Feb 20, 2013

Pengalaman Mencari Taska untuk Zafirah

Aku rasa aku dah skip cerita pasal taska ni...hehe~
mahap ye...
anda anda masih lagi di siaran yang betul...
sila jangan tukar channel anda~  :p

**********************************************************************


erm...awal² dulu, lepas habis pantang,
aku hantar Zafirah ke babysitter (bs)...
makcik² aa...
muda sikit dari mak aku...
tapi still pangkat makcik la kan...huhu~
makcik ni seorang balu...
anak² dia ada 7 orang...
semua dah besar²...
paling kecik pun darjah 6...
aku kenal makcik ni pun sebab dia ada bau² bacang dengan family mak aku...
rumah dia kat area Sungai Ramal Dalam tu je...
dekat sangat dengan rumah mak aku...
tapi makcik ni orang Kelantan...hehe~
dia duk sini pun sebab anak² dia belajar and bersekolah kat area Bangi...


tapi~


makcik tu dah pesan awal² takmo jaga Zafirah lama²...
dia takmo ada komitmen jaga anak orang lama²...
takut dia nak cari kerja tempat lain...
eh makcik ni memang jaga anak aku sorang je tau!
kiranya segala perhatian dan kasih sayang hanya tertumpu kat anak aku je...
haa paham? hahaha~

Makcik ni ada buat katering sambilan...
means amek tempahan memasak untuk kenduri kecik²...
arwah uwo (nenek) aku dulu selalu order kuih kat makcik ni setiap kali bulan pose...
sekarang mak aku pulak rajin order kuih kat makcik ni...
kiranya makcik ni memang pandai la memasak...
tapi kan....walau macam mana terer sekali pun dia masak,
aku tetap akan masak sendiri makanan² Zafirah!
aku nak Zafirah makan air tangan mamanya!
berkat wooo ko masak untuk anak ko!
kepuasan yang tiada tolok bandingnya bila tengok anak ko kenyang hasil masakan ko...
tak percaya? CUBALAH!  ^_^


*oke lari topik tiba² cerita pasal masak pulak...ngee~*


*sambung~*


Asalnya makcik ni cakap nak jaga Zafirah sebulan dua je...
tapi aku ni risau yang amat nak hantar baby kecik², lembik² tu ke taska yang serabut...
penuh dengan kanak² yang pelbagai pe'el...haihh~
tapi Alhamdulillah,
makin lama, makcik tu pulak jadi sayang kat Zafirah...
bila aku cuti panjang, dia pulak jadi rindu dengan Zafirah...huhu~
anak² makcik tu pun seronok bila aku hantar Zafirah pi rumah dorang...
Zafirah pulak memang jenis ramah,
suka main agah², main kejar², lambung² *errrrr*  :p
lagiiiii lerr seronok dorang melayan...
senang cerita, Zafirah dilayan bak puteri raja lah selama dia duk dengan makcik bs tu....giteww~

Masa Zafirah nak masuk umur setahun, aku jadi serba salah dah dengan makcik tu...
sebab dia pun dah banyak kali tanya, "adik tak habis belajar lagi ke?"
aa maksudnya, bila adik aku habis belajar,
adik aku lerr yang tolong jaga Zafirah...
sebab selama ni kalau adik aku cuti,
memang dia lerr yang menjaga anak buah dia tu...
tapi soklan makcik tu double meaning la kan...
aku pun pepaham sendiri je lah...
so gigih la kitorang laki binik merayap area Bangi mencarik taska untuk Zafirah...
kitorang cari yang dekat dengan rumah mak aku je...
sebab tak kose la nak merayap jauh² hantar anak pi taska...
lepas tu nak redah jem pi kerja lagi...hoihh letih tahu??? *tsk*

Maka ketemulah kami dengan Taska Aulad, Seksyen 8...



Alhamdulillah urusan kami dipermudahkan...
owner situ cakap kalau umur setahun masih ada kekosongan...
kalau baby bawah setahun je dorang ada limit...
erm owner tu cakap total bebudak yang ada termasuk baby dalam 32 orang gitu...
ramai nya!!!!!!
tapi teacher² pun ramai jugak aku nengok...
lupa lak nak tanya sorang teacher jaga berapa orang budak...
tapi memang ramai la pekerja² kat sini...
siap ada uniform bagai...
memang teratur lah...
and semua pengasuh² memang tidur dalam rumah tu, kecuali owner...
kat dalam rumah siap ada cctv lagi...
well dak encem lah yang perasan cctv tu...
aku ni jalan menonong memang apa pun tak perasan! kahkah~  :p

Segala makanan, tempat tidur pun disediakan....
tapi macam biasa lah...
aku tetap akan sediakan makanan Zafirah...
cuma bekpes dengan minum petang tu je aku serah kat taska untuk handle...hehe~

Lagi satu, taska ni agak mahal...
rate untuk budak baya Zafirah RM300 sebulan...
erm tu oke la lagi...
sebab sebelum ni aku bayar bs pun RM300 jugak sebulan...
cumanya yang mahal tu bila ada yuran tahunan...
yuran tahunan RM50 tu pasti!
tapi lain² yuran, macam bukak fail (RM2), event tahunan/bulanan (RM50 tak silap)
and ada lagi beberapa yuran lain...
so total yuran tahunan dah jadi RM140 something...
lupa dah haaa banyak urat putus gitu...hohoho~

Then kitorang pun try la cari lagi taska lain...
saja la survey² kut la dapat jumpa yang lebih baik...



yang ni Taska Adik...
area seksyen 8 jugak...
tak jauh pun dari Taska Aulad tu...

bila tanya rate, jauh lebih murah...
rate bulanan still sama, RM300 sebulan...
tapi yuran tahunan cuma RM50!
takde pun segala mak nenek tambahan² tu...
lepas tu bebudak kat sini pun tak ramai...
erm pengasuh pun tak ramai...
masa aku datang tu ada sorang je pengasuh yang ada...
sedikit berumur...
macam dari indonesia pun ada * aku dengar accent dia gitu*
akak pengasuh tu sorang je yang tidur dalam rumah tu...
pengasuh lain semua balik rumah sendiri kat tempat lain...


cuma~


tempat ni macam tak berapa nak teratur...
belah dalam rumah nampak agak buruk...
takde renovation apa²...
pintu toilet belah atas dah terkopak²...
dinding pun tak semenggah je warnanya...ermm~
bila tanya mak mak, memasing cakap,

"biarlah harga mahal sikit, janji selesa...anak ko jugak yang nak duduk...biar dia selesa..."


oke pasrah~


eh masa aku pi lawatan tapak kat taska Adik ni kan,
ada sorang baby ni ya Allah comel gila!!
gila pun tak comel cenggitu...
baby girl...
umur 7 bulan...
aku saja tanya pengasuh tu pukul berapa mak dia datang amek...
sebab masa aku datang tu dah pukul 6.30pm gitu...
tau pengasuh tu cakap apa??
mesti la tak tahu kan...bahahaha~  :p

"dia ni balik lambat...kadang² pukul 9pm...paling lambat mak dia amek pukul 11pm..."

what??!! 11 PM??!!!
terus jadi sayu tengok muka baby tu...
rasa nak nangis pun ada....
serius wehhh...
muka dia suci, inesen tahap dewa...
well ahli syurga memang lah muka inesen! (-.-")
terus aku rasa bersyukurrrrrr sangat² dengan kerjaya yang aku ada sekarang...
walaupun gaji tak besar mana...
janji aku dapat luangkan masa yang panjang dengan anak aku...
bagi aku, MASA bersama keluarga adalah lebih mahal dari gaji yang lumayan...!
siapa yang bertuah dapat jadi suri rumah sepenuh masa tu,
kamu patut LEBIH BERSYUKUR!
masa yang ko luangkan tu tak boleh dibeli pun dengan wang ringgit!
percayalah!
aku sebak ni teringat muka baby tu...tsk tsk~  T_T


*meleret sangat dah cerita aku ni...kekeke~*


*sambung lagi*


oke dari pemantauan kami ke kedua² taska ni,
kami nekad pilih Taska Aulad tadi...
awal² hantar Zafirah elok je pe'el dia kena tinggal dengan teacher...
kemain seronok, bahagia dapat kawan² baru...
tapi elok je lepas cuti CNY hari tu, 
terus dia mogok takmo pi taska...



setiap pagi, asal hantar taska je,
mesti menangis...
dia peluk aku kuat² takmo pi kat teacher...
alunan paling syahdu, paling sedih la dia buat...
kalau dia reti bercakap aku rasa ayat ni yang keluar dari mulut dia,

♪♫"sampainya hati mama tinggalkan Zafirah kat tempat niiiii!!"♫♪  *ala² bersyair gitu...hakhak~*


err terlebih tengok drama kot aku nih...kekekeke~  :p
eh tapi betul tau...
sayu je dengar dia nangis...
mula² risau jugak fikir kenapa la dia tiba² berubah jadi gitu...
ada membe yang suruh terjah buat spot check kat taska...
nak tengok apa yang teacher² situ buat kat dia...
kot la Zafirah kena marah or kena buli dengan bebudak lain....
dia kan tak reti bercakap! halahaiiii~
tapi taska tu jenis berkunci pagar depannya...
means kalau aku datang, aku tak boleh main terjah masuk je..
kena tunggu teacher bukak kunci baru aku boleh masuk...
takkan nak suruh aku panjat pagar pulak kan??
ada jugak keluar video kat youtube, "mama hot panjat pagar taska!"
pheww~ hot lah sangat kan! hahahaha~  :p

dak encem pun macam sedih je tengok Zafirah nangis gitu...
tapi sebenarnya kejap je dia nangis...
bila teacher bawak dia jumpa bebudak lain elok pulak dia diam...
buat muka nak join main sekali...giteww~
erm orang kata naluri ibu ni kuat kan...?
kita boleh rasa kalau anak kita sakit or dicederakan or apa² yang malang² lah...
so far naluri aku kata Zafirah selamat je kat taska...
aku yakin teacher² jalankan tugas dengan baik...
mungkin selama ni Zafirah duk dengan bs dilayan bak puteri,
segala perhatian tertumpu pada dia sorang...
bila masuk taska, kena kongsi² la perhatian dengan bebudak lain...
tak boleh la nak suruh teacher melayan karenah dia sorang je...gitu~

tengok la lagi 2-3 bulan akan datang macam mana...
kalau still tak oke, terpaksa la hantar taska lain...
kadang² yang luarannya buruk tu lah yang terbaik...
wallahu'alam....
tapi aku harap tak perlu lah nak tukar taska...
satu hal lah pulak nak bagi dia serasi dengan tempat baru...
dan aku perasan, ramai je bebudak yang menangis masa makpak hantar pepagi tu...
mungkin tu reaksi normal...
teacher² pun macam dah lali dengan situasi gitu....
erm...aku hanya mampu berdoa....
mohon pada Ilahi semoga segalanya baik²...
InsyaAllah~




p/s: panjang gilerrr aku taip...korang letih baca?? aku lagi letih menaip sambil membaca... O__o'



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

careno said...

bersyukur sgt sbb ank aku maksu aku yg jg... dilayan bak putera raja... hari cuti pun kdg2 suruh hantar sbb rindu kat ank aku... tp maksu aku br dpt cucu pertama 2 mggu lps dan lps ni takda lagi dah layanan putera raja utk ank aku... wakaka...

Nurzakiah Hanum said...

tomei2

Nurulhuda Abdul Latip said...

biasanya budak selepas bercuti lama memang meragam sebab dah sedap dok ngan kita..akak pun selalu cam gitu. Infact sekarang anak akak dah 5 tahun nak antar tadika pun kadang meragam buat muka sedih dan kita pun sedih sekali. Cuma kita kena put a trust la..Iallah takkan ada apa2 ok. Bagus hantar taska dari awal sebab biasakan dia bergaul dengan kawan-kawan..Dont worry k ~

Sukma Haron said...

tu yang payahnya hantar taska nie macam-macam hal....

SweetLikeWhat said...

kelakar la mama hot panjat pagar tuh..kikiki..
insyaAllah takde pape tuh..
hannah hantar kat umah opah die pun bile hari isnin siap paling badan lagi taknak atuk amik..hihihi..

mOoN said...

syukur sangat sebab uitm mmg sediakan taska untuk anak2 staf.. mmg biasa budak nangis if pagi2 smpi kat taska.. hasil dari pemerhatian sendiri.. hehe.. aisya pun skang dah pandai xnak lepas bila sampai taska.. siap tarik tudung umi dia ni kuat2..hehe

Nadt said...

haaa..siannya baby tu kena ambik lambat. sorry to say but saya lagi rela kena sound dengan bos sebab tak siap keja daripada ambik anak lambat. Tak penah lagi saya stay lebih pukul 6 tu pun da rasa bersalah sangat tak sabar nak ambik anak. errr..tadi tu drama je, bos xpenah sound pun.hehe.. anyway, bebudak memang lepas cuti lama akan buat perangai sebab da ter'best' berkepit dengan mamanya 24 jam. saif camtu la. haiihh..

Lya Colours said...

aku rasa aku resigned je la kalau dah beranak nanti. pedih nak membayo bil taska hahaha

Aty_Fared said...

Mama hot panjat pagar hek..heheh...:-) ye lah...insyaallah harap zafirah baik2 sajer...
Yg bb smpai kol 11 mlm tu...alahaiiii...kesian kat bdk tu...

LisaLisut said...

zafirah untung ada BS jaga dia sorg smpai sthn.huhu.ank i since msk umur 3bln dh msk nursery.hopefully dia dilayan ok la kt nursery tu.huhu.
kesiannye baby tu kul 11 br mak dia ambik.tskkkkkk
i tepat 530 mmg cabut berdesup.jem ats LDP berjam siap nangis2 smbil ckp sorry kt ank mama lambat amik huhuhuhuh ah sedihhhhhhhhhhhhh

nursery i if lewat sejam dr kul 7pm akan di caj.hehe.if ms i amik ank i tgk2 ade budak lain tgh memangis gila sedih.kesian.tgu mak dorg xsmpi lg.huhu

diana said...

biasanya kalau cuti lama memang budak2 nangis sebab dulu akak jaga budak sorang macam tu la.mak dia lak kesian kat anak terus tak pi kerja.heheh

#ingtkan akak terlepas citer dia masuk taska.kantoi dah..akak peminat zafirah...peminat dalam diam nih..heheh

Iela Fazielah said...

biasa la tu dik awal2 hantar taska... kena pulak b4 ni dia dok sorang kat rmh makcik tu..dia nak biasakan diri...tp pekata dtg terjah jam 10 pg mcm tu.. akak selalu buat kat taska anak akak... w/pun taska tu dah 7thn jaga syfiqah dr kecik smapai adik2 dia yg 2 org tu... tp still nak tgk... kita kenal2 pengasuh dia.. borak2..amik tau latar belkg... dia dok bilik mana.. mkn waktu bila.. tgk dia urus susu kita semua..penting tu...

hazman fadzil said...

aku tengah cuba bayang camner la rupanya ko panjat pagar tu...wakakakaka

Cik Puan Rara said...

hmm nk cr taska mmg pening.tp btol kata org.mahal sket pon xpe.asalkan anak selamat.kan kan.

Axie04 said...

eh2 same cam almira la, tapi almira dh 3 tahun pun perangai same cam zafirah yang umo setahun. tapi yang penting naluri mama masih kuat mengatakan almira gembira berada di taska. semoga segalanya dipermudahkan. amin

aizamia3 said...

takde pengalaman hantar kat taska..
lebih selesa hantar kat rumah pengasuh..

Masherna Mustafa said...

tq for the sharing...

seronok baca kisah hantar anak p taska. ingat lagi masa hantar anak p taska mula2 dulu. ibu yg terlebih nangis...

jom la lawat blog saya. saja nak berkenal2an...

http://shakeezmom.blogspot.com

dorsett pink said...

Best baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015