Apr 1, 2016

Bento-bento Zafirah

Assalamualaikum....


Kemain lama aku peram entry ni dalam draft...dah 2 tahun kot terperam?? dah jadi jeruk busuk pun...bahahaha! >_<


Aku start belajar buat bento benti ni dari Wawa Yusoff tak silap...pastu dia masukkan aku dalam group Kelab Bekal/Bento Malaysia kat FB...makin bertambah² syok nak belajar buat bento...dari situ jugak datang semangat waja dan kegigihan untuk deko bento comel²...lalu menyawankan diri perabih duit beli bento tools kat Daiso and Mr. DIY...pfft!!  ๐Ÿ˜


Sejak aku kenal dengan 'bento' 2 tahun lepas, rajin jugak aku deko² makanan anak aku....lama² krik krik je sebab Zafirah susah nau nak makan...susah payah deko cecantik dia gigit sikit je...pastu tak pandang dah...sentap oke! tu yang aku upload gambar 2-3 kerat, pastu peram dalam draft...nak delete sayang sebab gambar² tu pun dah takde dalam fon....hakhak


So ni lah few bento yang aku sediakan untuk kaklong Zafirah 2 tahun lepas...



3 ketul tu je lah yang mampu aku snap...yang lelain samada lupa snap atau tak kuasa nak snap sebab kaklong tak makan sangat bento dia....grrr


Memang daripada dia duk taska aku dah cuba ajar bawak bekal...tapi mungkin teacher² masak sedap² pastu makan ramai², so dia lagi suka makan kat school instead of makan bekalan yang mama bagi....yelahh mana leh lawan roti dengan tomyam kan?? mesti la tomyam lagi sedapppp...paham??


Then, tahun ni dia masuk tadika....aku tak hantar kat sekolah yang sama...hantar kat Abim....sebab mama papa dia dulu pun membesar dari Abim...Abim dulu, kini dan selamanya gitu...ecewahh! ๐Ÿ˜˜


Kat tadika ni dorang menggalakkan parents bagi bekal...since bulan 1 hari tu aku masih bercuti pantang, saja try buat bekal untuk kaklong...try seminggu je dulu...Alhamdulillah setiap hari habis licin dia makan...kadang² ada la balance sikit²...yang balance tu dia sambung makan kat rumah.....


Bila tengok dia dah reti 'appreciate' hasil kerja aku, bertambah syok lah nak buat bento hari-hari....puas hati wooo tengok bekal yang kita bagi pepagi tu habis licinnnn anak makan....walaupun penat nak kena bangun awal nak prepare bekal dia, WORTH IT!! good job kaklong! ๐Ÿ˜˜


Sooo meh la tengok bento benti Zafirah sepanjang tahun ni (setakat hari ni)...err bukan la hari² amek gambar sebab selalunya menu sama je...hahaha









Awal² bagi roti dengan Nutella je...memacam pesen lah aku potong roti tu kengkonon nak kelainan hari²...kadang dah terlambat aku deko asal boleh je...bahaha


Masuk bulan kedua, ketiga, dah mula ada kerajinan luar biasa untuk menggoreng² pulak....ececece~ ๐Ÿ˜









oke tu je lah hasil kerja aku menyediakan bekalan untuk anak setiap pagi....light² je...heavy² macam mee goreng, nasi goreng macam tu tak rajin lagi nak buat...bahaha! nanti lahh...tengok selera kaklong tu macam mana...kalau dia oke makan seronok gak nak buat...kalau dia tak makan haaa tu yang rasa nak mogok je takmo buat bento dah sebulan!! pfft!


ouh ramai yang tanya kat mana aku beli bento tools and bekas cecomel tu...untuk bento tools ada yang aku beli kat Daiso (2 tahun lepas), ada yang beli kat Mr. DIY....bagi aku Mr. DIY lagi banyak choice...harga pun lebih murah banding Daiso...


Bekas² tu pulak SEMUA dapat freeeeeee...ngeee stress kengkawan aku dengar jawapan aku...aku tak pernah beli kot bekas makan untuk anak aku....samada orang bagi hadiah, atau dapat free sebab join event...macam event Dugro yang aku pi last year...haa dapat la 3 ketol bekas bento kaler hijau, merah and kuning...hikss~  tapi setahu aku kat Mr. DIY pun banyak jual bekas cecomel gitu...pi la cari...murah² je  ๐Ÿ˜


oke tu je nak cerita...hope dapat bagi inspirasi untuk korang sediakan bekal untuk anak² korang jugak...deko tak cantik takpe beb! janji masuk perut kenyang...you can do it mommies!! ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช




IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!




 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cutenyaaaaaaaaaaaaaaaa

eima said...

aku buat bekal je dulu tak de bento berhias anak aku lelaki die malu nk buka kat kantin hahahhaha

zeera lily said...

comelnya berbento utk anak

Norhayati Mohd Isa said...

Anak2 pun jadi berselera nak makan tu Yana..
Sebab mama nya yg kreatif ..
Bento2 semua lawo2 jadinya :)

Yana Libra said...

rajinnye deco2

Afidah Azmi said...

comel jer...rasanya akak kena buat yang berwarna warni pulak kot...bagi kelainan pulak..hehehe..just pendapat jer..

aizamia3 said...

Bila anak nak bawak dan nak makan, terasa dihargai walau hanya bagi bekal roti.

Blog Akak Kembang said...

ada anak kecik2 syoklah buat bekal pattern2...anak kaqlin dah besar ni janji masuk bekal...hehehe

mawar_berduri said...

Untung Zafirah mama dia rajin :)

Hamelia Hamid said...

sama la saya pun x bersemangat nak buat bento cz anak x nak makan...huhu,..hope selera akan dia makin ok balikk ...boleh ler ibu buat beno comel2 lagi.. {errr...tergoda ngan deko2 bento wawa tu..., tu yg terjebak sama...hihi}

Nadia Johari said...

Comelnyaa..sayang nak makan

aimie suyat said...

Bestnyaaa :)
Cute comey lote, hi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015