Feb 22, 2013

Aku Tewas!!


Dah setahun aku usaha untuk fully breastfeed Zafirah...satu usaha yang memenatkan...memang menguji ketahanan mental...

sungguh!

tapi aku puas bila Zafirah kenyang minum susu aku...rasa puas dengar bunyi 'gulp..gulp..gulp' dia menelan susu...Alhamdulillah!

aku tak pernah ambil mana² milk booster...ramai syorkan minum susu shaklee...tapi product tu tersangat lah mahal...dak encem kata membazir je beli...macam lah aku rajin sangat nak membancuh, amalkan minum hari²...haha~  *dan sebenarnya...aku yang femalas!*

so aku cuma makan makanan dan minuman berkhasiat je...banyakkan minum air masak, susu, milo...banyakkan makan sayuran hijau...dan BANYAK MAKAN! sebab biras aku pernah cakap, bila kita makan dengan hati gembira, production susu pun jadi gembira...yes! it works on me! hati aku sentiasa gembira bila makan...salah satu hobi mak ialah makan! weehuuu~  :p

tapi~

setelah setahun berlalu...

stok susu semakin berkurang! selama ni aku dapat sediakan 4 oz x 3 botol susu sehari...tapi sekarang aku mampu sediakan 4oz x 2 botol susu je sehari... T_T

kemungkinan besar, sebab aku dah JARANG gila pam susu waktu pagi buta...pukul 2-3 pagi tu...sebab time² macam tu hormon lacta adalah sangat tinggi!! bila dah jarang pam time² macam tu, sel² susu akan hantar ke otak yang tiada demand untuk waktu tu...bila tiada demand, tiadalah supply...

DEMAND & SUPPLY...simple! :)

mungkin juga banyak faktor lain macam stress, letih melampau etc etc yang boleh ganggu hormon aku untuk hasilkan susu dengan jayanya *sigh*  eh kat opis, aku pam susu sejam sekali okeh!! tak cukup gigih lagi ke tu????? 




Makanya, kitorang pun mulalah meroyan mencarik susu formula...awal² dulu aku beli jenama Anmum...Zafirah refuse...adik aku try rasa, dia kata TAK SEDAP!! -.-'

OK!

so next, aku beli jenama Dutch Lady...sebab aku yakin jenama tu susunya lebih sedap! dari kecik sampai sekarang aku still suka minum susu Dutch Lady...nyum nyum! mula² beli susu biasa...yang takde perisa...Zafirah refuse jugak!! buat muka loya...hehh~

then, aku try beli yang ada perisa coklat...still jenama Dutch Lady...budak umur setahun ke atas boleh minum yang berperisa ni...aku try rasa dulu...sedap!! serius sedap! sebelum bagi Zafirah, baca bismillah, semoga dia suka susu tu....

hampeh!

dia tak suka jugak!! buat muka geli...macam minum susu basi je gayanya...grrrrr!




last sekali aku try bagi 'fresh milk'...anak dah setahun baru boleh bagi fresh milk ye...kalau bawah setahun, NOT ALLOWED! susu ni aku panaskan dengan cara double boiler...macam panaskan susu ibu jugak...takkan nak bagi susu sejuk kat baby kan??huhu~   mama² nak minum susu ni pon molehhhh! kasi tambah kalsium yang dah diserap oleh anak...huhu~

tapi....Zafirah refuse jugakkkk!!!

argh!!

stress~

tension~

buntu~

macam mana ni??

stok susu dah tak cukup!

herm...
penyelesaian terakhir...


CATU susu...ngeh³~   :p


macam keji je bunyiknya...abeh dah takde pilihan...ada yang cakap try beli susu formula yang memahal tu...sebab susu yang mahal sedap! yelah tu...buatnya Zafirah tak suka jugak...membazirrrrrrrrrrr! hermm~

Aku letak je susu² formula yang aku beli kat taska...dorang cakap dorang boleh tolong ajarkan Zafirah minum susu formula...tapi sampai hari ni, hampeh...memang Zafirah tak suka minum susu selain susu mama! haihh~  -.-'

apa lagi makanan yang boleh provide nutrien sebagai ganti susu ibu???? kesian Zafirah tak cukup khasiat susu...dah la badan kurus...tak cukup susu pulak lagi...haiyaaa! T_T







p/s:  memang merancang untuk fully bf Zafirah hingga umurnya 2 tahun...masih berusaha gigih untuk capai matlamat tu....dan Allah lebih tahu apa yang terbaik buat aku dan anak...wallahu'alam~   :)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

23 comments:

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi jumaat
semoga hari yang ceria

Siti Haslinda Sadiken said...

ermm..mommy zafirah jgn la tewas..keep on pumping..PP ect..lin pun dah campur susu fm bila syasya dh 8bln..tp skrg still lg bg susu bdn..so kalau anak refuse susu bdn tmbah la usaha sket..kuatkan semangat ye mommy..

Axie04 said...

salam,
iskandar pun refuse x mo susu formula, dan mcm2 susu dicuba, beli susu mahal pun x jalan jugak. skang ni solution die mmg bagi makanan tambahan je, dan nasib la ofc ngan rumah dekat so, boleh la bagi die direct feed masa rehat lunch.

SweetLikeWhat said...

sama la hannah..pam sehari sekarang ni dapat 6 0z jer..kesian kan..anis bagi anmum..sama hannah tknk minum..sekarang try ductlady..taktau lagi coz baru start hari ni..huhu

try kurma dengan habatussauda?
mane tau boleh banyakkan susu..

Mr n Mrs Zaidi said...

ce try susu dumex..sbb mula2 dulu daaliyaa pun mcm tak nak jgk susu fm nie, try dumex, dia ok...tryla mne thu berhasil...

diana said...

baby kalau dah tak nak susu fm bagi la susu formula apa pun dia tetap tak nak..anak sedara akak tu dah biasa SI mak dia nak bagi berenti Bf di belinya fm paling mahai..tak jalan pun..heheh..
dah tu sekarang dah nak masuk 4 tahun dok bergantung lagi..rimas dah mak nye..hheeh

UMIE SUE said...

Aqilah minum dumex..bg bile dia mengamuk sakan.padahal dah mengempeng sejam..mungkin susu dah kurang kot.su pam mmg xdok laaa..susunye.tak sampai 1oz pun

ain sudin said...

assalammualaikum...sy blum kawen,tp cume nk bg pendpt...situasi nie same dgn situasi adik sy..refuse minum susu formula...then, my mom punyer alternative, setiap kali buat susu formula, my mom akn campurkan 1 skop nestume dlm susu adik sy...sekadar nk hilangkn bau susu...and alhamdulillah,lps tue br adik sy nak minum susu formula...mungkin kak yana pun boleh cube kat zafirah....:)

azizahchewan said...

salam perkenalan..awk belum tewas lagi dear..teruskan usaha..selagi ada susu maknanya masih ada harapan..cuma perlu tingkatkan usaha...ada joint Kelab ibu menyusu (kim) kat fb tak...klu belum singgah² la..insyAllah page tu banyk bgi motivasi..jgn jadi macm akak..sagt² menyesal kerana kesedaran pentingnya SI itu datang masa anak ke4 ni..skrg my baby dah berusia setahun..dulu akak rasa akak tak mampu tp Allah itu maha berkuasa..DIa takkan menyuruh jika DIa rasa kita tak mampu..

mirah & isyam said...

salam kak. saya tak kawen lagi cume nak share susu yang ma saya bagi kat adik saya. ma saya bagi susu dutch lady gak kat adik, tp yg honey nye. adik saya kate bes, tp tak pernah try lak. hihi. skrg pun dia minum dutch lady honey tu lg even da 6 tahun. wehehee. boleh la try kat zafirah, bg montel2 comel gitu. hhehehe

Nurul Aziz said...

Ada anak jiran i tu, bagi susu formula yang plain memang anak dia taknak, buat bodoh je.. tapi pastu tukar yang perisa madu, baru dia nak minum.. huuhu.. coklat buat poopoo keras nanti..

Try la.. carik yang perisa MADU :)tapi fresh milk lagi bagus lah..


With Julia said...

go go go mama zafirah..bg sokongan yg masih punya susu badan...

cutegurlzz93 said...

salam, hye kak yana...
1st time comment di blog kak yana...

juz nak share my mum pernah cerita, kalau nak banyak kan susu badan ce try makan lobak putih....my mum cakap biasa dia buat sup sayur letak lobak putih...

p/s : saya tak kahwin lagi, so tak tahu lah keberkesanan dia...hehe...

mEiZ SHA said...

dia nak shushu mama je laa yang..:)

risa said...

chaiyokkkk!!! ai likeee!! moga zafirah dapat bfeed sampai dua tahun!!...lebihkan bagi makan..campor2 le ngan air masak..hehehe takpe2 in shaa ALLAH boleh...

Fifi Nadhrah said...

power pumping.. jangan stress.. inshaAllah boleh.. fifi pon tak ambil apeape supplement..

salam kenal dari fifi..

Huda Azman said...

nespray sedap..anak buah saya yg minum nespray mmg minum susu botol memanjang sampai sekolah..tapi tula bila sedap ni takut banyak gula tambahan je =(

Nurulhuda Abdul Latip said...

Memang bukan mudah nak bfeed perlukan ketahanan mental yang tinggi. Akak dulu pun bf dua2 anak sampai umur setahun 7 bulan sampai diaorang yang nak stop sendiri. Tapi nak minum susu ni bergantung pada budak jugak, alhamdulillah anak2 akak memang ok je minum dutch lady tapi zafirah mungkin dah sedap minum susu ibu kan. Takpe teruskan usaha je kalau tak boleh cuba lagi cari susu formula mana yang dia berkenan ok..Mudah2an apa yang diusahakan akan berhasil.

farhana said...

yana. try mkn pati delima. nana mkn tu je..susu byk :)

farhana said...

yana..try mkn pati delima

aizamia3 said...

kuatkan semangat, teruskan usaha..
andai tak boleh jugak.. cuba try dumex..

Aty_Fared said...

Aty yg direct feeding stp mase ni pon pernah baru2 ni problem tau...sbb terlampau stress dan penat pindah umah...susu tak ade..!! Qaleef isap2 die ngamuk...isap2 lg..marah...try picit..mmng tak de susu kuar..panik giler..!! Tp seb baik sehari jer...jd aty tak heran kalau org yg bekerja dan mengepam berlaku hal2 mcm ni...mmng susah nk diduga...neway..gud luck dn jgn patah semangat yer..insyaallah...:-)

Najwa Zahrahh said...

My son pn mcm tu...1yr old age...refuse every powder milk...susu lembu..susu kambing...yg madu ke coklat ke..sume dia lempar ke lantai...last2 tdesak bg soya drinho kotak..alahai siannya byk gula..smbil2 tu kite pn minum..tgk pam dpt byk balik n dpt restock balik...ley try soya as milk booster...nk bli esp shaklee mhl sgt hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015