Apr 28, 2010

Jangan Percaya Pada Gosip

Macam dah jadi trend pulak update blog 3-4 kali seminggu..
Tak tahu kenapa internet lembab tahap siput sedut..hehh..
Aku ni dah la buta rabun IT...
Tak tahu la kalau bukan masalah broadband tapi masalah pc ke...
menternak virus la katakann...agagaga~


oke oke...back to the topik hari ini...
rasanya semua orang tahu apa itu gosip..
biasanya orang perempuan yang akan dilabel 'kaki gosip'...erk yeke??ish3~
dak encemku juga pernah berkata,

"orang perempuan ni kalau dah berjumpa mesti mengumpat punyerrr..mesti wat dosa..kompem!"

HAHAHAHA...sabo je lerrr...
laki tak mengumpat ke??lalala~


























*thanks gugel*




 Situasi 1

Hari pertama cik Yana datang ke tempat kerja...
Masa lunch time dia dapati ada seorang staff ni tidak diajak lunch sekali..
Begitu juga masa² lain, akak tu seperti terpinggir...

"mungkin sebab dia manager" bisiknya di dalam hati...

Tak lama kemudian dia mendengar rakan² yang lain bercerita...

"kitorang memang tak suka dengan kak Z tu sebab perangai dia..."
"dia suka nak marah² orang tak tentu pasal..."
"salah print pun dia nak tengking²..."
"pehtu berlagak cam dia bos..."

"bla bla bla..."


tapi, setelah 6 bulan cik Yana bekerja, belum sekali pun dia melihat kak Z bersikap seperti yang diceritakan oleh rakan²nya...
bahkan dia melihat kak Z seorang staff yang amat berdedikasi dan seorang rakan yang baik...

"ala sejak² dah kawen ni baru dia ok"

kedengaran kata² staff lain...


Baguslah kalau dia dah berubah kepada kebaikan...
Kalau dulu dia memang buruk perangai tapi tak mustahil dia boleh berubah jadi seorang yang baik..
kenapa tak beri dia peluang dan terima dia seadanya...
people CAN change!
dan tak perlu lah nak ungkit² perkara yang dah lepas..
berfikir ke depan, bukan ke belakang!





Situasi 2

Cik Yana pertama kali berjauhan dengan keluarga...
di tempat baru memerlukan dia untuk mencari rumah sewa...
tapi tiada housemate...
dia bercadang untuk mengajak kerani di sana sebagai housematenya..
tapi dilarang oleh rakannya...


"akak tak percaya la dengan si E tu.."
"ajak orang lain la...si E tu macam tak betul je...kang dia curi barang Yana macam mana"
"dia tu orang susah.."

*buntu*


Apa yang peliknya tentang si E tu cik Yana pun tak tahu...
maka dia mengambil keputusan untuk tinggal seorang diri...
tapi dalam masa yang sama dia berkenalan dengan lebih rapat dengan si E tu...
Ternyata si E tu bukan lah seperti yang rakannya sangkakan...
Baik orangnya...
Keluarga pun baik²...
orang susah?? tak langsung! hahahaha~
Rakannya tu bukan pernah jumpa pun si E tapi dah boleh wat kesimpulan macam tu..hehh..
dia yang pelik sebenarnya...huhuhu~






Moral of The Story??

Seperti yang dinyatakan pada tajuk entry..
Jangan mudah percaya kata² orang lain sebelum kita kenal dulu dengan orang yang diperkatakan...
Especially untuk orang yang bekerja...
Office politics ada di mana²...lalalalala~

Nasihat aku...
kenal dulu kawan² kita...
jangan cepat sangat buat kesimpulan hanya dengan cerita orang atau sikapnya yang sementara itu..
jangan lah kenal 2 minggu terus buat kesimpulan apa² kannn...
tunggu la 2-3 bulan ke, then baru boleh nak buat kesimpulan apa²...

Sentiasalah memaafkan rakan² kita jika dia ada buat silap...
kalau dia tak reti nak minta maaf, tegurlah dia dengan cara yang rasional..
tak pun guna orang ketiga...

Kita ni kan orang² dewasa yang ada akal yang matang...
Bukan kanak² sekolah lagi..zaman tu dah lama berlalu oke!
Pandai² la fikir macam mana nak nasihat orang dan
terima nasihat orang....



Work in peace people!! \/(^_~)





18 comments:

embun d tengah malam said...

i sokong kata2 u tu..kalau kat tempat kerja memang mcm tu..so elakkan kalau boleh

meo188 said...

erm... baguslah cik yana pandai buat keputusan.

btw, tringt lg pesan cik yana ttg gadis pantai timur yg sy duk mengorat....

'mcm rendah IQ je bdk tue'....

tq... betullah

y@n@ M!B said...

:embun d tengah malam:
yeahh elakkan..huhu~



:meo188:
erk sy pun xingt dah komen tu..hehe..ingat meo nak marah sy komen gitu..heee~

Lya Colours said...

perempuan dan gossipp??
hehe macam x dapat di pisahkan
tapi kadang2 gosip pon bukan sbb nak jadi jahat2 type ni
kadang2 suka2 je sbb mcm xde benda nak bebel kan
haa boleh ke mcm tuh
tettt

meo188 said...

duk tringat komen 'rendah iq' tue sbb kwn2 meo duk guna komen tue nasihat supaya cari awek lain je...

huhuhuhu

Mr feckry said...

ha...mengumpat..dose...

miss lolly a.k.a luvfareda said...

me n g0siip mmg suke.


tapi g0ssip n ngumpat sama tak ?

y@n@ M!B said...

:Lya Colours:
haha btol2..laki pn suka sbnrnya dgr pompuan bebel2 gosip2 ni..happening apa..lalala~ =p




:miss lolly a.k.a luvfareda:
err rasanya sama kut..gosip ni bahasa saintifik bagi ngumpat..huhuhu~

rAy jR...@...Aliff said...

kakakka....ni r kje dak pmpuan ni...gsip je...kakkaa..

uittsss, laki lau dh start gosip, nangis2 org yg kne gosip tu..kakaka

JULYA said...

betul3...kat ofis saya pon melambak.yg xboleh blah dia yang burukkan si polan, di tuduh pulak org lain yg buruk2an si polan. lagi xboleh blah dia tu kawan dengan si polan. ada ke patut. nasib baik skang dah benti. kojo sendiri lg baguih

y@n@ M!B said...

:rAy jR...@...Aliff:
hebat glerrrr org laki gosip smpi nanges org yg digosipkan..ish3~

maknenye ayt yg digunakan lebih 'pedas' la eh..tettttt~ =p

y@n@ M!B said...

:JULYA:
oh org tu memang sangat felik..
tu kategori talam lapanpuluhlapan muka...huhuhu~

aik kojo apa tu sendiri2 tu? =)

zafa said...

pasal situasi no 2 tuh karut jeh..dlm cerekarama boleh la..tp kan.saya ada pengalaman housemate mencuri..dia curi fon, jena n duit..dia jugak duplicate kunci motor saya suh kawan dia curi..so bila dah kantoi..kami ramai2 belasah dia..smpai sekarang xjumpa2 dah..nk claim harga sluar..hahaha

syahira ariff said...

lelaki ader gak yang mengumpat
masa jumper geng2 diorang kt warung2 kopi
ekekekekekee
so pompuan n laki 2 kali 5 jer
=]

y@n@ M!B said...

:zafa:
karut??haha...
itu sume pengalaman saya sendiri..
mungkin jarang jadi kt dunia realiti..tapi itu real..huhu~




:syahira ariff:
haaa btol3..
laki pon kaki gosip gak...ngee~ =p

Yana@Nana said...

SALAM SINGAH, hrm.. btul tu yana..
manusia ni berbeza2 n pemikiran pun berbeza..
ada yg mudah percaya,n ada juga akan menilai sebelum percya..

mulut org Payah nak ditutup..apa yg IRI sgt gan org lain tu agakyer..

MASYARAKAT TUL.. HEHEHE

Lydia Amanda said...

yana.. dah tgk blog ni tak??
http://meriahuoll.blogspot.com/

y@n@ M!B said...

:Yana@Nana:
masyarakat eh??hehe...

neway thanks for dropping by ^_^






:Lydia Amanda:
baru nak tgk ni..hehe~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015