Aug 8, 2012

Bila Zafirah Belajar Makan

Next week Zafirah dah masuk 6 bulan...dah boleh makan solid food..yeyy! *memacam aku nak sumbat dalam mulut anak aku sebenarnya tau...hahaha!*

Tapi since bulan puasa hari tu aku dah start bagi dia rasa² makanan lain...aku bagi dia kurma! mula² Zafirah makan kurma boleh pulak dia buat muka pelik...pelikkkkkkkk sesangat...padahal kurma tu manis kot...haha comel je...

And last weekend mak aku cakap boleh la nak bagi bubur nasi...kita lenyek², tapis² bagi betul² hancur...yelah dia baru nak belajar makan...mana boleh bagi makanan pejal sangat...=)

So percubaan pertama makan bubur nasi~


 asal aku masukkan bubur dalam mulut dia mesti buat muka pelik lepas tu dia keluarkan balik nasi tu...grrr~  abeh kotor baju  =.=



 pehtu dia pi gigit sudu tu pulak...gigit sudu lagi sedap dari makan nasi ye nak?!! (-__-")



 nampak macam berselera je dia makan kan?? padahal dia duk kemam² je nasi dalam mulut dia sambil gigit² sudu tu...haha adoiii~



Percubaan ke-2 makan bubur nasi~


ni hari Isnin lepas kot...aku bagi lagi dia makan bubur nasi...ingat dah oke la nak makan...haha  rupanya dia still tak reti...dia tak reti nak menelan...asal masuk je nasi dalam mulut, dia kemam², simpannnnnn je nasi tu dalam mulut sampai penuh...lepas tu dia juirkan lidah dia, keluarkan balik nasi² tu...haiyaaaa! tapi lama² try baru dia reti nak telan...memang kena sabar nak ajar anak makan ye...huhu~


haaa dua kali tu je aku pernah bagi Zafirah makan bubur...wakakakaka  hari bekerja tak dan aa nak masak nasi *cehh padahal malas!* gegegege~  takpe...kita belajar pelan² ye nak! nanti mama belikan la buah²an...kita makan buah la pulak ye  ^__^










p/s::  Alhamdulillah bonus raya sudah dapat! jadi tabung London la gamaknya nih...kekekeke~  tengah fikir kat mana nak cari baju sejuk untuk baby...eh bulan 9 musim Autumn kan kat London tu?? ^__^


Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

amal said...

uwaaa , zafirah raya ni bule ler merasa kueh raya yer :') hihi

Baiduri said...

hehe...comey je zafirah bru nk blajar mkn2 yek.... xsabar nk suapkn bubur nasi jgak kt tasneem....

sukasukatulis said...

bagi zafirah puree buah²an.. mesti dia suka... mesti dia xluak balik... mcm puree kurma tuh lagik sedap kalo steam kan kejap pastu blend hancur... tapis,pastu kasik zafirah rasa.... :)

nabilah_2908 said...

dok bayangkan macam mana la rupa dia masa dia kemam nasi tu..

ok...comel..!! (^_^)

Anum said...

comelnya

aizamia3 said...

wah.. akak pulak tak sabar nak layan Nuha (padahal 4 bulan pun belum.. kihkihkih..)
seronok tengok perkembangan anak kan.. ;)

psstt: nak ole2 nanti boleh.. ;) hahaha..

Lya Colours said...

speaking london la uols nanti
weh kalau nak tgk food baby, pergi blog dr. halina. tengok apa dia bagi anak dia makan. aku tgk pon mcm best and macam nak rasa makan jugak. haha

Liyana said...

comel je zafirah belajar makan..

yna, td kite tgk cite diari ramadhan rafique, eh ade atok yana belakon.. terus teringat yanamib, giteww.. hehe

Cik Asma BLuppy said...

best nya dapat p london...huhu

Mama-ILuvU said...

gambar yg no 3 tu sebijik muka dia macam muka anak saya time dia gigit sudu time makan....heheee..

Jemput singgah ke blog saya untuk mendapatkan tips/produk/testimonial penyusuan, kecantikan & kolagen. Terima Kasih

http://mama-iloveu.blogspot.com/2012/08/testimoni-4-oz-ke-7-oz-dalam-masa-2-hari.html

http://mama-iloveu.blogspot.com/2012/08/8-panduan-memilih-kolagen-yang-baik.html

nabila azmi said...

zafirah dpt la ni erk gi london???besnyeeee..hehehhee...

sumpah comel sgt la baby kak yana ni..siyes klu ti dh kawen nk baby comei cam gini..hehehe..atau yg lebih comel..hehehe....

have a good day..kiss kan 1 dri nabila tuk baby leh x???...=)=)=)=)=)

hazman fadzil said...

whoaa... kiranya AUTUMM in my heart la nanti yekk

eima said...

dengki aku...gile syok dpt pi london....

ajar zafirah mkn satu selama 4 hari tau...mulakan ngan bubur kosong je....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015