Feb 13, 2013

Perjalanan yang Serik~

Weekend lepas aku pi Kelantan...sepupu dak encem kahwin...nasib lah sepupu...kalau berpupu² aku ghase kitorang takkan pi kot...hahaha~

Aku naik satu kereta dengan famili mertua...ada 7 orang semuanya termasuk si comel Zafirah...takkan nak berhimpit² 4 orang kat seat belakang selama 10 jam kan?? bukan takat montot jadi kematu, otak pun boleh jadi ting tong seminggu...pfftt! :p

Makanya kitorang pakat² dengan family pengantin untuk tumpangkan sorang adik ipar aku naik kereta dorang...sebab family pengantin bawak 2 kereta...anak dorang pun dah ramai, tu kena naik 2 kereta....seronok anak ramai ni....meriah! *eh...macam teringin anak ramai je bunyiknya..kahkah~*  bila dah pakat² gitu kira nak berkonvoi lah kononnya nih....pukul 2.30am kitorang gerak dari Bangi...rumah family pengantin kat Maytower, KL...so kumpul kat sana lah~



Sampai sana, menunggu dorang siap berpacking² segala...eh first time lah aku tengok bandaraya key el di pagi buta...mat rempit, mak kereta, mat kapel dan segala macam 'mat' berlepakan di dataran merdeka...oh begitu gaya hidup anak muda di KL rupanya...aku dulu duk rumah je...anak solehah kan...mana reti melepak² gitu...lalalalala~  ^_^


 see the time??

Zafirah pun tak tidur time ni...boleh pulak mata dia segar bugar pepagi buta gitu...atok dia la seronok melayan...hoho~  nak dekat pukul 4am jugak baru kitorang gerak dari Maytower...

Dari KL ke Bentong oke lagi...jalan clean and clear...masuk pekan Raub je dah mula jem...pehhh! dan dan tu jugak otak jadi kematu...dak encem lah yang kematu...aku mentido je kat seat sebelah...kekekeke~

Bila jam dah nak dekat pukul 6am, MIL ajak bekpes nasi lemak.....


 bekalan yang MIL sediakan...

oh my mother in law memang terbaik!! bekalan makanan memang sangat mencukupi buat anak² yang sentiasa kelaparan *macam aku sorang je yang gitu...hahaha*  kitorang stop kat Petronas Raub...eh ke Bentong tah, tak ingat pulak aku...pepagi buta gitu memang sedap melantak nasi lemak...apesal tah prot masing² tiba² kelaparan...

Bukan takat nasi lemak je MIL aku masak...siap ada lauk daging bakar, ayam masak lemak cili api, telur mata kerbau, telur rebus, ikan bilis goreng...air pulak MIL aku bancuhkan milo panas...air panas memang bawak siap² dari rumah...letak dalam thermos...mabelessss!! ^_^



kitorang cari port jauh dari orang ramai...yelah, stok makanan cukup² untuk family je...kalau orang lain dah TERtengok, TERbau kena pulak mengajak makan sekali...tak elok la orang lain duk tengok je kitorang makan sedap²....hehe~

Then solat subuh kat surau berdekatan...apa tah nama surau tu...tak perasan pulak sebab sedap mentido dalam kereta...hewhew~

Lepas solat, berhenti rehat lagi kat area sama...cuma depan sikit dari Petronas tu...berhenti tepi jalan...tunggu kazen dak encem...dia bawak kereta lemah lembut...tu lambat sampai...ngeee~  kitorang tunggu sebab nak bagi dorang makan nasi lemak sekali...sian dorang lapar    :)

Dalam pukul 8am gitu baru sambung perjalanan...tiba² jem...tengok GPS ada eksiden daaaa...kereta masuk gaung...adeyy~



Sepanjang perjalanan, bila ada jem je kitorang memang jadi pemandu biadab lah kan...jalan dua hala kitorang jadikan jalan sehala...haha...gila kau nak beratur ngadap jem? tak sanggup!!



Pedulik ah orang nak marah ke hape kan...janji dapat potong Q...hahahaha~  punca jem ni pun sebab ada eksiden...kereta berpusing lah, masuk gaung lah...ada yang maut lagi tau...innalillah~  tapi aku perasan orang² kampung situ sporting je tengok kereta² biadap macam kitorang ni...yang duk marah² mesti orang luar...tak biasa balik Kelantan ler tew..ceittt!



Pemandangan nak pi Kelantan ni cantik rupanya...sejuk je mata tengok bukit², pokok² hijau...tenang jiwa sekejap...bila nampak jem jiwa jadi serabut balik...hoho~  adeyy~  -.-'

Stop terakhir kitorang kat R&R Gua Musang...masa ni dah pukul 11am gitu...berhenti untuk lunch (bekal MIL masak), membuang sisa kumbahan dalam badan, membasuh² muka dan apa² yang hendak dibasuh, siap solat Zuhur sekali...Zafirah pun aku mandikan kat R&R je...mandi kat surau...senang...nasib lah aku dah ajar Zafirah mandi air sejuk, idak la dia malalak time mandi...huhu~

Driver² sempat mentido dalam sejam gitu...tapi nak mandi memang tak lah...mana ada tempat mandi kat R&R ni...pasrah je lah dengan badan yang melekit² tu...hoho~

Dalam pukul 2pm gitu baru sambung perjalanan...


budak comel bertuah ni memang sedap mentido lepas mandi...badan dah segar kan...jeles betul tengok dia dah wangi² gitu...untung jadi baby oiii...huhuhu~



Sampai kat area Kuala Krai kot nama dia, jem laghik! aiyakk! nasib la sekejap je jem tu...sebab kitorang masuk simpang lain...

Rumah pengantin kat area Tanah Merah...homestay pun area situ jugak...plan asal bila dah alang² sampai Kelantan ni nak la jumpa kengkawan blogger lain yang balik Kelantan sama...macam abang Ben and Ase Pembawa Wacana....tapi sorang pun kitorang tak jumpa sebab kekangan masa...huhu~  tapi aku idak la terkilan sangat tak jumpa dorang sebab dorang duk KL je...bebila pun boleh jumpa...yang aku terkilannya bila tak dapat jumpa kak Wani...adeyy~  kak Wani duk Kota Bahru...dari Tanah Merah nak ke KB tu dalam sejam la jugak...ada je aku pi Wakaf Che Yeh, Rantau Panjang, kira dah dekat la dengan KB tuh, tapi henpon aku pulak abeh bateri...!! argh! so tak dapat nak meroger² kak Wani...hermm~  baru berangan nak tengok konti hot.fm tau...sobsob~  mungkin len kali...insyaAllah~  :)

Tapi aku pun tak tahu bila lagi nak datang Kelantan...serius agak serik nak meredah jem dengan perjalanan yang sangat jauh tu....ko bayangkan aku gerak dari KL pukul 4am, sampai Tanah Merah pukul 5 petang kot...13 jam perjalanan okeh!! kalau naik flight dah boleh sampai London pun...hahaha~

Tengok la...kalau ada sepupu² or mungkin adek beradek sendiri dapat jodoh dengan orang Kelantan, maka akan sampai lagi lah kami ke Kelantan....insyaAllah...tunggu kenduri kahwin baru gigih nak pi Kelantan weh....kalau sesaje nak jalan² pi sana mintak mahap lah...mak tak sanggup! ngeee~  v(^__^)"


korang...pernah sampai Kelantan dak??  :)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

26 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ermmmmmmm
pernah sampai

wan said...

lau bkn disebabkan jem,perjalanan amik masa lam 6/7 jam je...hehe..sila la dtg ke kelantan lg ye..

Ayu azmir said...

pernah sampai jugak.... rombongan je lah...

laskar pelangi said...

time nak raya je jem gile2..time biasa takde nye jem kat area gua musang tu ha...ni anak jati kelate..hek3 aritu balik raya haji, dari bangi ke kb dalam 17jam..lagi lah lama...wuwu..patut 7 jam gitu dah sampai..kereta pun tak gerak langsung ada satu masa tu,siap boleh kuar kereta pergi order burger lagi...hahaha =D pengalaman yang manis ,pahit dan kelat kot. haha =D

Dkna Abza said...

orang kelantan tak pernah serik melayan jem berpuluh jam sebab nak balik negeri :)

belum sampai kb lagi kan heheheee

SweetLikeWhat said...

haha..klakar yer bab mkn jauh2 tuh..hehe..
dah pernah sampai..mmg kematu..
huhu..
comel zafirah tido ;)

Unknown said...

kakyana.. jangan serik datang kelantan.. akak datang time raya mmg jalan jem sangat la.. Sila datang lagi yer..

YanaUjang said...

7 jam perjalanan pun still lama..ai tak sanggup! huhu~ ^_^

eima said...

sape suruh pi time cuti gitu mmg la jem cer pegi cuti ckit je2... tak le jem ... hahaha

standard la wei... kami slalu jugak terjah ke kelantan pi kenduri kawen tp slalu lalu kot ganu masuk besut ... tak jem .... biar jauh ckit dr jem

cha said...

ai pun tak sanggup. nasibla kampungku dekat sajo and rumah mertua di shah alam haha. idakla nak ke kelantan kalau gitu gaya :p

YanaUjang said...

ai punya time utk travel dlm kete paling maksima pun 3 jam je..lebih dr tu mula dah kematu satu bdn..hewhew :p

Cik Eka said...

perghh lama.. hehehehe
kebas muntot

kesian eka,tak penah pegi kelantan.Teringin

mrs kayrul said...

memang kematu bontot tahap kritikal nie...kita balik utara 6 jam pun dah kematu abis inikan 13 jam...huhuhu

BaiYah said...

saya org klntan..memang terase amat penat berulang alik dr klntn ke kl ni..huhu..tapi demi pengajian terpaksa la jugak..tp nasib baek naik bas..jd memang tdo je la i punya kerja,,hihi
Salam kenal akak:)

Aku Ibu Muda said...

tu lah dia yangg bila ke kelantan waktu cuti2 panjang ni... umah akak dgn wakaf che yeh tu dlm 5 minit je...dekat sgt dh :) tpe, next time dtg roger2 lg eh...

Nuriesya Nadia said...

Hambek nak 13 jam. Tidak mungkinku gagahkan diri. Beli tiket flight jela kalau kene pergi sekali punnn. :D

نورعيم said...

kalo kak yana nk mai kelantan dgn kete, jgn la mai masa cuti raya. jem sesgt la.

sy yg org kelate ni pn xkuar rumah kalau jem. huhu.

Aty_Fared said...

Kaaaannnnn....heheh....i dah cakap ritu...i nyer serik 5-6 tahun lepas gi sane tak hilang lg nih....heheh...

Fariehan Ibrahim said...

hahaha kak yana ni jenis xleh jln jauh neh, mudah kematu :P

ye, sy pun org kelate. n silalah dtg kelate lagi lain kali.
naik flight jelh nnti ok! ^_^

diana said...

Akak pernah pi kelantan..sakit pinggang tau..bertolak jam 10 malam..samapi jam 5 petang..perjalanann nya ya ampun..naik bukit lagi tau..van pun redah je naik bukit tu..tak nak ingt la..tetiba rasa letih..:-)

mc laa said...

hehheh seronok kak .. jauh perjalanan luas pandangan .. jgn serik serik tahu nak dtg kelate lagikk ... dtg time cuti kat kelate mmg jem gile gile .,. da mcm kl plak .. :)

hazman fadzil said...

Pernah gak la sekali... kematu bontot tu biasa la kan....kena pulang korang pergi time cuti public panjang...memang feel la pengalaman baru nie kan....hehehehe

Fai CeritaCinta said...

dah berpuluh tahun tak gi kelantan. last pergi masa form 3.. hehe.. mmg serik, sebab jauuuhhhh giler...

AlyaaIBH said...

saya pergi kelantan jugak time ni. ya Allah, jemmm yg teramat sangat. huhu.

Pembawa_Wacana said...

Sebab tu kami seorang yang penyabar... selalu ngadap jem nila balik kampong... hahaha...Nanti try amek route ikut Kuantan - Kuala Terengganu pulak... Lancar tapi jauh la sikit... :)

Experience the new things is better than nothing! :D

aDisH.sHidA said...

nasib baik MIL bawak bekal kan..eh siap pemanggang ajaib lagi...hehe..

teruk gila jammed..akak xpernah alami mcm nie lagi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers