Mar 10, 2016

Chatsworth: Rumah Mr. Darcy

Assalamualaikum...


Siapa pernah tengok Pride & Prejudice?? aku tak pernah tengok...bahaha~  best ke??


Adik and mak aku peminat Pride & Prejudice...mak aku pernah bersuara nak tengok rumah Mr. Darcy (salah satu watak dalam Pride & Prejudice)...kebetulan Chatsworth ni dalam kawasan Peak District jugak...adik aku google map je kat mana tempat ni...nak google Mr. Darcy's house pun boleh...pakcik google boleh tolong tunjukkan jalan....hehe~


Perjalanan nak pi Chatsworth daripada Peak Cavern dah dekat...dalam 30 minit gitu tak silap...


kambing bebiri sesepah kat sini....tanda merah tu mungkin sebagai label pada kambing tu...semua kambing yang aku jumpa ada spray cat merah kat badan dorang...huhu~


Jalan nak pi Mr. Darcy's house ni macam nak masuk kawasan perumahan orang kaya² England...haha  entah la aku duk bayangkan macam tu...bersih sangat jalan² kat sini....walaupun kambing sesepah takde pulak aku nampak ada taik kambing ke apa² kotoran....bersihhhhh sesangat! ♥


haaa tu dah nampak rumah Mr. Darcy...besar habaq hang!! macam istana! wohoaa!


boleh masuk dalam tau sebenarnya....ada pakej tour...macam² jenis tour ada...janji duit ada boleh la masuk...ngee~  tapi by the time kitorang sampai dah terlalu lewat...dah tutup punnnn....haishh semua benda tutup cepat sangat ni dah kenapa?? -.-'


tak dapat masuk dalam, bergambar tepi rumah pun jadi lahhh...sebab tak plan pun nak datang sini kan...and aku tak pernah tengok pun cerita Pride & Prejudice tu so takde lah teruja mana bila datang sini...mak aku je eksaited...sikit lagi dia nak lompat bintang kat situ...kahhh! mak comel takleh marah²... >_<


Cuma kalau ada peluang memang aku nak masuk jugak nak tengok interior dalam rumah....cantik wooo...tak caya cuba korang google pasal Chatsworth...kagum gila tengok senibina english style gini...pfft!


Nak tau harga tiket masuk sini boleh klik Tickets and Price for Chatsworth....


Important information 
Adult: 17 – 59 | Senior: 60 and over | Student: 16 and over in full time education | Family: 2 adults and up to 3 children | Child: 4 – 16 inclusive and children 3 and under are free. 

Except our farmyard child tickets which are 3 – 16 inclusive and children 2 and under are free. Please note that we cannot allow prams or pushchairs in the house. We do offer a limited supply of alternative baby carrying equipment (please call 012******** in advance of your visit). 

We are able to offer full access to the main visitor route in the house for visitors using wheelchairs, via a lift and access arrangements. Find out more about accessibility at Chatsworth. 

 View our full terms and conditions. 

 *Please be aware GiftAid is not available with classic tickets.


k tu je nak cerita...tata!






IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!



Terima kasih sudi membaca!

3 comments:

Chekgu Azrine said...

rasanya tengok filem pride n prejudice...tp mungkin tak perasan sangat la mr darcy tu punya rumah...

aizamia3 said...

Itulah.. entry Yana pasal England yang baru2 ni.. semua dok cite tempat menarik tapi tak dapat masuk sebab tutup.. tapi view sekitarnya cantik2.. just luv it.. ;)

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

Cantiknya umah dia kak..Teruja pulak kite..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015