Mar 30, 2016

Bicester Village TAK Best!

Assalamualaikum...


Tak plan pun nak pi Bicester Village...takde dalam itinerary pun...tapi ramai yang suggest pi situ...deme kata barang murahhh...syok shopping...family aku yang lain pun asalnya nak pi tempat lain hari ni....pastu tengok aku duk sawan nak pi Bicester Village dorang macam nak join la sekali....haa selera makyong memang pepelik...kang merajuk haruuu  >_<



 Lepas breakfast terus keluar...err almost tengah hari pun sebenarnya....sebab macam tak sure nak pi ke idak Bicester Village ni...tempoh berfikir amek masa yang sangat lama....kahkah~


Kitorang nak sewa kereta....sebab perjalanan agak jauh....nak pi tempat sewa kereta kena la naik bas dulu....Zafirah dah familiar jalan nak pi bas stop dari rumah adik aku....almost 2 weeks duk sana...hari² pun tunggu bas kat tempat sama...mana tak hafal kan?? hihi


 saja amek gambar bebudak tadika melintas jalan....rasanya kat sini cikgu² yang datang amek anak murid kat rumah...pastu jalan ramai² camni pi sekolah...rasanya lahhh....kalau salah ampun mahap lah ye...comel tengok dorang reramai jalan camtu...inesen gila muka! ❤ ❤


Daripada London nak ke Bicester Village (sebut as 'bister village') ni dalam 30 minit driving kot...idak la jauh sangat macam pi Cheshire Oaks...tapi memang kena sewa kereta kalau nak pi sini....maybe ada kot bas lalu sini...sewa je lah kereta more convenience gitu.. :p


 Sampai je cari toilet dulu....biasa lahh orang tetua kan....mohon rajin buat kegel exercise yeeee kalau takmo masalah kerap kencing melanda bila umur makin tua...tak faham apa itu kegel exercise pi google!! ๐Ÿ˜


 yaaa tempat lapang...jom lariiii!!! ๐Ÿ˜


kedai jam...cuci mata je...sebab dah beli jam kat Cheshire Oaks kan... *eksyen* ๐Ÿ˜


tu baby bump ke lemak tepu tu?? ๐Ÿค”


time ni aku tengah syok cuci mata dalam satu kedai bag ni...memacam desgin ada...harga mampu milik jugak laaa...mampu-milik as in barangan branded yang kau tak jumpa harga macam tu kat Malaysia...haa paham?ngee~


Aku keluar je kedai ko tau apa anak dara aku tengah buat????!!!!




skill papa sangat niiii huh! ๐Ÿ˜ค


Dah penat jenjalan, kitorang pi solat pulak...haa bagusnya Bicester Village ni ada sediakan bilik untuk solat....BUKAN SURAU yeeee...


Contemplation Room namo eh...bilik sembahyang untuk pelbagai agama...so kalau datang sini and nak solat kat sini, boleh cari bilik ni oke... :)


ruang solat lelaki dan wanita asing²....toilet ada kat belah kiri nunn...cantik wehh toilet diaaa


sejadah disediakan...tapi telekung nan hado...kena bawak telekung sendiri kayy...


oke jom tengok rupa  toilet pulak...ngee village people kekdahnya....semua benda jakun ๐Ÿ˜  aku amek wudhu kat baby changing room...alaa toilet yang khas untuk tukar pampers anak tuuu...sebab kat situ ada tempat amek wudhu sekali....sangat convenience oke!


kat sinki disediakan sabun basuh tangan and lotion....aww! syok aku lumur lotion bebanyak hari tu....wangiiiiiiiiiii ๐Ÿ˜


selfie dalam toilet Bicester Village....kau ada? lol


Setel solat, sambung berjalan² lagi...ramai jugak orang Malaysia datang sini...ber-bag² dorang borong...pfft!


So apa yang tak bestnya kat sini??? ๐Ÿ˜


HARGA MAHAL GILA GILA GILA oiii! untuk bangsa yang tak pernah beli barangan branded memang akan rasa ya ampunnn mahal nak arwah harga² dia....contoh eh selai t-shirt Polo Ralph Lauren harga dia dalam £80...convert RM jadi rm480...ohoiii!!! sehelai t-shirt oke!! aku ulang, SEHELAIIIIII!!! T__T


Contoh lain ๐Ÿ‘‡


Zafirah tu bantai kencing dalam seluar kat bilik solat....kengkonon nak beli je lah seluar baru kat sini....masuk la kedai ni....SEHELAI seluar untuk umur 3 tahun dalam £60...ce convert sendiri jadi berapa RM...malas nak tulis....pfft!


Udahnya kitorang just selimutkan je lah Zafirah tu dengan jaket papa...suruh dia duk dendiam dalam stroller...malu la nak lari sana sini tak pakai seluar kan....lagipun masa ni cuaca tak sejuk sangat....papa kan banyak lemak....tu dia tak kisah tak pakai jaket...bahahaha! lebiu papa! ๐Ÿ˜˜


makanya kitorang datang sini cuci² mata je lah...beg² kat stroller tu BUKAN aku punya...tu mak aku and nenek sedara aku punya....dorang ada la beli² jugak...nenek sedara aku banyak beli souvenir untuk cucu² and anak dia....katanya untuk cucu² and anak takpe beli memahal...i feel u nek!! ✌


Bagi aku, berbaloi lagi pi Cheshire Oaks...lagi banyak pilihan and harga mampu milik...kedai makan pun banyak....kat sini TAKDE restoren halal...eh ada satu je...bukan restoren pun...more like CAFE...Pret a Manger namanya....mana² cawangan Pret a Manger dalam London memang ada dijual makanan Halal...alaa macam sandwich, kau pilih la yang vegetarians, potato, eggs etc...jangan amek meat and ayam....paham??


Kesimpulannya, sesiapa yang datang shopping kat Bicester Village ni, bangsa kaya raya lah tu....sebab kedai² kat sini semuanya HIGH-END punya brand....orang kaya je mampu beli oke! syok woo tengok dorang angkut bag² shopping kiri kanan....orang arab shopping tak kagum sangat sebab dorang memang kaya....orang Malaysia ni....ffuhh! tabik spring! ๐Ÿ˜


Then dak encem ajak balik London je...round² dalam London lagi best katanya...ai follow je bebeh! family aku yang lelain pi Oxford...dekat je dengan Bicester Village tu....adik aku cakap ada benda best kat sana....


Nak tau benda apa yang best sangat tu???


๐Ÿ‘‡

๐Ÿ‘‡

๐Ÿ‘‡

๐Ÿ‘‡

๐Ÿ‘‡


dem! nasib baik tak pi ๐Ÿ˜  nama tempat ni The Headington Shark...pi la google apa benda ni....aku tak minat soooo takmo pi! hahaha


k tu je nak cerita....tata!






IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!





Terima kasih sudi membaca!

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

syok

idzwa kamaruddin said...

pitam tgk harga!! hoiiii mahal sgt nie~

PeRdU cINta said...

alhamdulillah..zafirah dah ada kenangan..pengalaman..lepas ni ada rezeki bawa baby boy tu pulak..hihihihi..bukan sikit2 mahalnya..berganda2..

achiek anis said...

Haha..bila duk cni nak beli brg mmg xleh convert rm..klu tak mmg tak beli ��

eima said...

MAHAI HOI ... NAK BAWA BERAPA PULUH RIBU NI KALAU NK PI LONDON ... TAK MAMPU HOI

aizamia3 said...

Fuh.. kita yang baca ni pun rasa nak lap peluh sat tengok regenya.. kite mampu tengok jelah..

Cik Puan Eka said...

fitamsss tgok rega hahahahaha.

akak okey ape tmpat ada shark tu hahahahahahaha menarikk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015