Jan 4, 2010

Lacre a.k.a Wax Stamp


Oke hari ni kita akan belajar mengenai pengetahuan am ye murid-murid..huhuhu~

Mesti syok kan pada kanak2 yang baru melangkah ke alam persekolahan. Yang meneruskan persekolahan tahun ni mesti seronok jumpa kawan2 balik...yippieee! \(^_^)/

Lesson for today is, "tahukah anda apa itu L.A.C.R.E atau dalam bahasa scientific nya W.A.X. S.T.A.M.P??"
Pada siapa yang dah tahu sila beri tepukan gemuruh pada diri sendiri...yeayyyyy!


Penerangannya::

Lacre berasal daripada perkataan Franc (ayah aku yang ckp..hehe). Cara sebutan Lacre = 'lakri' / 'laker'. Dalam bahasa Inggeris ia disebut, Wax Stamp...faham murid-murid??hihihi~

Kalau uols tengok gambar kat atas tu, stamp kaler merah itulah yang dinamakan lacre atau melayunya lakri...Asal usul mende ni aku memang tak tahu sebab tak jumpa info kat google..Maybe kena rujuk pada buku kat perpustakaan negara kut atau interview professor2 yang hebat dalam bidang sejarah...mungkin....

1st time aku tahu pasal perkataan "lakri" ni sejak di-'expose' dengan tender. Kalau urusan rasmi kerajaan mungkin, setiap sampul mesti lah ber'lakri'. Untuk tender juga begitu, setiap tender yang sah before submit mestilah ber'lakri'.

Tujuannya mungkin sebagai faktor keselamatan atau hak cipta terpelihara. Jika sampul yang tidak ber'lakri', orang takkan tahu sampul itu pernah dibuka atau tidak...atau mungkin sebagai syarat je..errr~


:: Ini cara2 me'lakri'. Kredit to Elly sebab sudi jadi model utk aku snap gbr..hehe ::



:: Dan hasilnya adalah begini. errr agak selekeh..hehu~ 'Pensel lakri' tu boleh didapati di mana2 stationery shop di seluruh Malaysia..harga aku tak pasti sebab tak pernah beli sendiri..haha~ ::



Uols boleh juga lihat video di bawah untuk tahu lebih lanjut cara2 me'lakri' sampul. Aku rasa kalau wat wedding invitation cemni memang gempaq aaaa...phewwiitttt! hahahaha~





p/s: Jum2 klik kat sini untuk join--> PayPal WishList macam catcheye juga =)

p/s: Azam tahun baru ni kena rajen2 update blog and nuffwalking..lalalalalalala~



7 comments:

google said...

ok juga tu... boleh le buat kat baju t... buat corak sendiri... tepek kat baju...huhuhuhu

riBEna said...

oowhh bende ni
zra slu tgk abah zra gne ni
igt kn ape laaa kn
skali utk cm sis kate la kn
utk keselamatan
heee!
gud luck sis tuk azam bru tuu
heheheh!

y@n@ M!B said...

:google:
heh pacek ni merapu je..ish3..pacek try wat kt bj pacek dulu, nnt klu lawa sy follow aa..huhuhu~

y@n@ M!B said...

:riBEna:
waahh..abah zira slalu guna. mesti zra pn gatal nk guna gak kan..kan..kan...hehehe~

Miss Kinkin said...

sangat mencari bende ini skank..betul ke leh dpt kat mana2 stati0nery sh0p?..cam p0pular ek yana

YanaMIB said...

@Miss Kinkin:: err x silap la..sbb kwn ai ckp dia bli kt stationery shop je..ms ni ai keje kt shah alam..xpun try pi stationery shop yg besar la..klu kedai biasa² maybe x jual =)

TNH AR said...

Juz sharing..

Baru pas gune. xtau nak lakri mcm mane. so tenyeh je sepanjang penutup sampul tu..padan muke. haha..

Td baru beli sebatang. utk tender. kat stationary shop ade jual. Tp mase sebut nak beli "batang merah utk lakri sampul surat'..eh2 blur2 pulak anak tokey kedai tu. pastu ckp xde. "sure xde???"...baru die try cari. Mujur jumpe.harga sebatang (15.1.2014) = RM4.60. 4.60 posen ke 4.90sen..eh xsure lak.So, pasni klu kene lakri lg, nak buat bulat2 cm video tu jelah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015