May 24, 2010

Mengantuk...Masalah ke?

:: Thanks google ::


Mengantuk memang akan jadi masalah sekiranya tidak diatasi...Biasanya yang jadi masalah tu bila kita ke majlis² ilmu seperti kursus motivasi, kelas/kuliah, majlis agama dan yang seangkatan dengannya....Bayangkan korang tengah excited sangat nak dengar ceramah motivasi, penceramah tu pula bukan la seorang yang membosankan...bersungguh² dia cakap siap tersembur air liur ,siap dengan gaya tangan, kaki semua menunjukkan dia bersungguh² nak orang faham apa yang cuba disampaikan.....tapi masih ada yang nak terlelap...hehh~  (-_-")

Seperti yang aku alami semalam ketika mengikuti kursus SNP (success network programme) anjuran CNi,
aku memang dah set minda aku untuk dengar setiap apa yang penceramah cuba sampaikan...Tapi orang sebelah aku (girl), baek punyerrr tersengguk² kat kerusi dia...gaya macam nak jatuh kerusi pun ada...kejap kepala dia ke kanan, kejap ke kiri, kejap kang ke depan pehtu ke belakang...hahahaha aku yang duk sebelah dia rasa sangat annoying oke...kalau dia tidur diam² aku tak kesah...ni kejap² langgar bahu aku...grrrr~
aku cuba abaikan tapi mata aku macam asyik nak terjeling dekat budak tu...huhuhu~

"ada yang tergolek dari kerusi ni karang"  bisikku di dalam hati...

aku rasa penceramah tu cakap bukan main kuat, siap berinteraksi dengan pendengar (tanya soalan) termasuk budak ni, tapi budak tu masih terlelap..muka pun pucat, tak semenggah jek...haha kesian pun ada aku tengok muka budak tu....

aku ada kejutkan dia suruh basuh muka...sebab agak terganggu konsentrasi aku nak dengar ucapan² motivasi asyik tengok dia macam nak jatuh kerusi jek kannn..concern maybe...wakakaka~ *porraahh!*
tapi dia buat muka toye jek...ceh..sabo je lerr...last² penceramah tu macam dah perasan, dia pergi sergah budak tu...terus segar muka dia...kakakaka~ *cute*

Bagi aku, kalau nak layan sangat rasa letih, mengantuk semua baik jangan pergi majlis² macam tu..membazir masa satu, bazir kudrat lagi...tidur kat rumah lagi selesa daripada tidur atas kerusi plastik yang keras tuh...hohohoho~  Mungkin juga budak tu kena paksa pergi kursus tu...huhu..kesian kesian...

Lagi satu aku rasa apabila kita buat sesuatu, kita kena sentiasa memperbaharui niat. Contohnya kalau kita ke kuliah, niat kita jihad dan menuntut ilmu. Maka kena pastikan misi tercapai dan untuk berbuat demikian, TAK BOLEH mengantuk!!

Macam tu juga masa dalam kuliah atau kelas..kita kena serius dan bersungguh². Dakwah dan study bukan bebanan, tapi amanah!! *wah ada gaya pakar motivasi..ngee~*


Berikut ialah tips yang aku rasa agak berkesan untuk mengelakkan kita mudah rasa mengantuk:: -

1) Jaga tidur::
  - kalau kita tak cukup tidur dan tidur secara berlebihan juga akan sebabkan mengantuk. Cuba elakkan tido selepas subuh, sebenarnya waktu tu sangat banyak kita boleh buat.. pergi jogging ke, basuh kain apa² lah janji kita bukan duduk statik (tak buat apa²).err tapi aku pun suka tidur lepas subuh especially during weekend..cuti la katakan...ish³~  (-_-")

2) Jaga pemakanan::
  - kita tak perlu makan banyak, tapi makan makanan berkhasiat. Jaga gizi supaya seimbang. Makan banyak pun boleh sebabkan kita mengantuk dan pemilihan makanan yang tepat. Dah tau mengantuk, jangan la makan nasi lemak pagi², lagi tambah mengantuk.

 3) Buat persediaan awal sebelum kelas/kursus (membantu untuk lebih meminati apa yang diajar guru/penceramah dan bantu untuk faham)

4) Tanya soalan sekiranya tidak faham (belum pernah lagi aku tengok orang tertidur sambil bertanya soalan..imagine that..huhuhu~)

5) Mendengar secara aktif, bukan pasif::
   - cuba hayati apa yang cuba disampaikan dan cuba guna otak sikit untuk berfikir adakah topik yang disampaikan logik dan boleh diaplikasikan ke dalam kehidupan seharian..(jangan la mata pandang depan, otak pergi merantau tempat lain..not allowed oke..mesti F.O.K.U.S! wah tegas gitu..lalalala~)






:: aku pernah jumpa orang tidur masa meeting...tapi yang bestnya, bila dia sedar, dia tanya soklan kaw² kat kontraktor...wakakaka~ hebat aa pacek! tu baru otai namanya...mata pejam tapi otak jalan....wow!! =p ::




Korang jangan tidur baca entry aku haaa...babap tau la... \/(^_^)





24 comments:

Lya Colours said...

petang2 ni pon mengantok jugak
sebab dah terbayang2 bantal kat umah
huhu

sasha* said...

haha i pn kdg2 smpai meleleh2 air mata tahan ngantuk tau.tp seboleh2 takmo tido sbb maluuuu :P

dotblogspotdotkom said...

pakcik mmg alahan bila miting.. mesti nak tido. tak tau nape.. ada jembalang tido dalam bilik miting tu kot.....

embun d tengah malam said...

tak suka tidur,,,tidur tu rugi,,

tapi lau ngantuk kena tidur gak,,hehehhehe

POSH76 said...

I pantang nasi jer....kalu amik mesti rasa nak mengantuk giler...huhu

lionteen said...

klau da nantuk tu,mmg xley la nk wat pape..
huhu..
nk cpt2 cari bntal je..
hehe

y@n@ M!B said...

:Lya Colours:
hoho bantal kt rmh mmg mudah dirindui ^_^

y@n@ M!B said...

:sasha*:
gi surau je tido..pehtu tutop muka dgn telekung..hehu =p

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotkom:
hebat btol jembalang tido dlm bilik miting tu ye..huhuhu~

y@n@ M!B said...

:embun d tengah malam:
yezzeerr mmg rugi pn tido..i mean klu tido lama sgt la..heee~

y@n@ M!B said...

:POSH76:
hoho tau xpe..tp sy tgk mood gak..^_^

y@n@ M!B said...

:lionteen:
btol²..cari bantal b4 terlambt..erk! =p

░♥si lampu neon♥░ said...

salu laki hati kering sket nak tdo2 lam kelas nihh

meow said...

rs nk tidur dh...

gudnite!

KEMBARA KERTAS KOSONG said...

zzzzzzz...
eh dah habis baca dah???hehe

Mr feckry said...

gua pun pelik, time kursus je saya ngantuk

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

kalau ada mamat hensem dalam dewan ceramah..mesti tak ngantuk nyer

usha memanjang hehhehehe

y@n@ M!B said...

:░♥si lampu neon♥░ :
hoho cemtu plak eh..=p

y@n@ M!B said...

:meow:
gud nite...zzzzzzz~ -_-

y@n@ M!B said...

:Mr feckry:
tak minat dgn topik kursus tu kut ^_^

y@n@ M!B said...

:✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿:
tak pun gelakkan org yg tido tu..pun ilang ngantuk..kekeke~ =p

y@n@ M!B said...

:KEMBARA KERTAS KOSONG:
ceh..boleh plakkkk (-_-")

riBEna said...

kalo masuk lam panggung wayang cite kuat mcam mane pon..still nak tido?
cam MANO tu ye sis?
hahahah~

y@n@ M!B said...

:riBEna:
hoho kwn sis pn ada yg mcm zra..kena tgk cd je la kut kt rmh..rugi je byr wayg nnt...ngee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015