Feb 14, 2013

Selamat Hari Lahir Puteriku Sayang~

14 Februari 2013...
genap setahun umur puteri sulungku...
Aimy Zafirah binti Mohd Azfar...
tak sangka dah setahun aku jadi mama...
pengalaman bersalin Zafirah dulu pun masih segar dalam otak aku...
aku trauma sebenarnya teringat pengalaman bersalin...kikiki~
walaupun ada yang cakap bersalin czer ni senang, tak sakit *ayat jaga hati kot*
tapi aku memang tak rasa sakit pun...
nak kata leceh berjalan pun idak...
sekarang pun aku takde masalah nak angkat berat ke,
wat sit-up ke, urut tang perut pun pernah...
tapi dah aku trauma...nak wat camno...hoho~  :)

ermmm...aku tak tahu nak membebel apa sebenarnya...
sebab sangat tak sangka akan berjumpa dengan 'hari ini'...
syukur ya Allah atas kudrat dan kesihatan yang Kau berikan...
cukup untuk aku mendidik, menyayangi dan menjaga Zafirah siang, malam...



Hari ni Zafirah kena injection kat klinik kesihatan...
bangga siot dak comel ni jalan hulu hilir pakai baju Arsenal...bahahaha~
berat Zafirah naik secoet je... 6.9kg...
betul² atas line kuning...kira cukup² makan lah...
tapi tinggi dia bagus! BMI pun bagus!
hehh tengok genetik la beb!
mama pun kurus kering je dari dulu sampai sekarang..
berat pun tak pernah naik....
aku tak risau pun....
dan aku harap mana² parents pun tak payah la risau sangat pasal berat anak tu...
janji anak ko sihat, aktif, selera makan di tahap yang memberangsangkan...
tu dah sangat bagus okeh....!   :)
takyah taksub sangat la dengan graf² dalam buku rekod anak ko tu...
aku tak pernah belek pun buku rekod Zafirah....hahahaha~

Biasanya bila umur anak dah setahun, soalan femes yang orang akan tanya ialah,

"dah pandai jalan??"

ehemm...untuk pengetahuan kamu kamu semua, Zafirah BELUM pandai jalan...!! hahaha~


"abeh dia pandai apa je??"

nahhhhh!~




dia pandai merangkak jeww!! huhu~  umur 10 bulan baru dia reti mengengsot, masuk 11 bulan baru dia reti angkat montot, merangkak...suka tengok dia merangkak...tertonggek²...rasa nak tampo tampo je montot kocik tu haaa! grrrr~  *dush dush dush*  :p



Selain daripada tu Zafirah ni sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaa MEMBEBEL!! mak mertua aku cakap, papa Zafirah dulu kecik² banyak tanya...sampai sekarang okeh perangai dia gitu...! kalau aku takde mood memang aku malas nak menjawab soalan² dia...kahkahkah~  aku dah warning papa awal²,

"kalau Zafirah ikut perangai u, banyak tanya, sila lah rajin melayan soalan² dia..ai dah letih duk melayan soalan² dari u...turn u pulak rasa macam mana nak melayan orang banyak tanya nih..."

haaa aci tak cakap gitu?? hahahahaha~
terus laki aku mencebek tau! alololo~  :p
tapi aku ghase Zafirah bukan jenis banyak tanya...
tapi jenis banyak cakap!
mama pun kena prektis ringan²kan mulut kasi banyak cakap...
kalau tak memang kering idea aa nak bercerita dengan Zafirah...
mama ni pendiam orangnya...hoho~
eh yang ni statement serius tau! hahaha~
kalau yang first time jumpa aku, memang lerr aku mati kutu nak borak apa...
selalunya memang aku pasrah je la kalau orang nak cop aku sombong...sobsob~


"tak wat besday party ke??"

err...errr..errrrrrrrrrrr~
memang teringin nak buat...
tapi tak sempat lagi nak plan....
sebab akhir bulan ni nak jenjalan oversea...ecewahh!
pi mana??
haa tu nanti kita story...
yang pasti buat masa ni bajet nan ado nak berparty segala...
nanti la...kitorang plan elok²....
kalau ada nanti kita jemput la kawan² terdekat....
jangan lupa bawak hadiah ye...
Zafirah mengidam kereta menan Ferarri...
yang guna remote control tu...

motip?  :p





"Hai anakku,
ketahuilah sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam,

banyak manusia yang karam dalamnya.

Bila engkau ingin selamat agar jangan karam,

layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama TAKWA,

isinya ialah IMAN dan layarnya adalah TAWAKAL kepada Allah."

-Luqman al-Hakim-



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

23 comments:

Allene said...

happy besday zafira... =)

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum zafira..selamat ulangtahun yang pertama ye..moga kamu menjadi muslimah yang berjaya di dunia dan cemerlang di akhirat ye..be solehah girl..insyaAllah sejahtera dunia akhirat..ameen..

Rina Ellisa said...

hppy birthday zafira.. :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Happy Birthday Zafirah ~

Why Farouk said...

pesanan yg terakhir tu, sebak pulak baca. btw, selamat hari lahir si comel. geram pulak tgk budak kecik neh. plus, nama anak akak sebijik macam nama classmate why masa diploma dulu! heeee

Rozita said...

selamat hari lahir nak...semoga jadi anak yang solehah...dan bertemu jodoh yang soleh...amin...

maria firdz said...

selamat hari lahir zafirah... ok la tu.. si comei sy ni cinonet juga ms sethun.. genetik kecik kurs tinggi je kan.. yg pntg sihat dan aktif... moga jadi anak yg solehah penyejuk mata ibu ayah... :)

sy dulu pun x wat birthday party.. just bwa dia jenjalan je.. mmg x brp minta nk berparty bagai ni... hehe

Aty_Fared said...

Hepi besday zafirah...setahun dah berlalu...:-) eehhh..i pon seriau lg biler teringt pngalaman beranak dulu...motip..?? Jgn soh beranak lg buat mase ni...heheh...:-)

kusyi said...

Happy birthday zafirahhhhh!! :)

diana said...

dah setahun rupanya dia...
betul yana..berat baby ni bukan semua baby sama ..jadi tak payah nak banding2 sangt dengan anak orang lain..akak nyampah kalau orang dok canang2 sangt berat anak dia naik..buat apa baby gemuk kalau terlentang je...hahahha...

selamat ulang tahun Zafirah...
semoga sihat dan tak mau demam2 okey..

ahhaha

THE LEKAT LEKIT STORY said...

setahun dah kan.. mcm x terasa je masa tu berjalan. apapun mumy lala nak wish hepi besday yer Zafirah. jgn risau akak lala pun setahun 4 bln baru pandai jalan.. akak lala pn jenis slim2 jugak tp ok la janji graf dia cantik sudah. akak lala kan lahir cinonet jer... Apapun janji sihat aktif & ada perkembangan tu pun dah syukur alhamdulillah

Mas Zull said...

assalamualaikum yana...selamat hari lahir zafirah..;)

D Yatie said...

Assalam Zafira.. selamat hari lahir.. semoga menjadi anak yang solehah yang membahagiakan mak ayah ye..

wah~~~jalan2 oversea aje skrg ye. :D

btw, memang betul. jgn risau sgt dgn berat badan sumer tak berapa naik. as long as anak sihat. why worry. kan?

deno said...

hepi besday zafira... comel..!:)

Cik Eka said...

happy bday zafirah..
ehehehe

tak lama lagi boleh jalan dahhh ni..

ehem2 g mana tu kak.tak sabo nak baca travelog akak ni..
pastu eka pun ngidam nak pegi gak..hahahahaha

mynameismy said...

sekejap je kan.. mcm br smlm yana bersalin.. la ni My pn dah ade baby hehe...

happy befday zafirah.. cpt2 jalan oke! :)

SweetLikeWhat said...

yeayy dah setahun..kejap jer ye..

happy besday zafirah... ;)

YanaUjang said...

mekaseh sume yg doakan kesejahteraan Zafirah dunia akhirat..may god bless y'all!! *kesat² hingus* :)

Lya Colours said...
This comment has been removed by the author.
Lya Colours said...

hb zafirah. moga jadi anak yang solehah ya

hazman fadzil said...

Memang geram tengok gaya Zafirah merangkak nie...nanti bila dia dapat kaki...siap laa...hehehehe

SiS NaD said...

Salam Yana...

Wah! Dah setahun ye... Rasa macam sekejap je... :)

BLOG ANAK MAMA^^ said...

Kita ni silent reader awak, dek kerana anak kita sama je Qimy baru 11 bulan pun baru aktif merangkak takut nak bertatih. Isnin sok nak gi klinik.Tah hape lagila nurse nak komplen.Insist la sgt2 suruh bagi anak makan banyak, buh minyak dalam buburla apala..dah genetik papanya selim melim nak wat cne. Tak tahula nak cakap apa lagi sebab Qimy sihat je. Anyway Hepy belated beday zafirah..semoga sihat dan jadi anak yang soleha^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015