Jan 23, 2010

Siput Tarik



Uols pernah rasa Siput Tarik atau dalam bahasa saintifiknya stombus shell??1st time dengar aku ingat sama macam siput sedut..uols tahu tak siput sedut tu apa??haha..pada yang tak tahu boleh klik di
SINI

Tapi sebenarnya siput sedut dan siput tarik adalah dua jenis makanan yang berbeza..



:: Ini siput tarik setelah dimasak steam..Time ni aunty Zaharah belanja dinner at Point View restaurant di KK, Sabah.... ::




Cara makan adalah seperti di atas, perlu tarik isinya keluar, then cicah dengan sos..rasanya memang sedap..nyum..nyumm..=)


Kalau uols nk rasa boleh lah datang ke Sabah, rasa memang tak sama dengan KL...kat sini fresh gitu..cuma harga je lebih kurang...tapi kalau beli yang mentah dapat la murah..

Selamat menjamu selera sume...lalalalala~ \/(^_^)




p/s: Dah dua hari aku masuk site dalam hutan..pengalaman yang menyeronokkan..Ni baru dikatakan adventure (agak poyo di situ). Jalan pedalaman memang menakutkan, siap lalu tepi2 gaung lagi, dengan jambatan dibuat dari kayu macam nak roboh je..naseb driver mantop..ngee~. Rasa macam nak tulis surat wasiat awal2 je...hohoho~






25 comments:

zafa said...

mcm best jer...tp katak percik dan berudu celup tepung lagi best kot...

yanamib said...

:zafa:
erk..bley mkn ke katak??huhuhu ;p

Erieq said...

memang nampak sedap siput ni tapi mahal gak woo

teacher neo silampuneon said...

nampak cam sedap dow

ubipanas said...

weh, cam best je kau kat sini... :D
i,m sabahan ok.. hehe

meo si jahat said...

eh...? leh mkn siput eh?

sng lah kalau dh kawin dgn jejaka hensem nanti. Low maintenance. Xde makanan kat dapur, cari siput kt belkang umah, kemudian rebus untuk cik yana je.... huhuhuhuu gurau2 je :p

Nur_Misuari said...

cam sedap jer! nak gak merasa apa yg dinamakan siput tarik ni..hehee.. :D

Unknown said...

mesti sedapkan tp rupa dia cam siput tuuutt hehe

yanamib said...

:Erieq :
tpt ni mmg mahal..ada je tpt yg murah..hehe

yanamib said...

:░♥si lampu neon♥░ :
mmg sedap pown..huhu..

yanamib said...

:Kyuubi_85:
mmg besh pon..hee..1st experienced to sabah..u duk area mana? =)

yanamib said...

:meo si jahat :
cisss..sejak bila meo jd si jahat nih??ish3~ ;p

SUHAIDA said...

yana anta alamat email blog yana ekk..su nak private blog su..anta kat email su k...sue_546@yahoo.com

yanamib said...

:Nur_Misuari :
kt semenanjung xtau la ada ke x..tp di sabah kompem ada..huhu..mari bercuti ke sabah sume!!weee~

yanamib said...

:POSH76:
ceh...sabar je la sis nih..huhu..sedap siput ni =)

yanamib said...

:su:
orait su..done already =)

adey manis said...

besarnye!! nk mkn sipot sedot pun pk 10 kli. huhu

adey manis said...

mkn sipot sedot pon pk 10 kali weh. besar gile kot sipot neh.

yanamib said...

:mamma mia!:
pesal kena pk lak??haha..mesti susah nk sedut ni..huhu..siput ni tarik pakai ilidi je isi dia.senang and sedap =)

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

mahal nye ...30 hinggit sekilo....

yanamib said...

:dotblogspotdotkom:
huhu..tahu xpe..bertukar2 nick pacek ni kn..=)

firahadifa said...

owh... keje sabah ?? kite 13 tahun duduk kk ikut ayah keje sana . and agreed , org sabah mmg friendly .

yanamib said...

:firahadifa :
oo sy sorg2 je di sabah..famili sume kt semenanjung..huhu..lgpn keje kt pedalaman..T_T

Unknown said...

macam siput babi jer

yanamib said...

:touyakaruma:
sama tapi tak serupa =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015