Mar 9, 2016

Peak District dan Punggong Syaitan!

Assalamualaikum...


Adik aku yang suggest pi tempat ni...takde aktiviti fizikal yang terlibat...cuma cuci mata, cuci jiwa, cuci otak tengok pemandangan yang super indah....cantik gila scenery kat sini...sumpah cantik! ^_^




Scenery sepanjang perjalanan...hijauuuuu...nyamannnn...dengan angin sejukkkk...MasyaAllah...aman sangat jiwa datang sini...rasa macam taknak balik Malaysia...hahahaha  dok ehh...macam mana cantik pun negara orang, hati aku tetap kat Malaysia jugakkk.....ecece  ^_^


Ekceli Peak District ni besarrrrrr...so salah satunya Speedwell Cavern...kottt lahh korang berminat nak datang sini, boleh google map or waze Speedwell Cavern kayy... :)


dah sampai tempat nak dituju...jauh jugak perjalanan nak datang sini...tak ingat berapa lama duk dalam kereta sebab rasanya aku mentido dalam kereta...tak pun mengelamun...hahaha  dah la jalan kampung, pusing²....tah ceruk mana adik aku bawak...herghh


kalau rajin baca lahh...aku tak rajin nak baca...sebab tak minat pun sebenarnya nak pi sini...kahh! sori lah dek...tempat² gini sangat tak IN dengan my soul...gitchuuu  :p


angin kat sini kuat gila....sejuk yang tahap boleh berdarah hidung! brrrr   kitorang memang saja berdiri depan matahari dengan harapan cahaya matahari dapat kurangkan rasa sejuk tu...tapi nan hado!!! tetap jugak sejuk gigil²! tok nenek, nenek sedara and mak kawan adik aku semua duk dalam kereta...takmo keluar...keletihan and kesejukan...pfft!


senyuman kesejukan...hihi


Amek gambar laju² pastu terus gerak pi tempat lain pulak...tak dan nak menikmati pun pemandangan cantik tu sebab sejukkkk sangat! adik aku cakap ada attractions menarik kat sini...tapi sebab kitorang sampai pun dah petang, dalam kul 5pm gitu...semua attractions dah tutup! makanya amek² gambar je lah buat kenangan kami dah sampai Peak District yaw! *krik krik*  >_<


Next, kitorang pi terjah The Devil's Arse...atau dalam bahasa mudah faham, PUNGGONG SYAITAN! hahaha first time aku dengar mengekek gelak...ingatkan adik aku membongak...rupanya betul nama tempat ni kentut syaitan...lolz~


see...tak tipu! hahaha~ :p



korang jangan salah faham pulak ye...tempat ni bukan lah tempat pemujaan syaitan ke hape....gua je punnn....zaman dulu, orang percaya gua adalah pintu masuk ke neraka....so dalam gua ini, ada air yang mengalir yang kadang² bunyi dia macam bunyi kentut....tu yang jadi nama tempat ni The Devil's Arse....


gitu sejarahnya... :)


dah lewat petang, so tak boleh masuk...tutup sudahh...tapi kalau korang berminat nak tahu lebih lanjut pasal tempat ni boleh baca entry adik aku...dia pernah masuk dalam gua ni and ada cerita details dalam blog dia....klik 'Speedwell and Peak Cavern'


lovebirds...ecece padahal memasing tengah sejuk...kat sana memang rasa nak peluk orang je...hahaha >_<


kengkonon nak posing ala ala cover album lagu...jadi lahhh  :p


If korang minat sejarah², scenery cecantik and buat aktiviti lasak, lain daripada yang lain, memang highly recommended untuk datang sini...tapi plan awal....datang awal...pukul 5pm dah tutup! bebudak aku tak pasti boleh masuk ke idak...sebabnya agak mencabar nak masuk dalam gua tu...again...sila baca entry adik aku 'Speedwell and Peak Cavern' untuk tahu apa ada dalam gua tu...berbaloi pi ke idak...


Bagi aku, memang kureng sikit lah nak pergi tempat² gini...kalau aku memang duk sana dalam tempoh yang sangatttttt lamaaa macam study or kerja sana, maybe aku akan pi...tapi kalau takat melancong seminggu dua takyah la pi...buang masa...haha  :)


k tu je nak cerita...tata! :)




IKLAN:








Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

idzwa kamaruddin said...

wahhh suka la tempat mcm nie! fefeling mcm lord of the ring pun hade! kekeke..

safurara said...

aah kan kak. kalau tmpt2 gini budak2 mcm payah sket lah. tp mak budak ni pun x bape suka.kofkofkof.

Bitt (double IS) said...

wahh boleh masuk list nih

PeRdU cINta said...

Untuk fotografer memang suggest sangat...subhanAllah bila tengok pemandangan saujana mata memandang antara langit san kehijauan bumi...betapa kerdilnya kita....terima kasih kongsi gambar ya...indah...memang indah...

aizamia3 said...

kite suka tempat yang macam ni.. ;) kite jelah, en. hb tak.. kehkehkeh..

achiek anis said...

Ok xmo p la..tak in jugak...ngee

eima said...

kalau ...semua tempat aku nk pi ... gile hape dah pi london tak jalan ...gitu la kekdahnye tp klu tak pi tak lama baik pi yg best kan

Siti Aminah Muhammad Imran said...

Nature lovers will love this. Awak memang xsuka nature. Pui...kena ajar zafirah n zafran utk jd nature lovers gak.

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

Fida suka tempat2 natural gini..baru ada feel melancong..maklumlah dekat Malaysia x dak kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015