May 7, 2010

Antara Pemandu Kereta dan Penunggang Motosikal

Majoriti rakyat Malaysia tahu membawa kereta..
Mengikut statistik aku sendiri pemandu kereta lagi banyak dari penunggang motosikal...
hahahaha...aku ni pernah kerja kat jabatan perangkaan so statistik yang aku kemukakan tu kira boleh digunapakai la...lalalala~


Biasanya orang yang tak pernah menunggang motosikal,
bila ketika mereka memandu kenderaan di highway,
mereka kurang peka dengan keselamatan penunggang² motosikal...
ecece skema sungguh ayat itu..macam permidato yang manTOP! ngee


oke sebagai contoh kalau ada traffic jem,
korang perasan tak hanya motosikal yang memandu dengan agak laju?? *ofkos la sebab dorang kecik je*
kereta² yang duk beratur time traffic jem tu pulak suka nau nak bertukar² lane..
kejap lane tepi, kejap tengah, pehtu tepi balik..hehh...
macam tak tetap pendirian jek...huhuhuhu~
kadang² dorang ni tukar lane main redah je takde signal, takde warning tiba² main pusing je stering belok tukar lane...
HOHH! bahaye oke..jangan kata kereta kat belakang tu sakit jantung tiba² kena break emergency,
tapi pikir la motor² yang duk mencelah tu...
motor kalau eksiden terpelanting woooo...
kalau kereta berlanggar orang kat dalam still duduk pada posisi yang sama..
*ni kita cite eksiden yang ringan² oke, bukan eksiden yang sangat dahsyat memang kompem la terpelanting keluar tingkap kutt.....huhuhuhu~ *


Macam yang aku dah lalui pagi tadi, masa on the way ke ofis,
macam biasa lah jalan kat LDP Puchong tu sentiasa jem (office hour)...
kalau lalu situ memang aku tak suka nak tukar² lane sangat sebab motor² yang lalu kat situ memang laju...
So nak dijadikan cerita ada sorang amoi ni nak tukar dari lane kanan ke lane tengah...
Aku tak perasan lak dia ada bagi signal ke idak,
yang aku nampak setengah daripada kereta dia memang dah masuk lane tengah...
since jalan tengah jem jadi amoi tu tak boleh nak tukar lane dengan cepat..
tengah dia stuck tu tiba² ada motor datang dengan agak laju *break rosak maybe tak pun bajet lepas dia nak elak*
pi langgar bumper depan kereta amoi tu..
lepas tu penunggang dia macam terpelanting terlanggar kereta depan pulak..
udah dia bangun nampak macam biol² sikit...
kepala dia terhantuk kuat kat kereta depan mungkin...hehe...
oke oke tak kelakar...tapi ada kelakar sikit time tengok muka mamat tu biol² pening..muakakaka~ =p


Agak suspen gak la time tu sebab kejadian depan mata..hehh..
naseb tak menghalang lalulintas aku...kalau idak lambat laaa aku sampai opis..huhuhu~


Aku tak pernah bawak motor,
bukan takat tak pernah, memang tak reti langsung nak bawak motor weyyy~
ai naik kereta je, yang ada b.u.m.b.u.n.g....MUAHAHAHA~ *silalah lempang aku...ish skrip dicetak rompak dari filem adnan sempit...maseyyy!*
tapi kawan² aku ramai rempitss..opsssss...hehehe~
dak encem ai pun dulu rempits maa..sekarang mat kereta...ewah gitu kannn...kuang³~  \/(^_^)


Dorang la yang meluahkan perasaan mereka tatkala melihat pemandu² kereta agak selfish!
bajet dorang je betol...especially pompuan...yang tak pernah bawak motor (cam aku lerrr)...
tak pernah nak ngaku salah...wah sensitip ni! (-_-")
that's why sekarang bila driving je aku mesti akan make sure takkan terlepas pandang dengan penunggang² motosikal...barulah harmoni gitu *tiba2*


Selalu mentaliti masyarakat, bawak motor je dikira rempit..
hehh orang² yang pergi kerja pagi² tu bukan rempit oke..
dorang bawak motor sebab nak jimat kos petrol+parking+tol...
janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga...ecece berperibahasa pulak kannn..huk³~


Berhemah ketika memandu dan sayangi juga nyawa orang lain...
dorang pun ada famili yang sayang dorang jugak...okiess??

nite nite people! Happy Weekend!

Assalamualaikum~








P/S:   Dah malam baru dapat update blog...Tiba² pulak hari ni internet kat opis tu server down lah..hehh..gedikssss!

18 comments:

JULYA said...

betul tu cik yana. nak2 drive kat KL. pemandu die lagi la xde usus dan limpa. suka2 dia je nak kiri kanan. bf kite pon dah takut nek motor skang. bnyk sgt xciden melibatkan motor. yg lg dahsyat tersepit bawah lori. ngeri maaaaaaa

riBEna said...

zra xpandai bwk kete
tp REMPIT bole jekk
*padahal lesen basikal jek ade*
HAHAHA

embun d tengah malam said...

jom i ajar u bawak motor..hahahah

rAy jR...@...Aliff said...

hmmm...dis thing...always happened..and it was so unfortunate...huhuhuu

y@n@ M!B said...

:JULYA:
eeii tersepit??uuu xmo tau xmo tau..mmg ngeri..huhu~

y@n@ M!B said...

:riBEna:
wow rempit dgn basikal mmg seksi..ada styllleee~ huhuhu~ =p

y@n@ M!B said...

:embun d tengah malam:
jom!! ^_^

y@n@ M!B said...

:rAy jR...@...Aliff:
yep..true! =)

meosukesgt2katyana said...

erm, kalau nak g mengorat je meo bw kete.

G keje slalu naik moto. Cepat tp bahayalah kan.

Tuelah... kete selalu ke kiri ke kanan... selalu meo hon2 kete mcm tue.Susah moto nak jln...

░♥si lampu neon♥░ said...

weh ahahahah ko ni, adeke gelak time tgk insiden tuhh ngucap sekarang! hahahah lwak gak cite ko ni wakupun saspen

y@n@ M!B said...

:meosukesgt2katyana:
ewah ada taktik nak ngorat guna kete ghopenye..hoho~

yezze tindakan mengeHON tu betul dah tu..kasi kete² tu alert sket kan ^_^

y@n@ M!B said...

:░♥si lampu neon♥░:
tak sengaja nak gelak..seyes klaka klu tgk mamat tu terhuyung hayang biol kejap..ngee~

syahira ariff said...

lebih baik jalan kaki,jimat minyak

hik hik hik

lionteen said...

lionteen br je lepas amik klas teori n amali tuk lesen td..
hehe..

hope jd pmndu berhemat..
hahaha

y@n@ M!B said...

:syahira ariff:
jalan kaki dapat pi kedai depan rumah je la kutt..huhu~

y@n@ M!B said...

:lionteen:
oo bagos²..
mula² memang kelam kabut sket, tp lama² bley la nak berhemah sket..cewah! =p

POSH76 said...

setuju sgt....semua pun bayar roadtax tak yah ler gila kat atas jalan tu...huhu

y@n@ M!B said...

:POSH76:
huu btol3~ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015