegak then oke la kut..huhu~ ::







:: Time berdiri tu jangan la kedepan kan bahu macam orang femalas je..berdiri dengan yakin! ala ala mendabik dada gitu..tapi jangan lah jadi poyo..betulkan posture aja oke...\/(^_^) ::






Posture Berjalan


:: Sila lah klik gambarajah jika anda rabun..ops ops...untuk penjelasan imej ^_^ ::






Ada beberapa perkara yang menyebabkan posture badan tidak betul ::-
  • Poor habits (slouching etc)
  • Obese (kegemukan)
  • Otot yang lemak (tidak dapat menakung your weight)
  • Mengandung
  • Kasut timut tinggi (watch out ladies)
  • Otot tegang (lack of flexbility)
  • Banyak duduk depan PC




Jadi apakah yang diperlukan untuk kembalikan posture badan yang betul??
  • Kekuatan asas otot
  • Flexiblity in your muscles
  • Core balance (not just strong abs but strong lower back also)
  • Kesedaran..supaya anda ada kesedaran untuk berubah, jika perlu



Bagaimana cara untuk mendapatkan posture badan yang betul??

Sudah tentu jawapannya ialah exercise!!
Kekuatan otot “core” adalah bahagian depan (iaitu abs) dan bahagian bawah belakang (your lower back). Jadi rajin²lah amalkan aktiviti² seperti berikut::
  • Latihan abs
  • Latihan untuk bahagian bawah belakang seperti (hyperextensions)
  • Overall back exercise seperti latihan pulldown to promote an erect upper body  

(SUMBER)



Aktiviti lain seperti tidur dan mengangkat barang juga kena betul untuk mengelakkan sakit belakang..boleh rujuk di SINI...


Selain itu amalan memakan produk² kesihatan juga perlu bagi menjamin kekuatan tulang dan semua organ² dalaman anda...Suppliment is better than drugs! tak percaya boleh tanya doktor la...*wink²*


Selamat menjaga kesihatan badan anda oke!! Info ni untuk aku jugak..takmo la nanti belum ada anak dah sibuk sakit belakang la, tulang reput la..ish³~
*wah dah macam menteri kesihatan..MIAHAHAHA~*








P/S::  Sekali sekala sharing info knowledge..asek gosip² je tak elok jugak..nanti posture bahu belah kiri tak normal camno...lalalalalala~




20 comments:

Ariey said...

aah aku pun dh rasa mcm bongkok je sbb lama sgt depna pc ni bahaya jgk jd penagih tegar internet ni..adehh..adehh

embun d tengah malam said...

i masa study berbelas jam mengadap pc..sbb best la..hahhaha

y@n@ M!B said...

:Ariey:
penagih tegar eh??hohoho..

y@n@ M!B said...

:embun d tengah malam:
mmg la best..tp riso nih takut jadi bongkok..yg tu tak best..huhu~

POSH76 said...

bagusla info ni terasa jab...sbb kekadang suka slouch kat kerusi...nak2 kalu takde mood....hehe

jgn lupa minum susu for kalsium....hehe

niesz said...

takut nye..xnak la bongkok sblm mase nye..kene minum anlene selalu nie..ehe...so,lpas ni kene duk betul2..xley da menonggeng2..haha...

y@n@ M!B said...

:POSH76:
haa tau xpe..sy pun suka slouch time xde mood, letih..huhu~

y@n@ M!B said...

:niesz:
aaa btol³...jangan tonggeng² dah especially time ngadap pc tu..hehu~

jane said...

jom minum anlene uollls
ngahhahhh

=)

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

dah ada orang cakap yanie jalan bongkok.....hadoi...risau lak....

dotblogspotdotkom said...

TQ 4 da info fren...

btl la.. duduk saje pun boleh bikin bongkok... agaknye sibongkok dari gua hantu tu dolu.. suka duduk saje la kot..huhuhuh

syahira ariff said...

laaa,bahayanya,bru ku tau
kalau mengadap komputer sambil meniarap atas katil boleh bongkok gak tak?
hik hik hik


sy punya blog x boleh dilink
pelik sgt knapa asyik kuar entry yg 3 bulan tue
T_____T
tatau nak ejas

JULYA said...

minumlah anlene...miahaha

miss lolly a.k.a luvfareda said...

diriQuh juga terasa bOngkok dah ni.

meo chan said...

oh... risau dah... meo dh bongkok sabut dah.

tp ade pompuan ckp bagus... maksud nye meo kuat ehem2 mase kawin nanti... yahuuuu :p

HonEyBuNNy said...

Info berguna..tq..xmoh2 bongkok sblm tue...ngeh3

KEMBARA KERTAS KOSONG said...

okeh2...lepas nih tak mau nyanyi lagi lagu nenek2 sibongkok 3 siang malam asyik berjaga....

pengaruh kuat terhadap kes bongkokni...hehe nice info^_^

y@n@ M!B said...

:jane:
jum2! =)




:✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿:
rajen² jaga posture badan pasnih ^_^

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotkom:
ada eh si bongkok dari gua??haha yo oo je pacek nih =p




:syahira ariff:
klu meniarap xtau la leh bongkok ke tak..kena wat further research kt gugel tuh..hehe~





:JULYA:
anlene xsedap!!muehehe~






:miss lolly a.k.a luvfareda:
jagalah posture bdn ^_^

y@n@ M!B said...

:meo chan:
ehem2..gataiiiii no..ish³~




:HonEyBuNNy:
ur welcome =)






:KEMBARA KERTAS KOSONG :
hahaha..cian lagu tu jd mangsa keadaan =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015