Nov 5, 2014

Menyibuk at Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang

Assalamualaikum...


Almost seminggu blog tak ber-update kan?? adoii last minute dapat tau kena pi outstation...pastu se-bundle kerja kena siapkan by this week...sekali rupanya kerja tu orang lain dah buat...choi!! rugi je aku stress sampai lenguh² tengkuk ngadap kerja... T_T


Oke sebab dah tau kerja aku tak banyak mana pun sebenarnya, mari lah update blog...sambung cerita yang terbengkalai hari tu...kematu jari² aku...lama betul tak menaip...hahaha~  -.-'

************************************************************************************

Lepas breakfast kat Zenith, memasing packing barang, nak check-out terus...sebab next destination letaknya kat Pekan...dalam sejam jugak perjalanan daripada Kuantan tu....pheww~


ni lah motif utama kitorang datang Kuantan sebenarnya...nak pi Istana....kenapa?? sebab ayah nak tengok bff dia amek anugerah....besfren dia dapat pangkat Dato'....yeyy!


kitorang melepak kat dewan makan je...sebab sampai dah agak lewat and sebab bawak budak kecik so tak boleh masuk dewan untuk tengok penyampaian anugerah....ada dorang sediakan skrin dalam ni...tapi tak tengok sangat pun...mata mengantuk...tak cukup tidur kekdahnya...@_@


kitorang duk meja tepi pintu....ayah cakap sebab bawak budak kecik...senang nak lari keluar kalau papehal...bahahahaha! >_<   ouh kaler kuning tu PUDING RAJA sedap gilerrr!!! selama ni tak pernah teringin nak rasa....ingatkan tak sedap! kahkah  sekali dah masuk mulut haaa tak berenti menambah! nasib baik ai pakai kebaya...kalau tak semangkuk tu aku belasah sorang  >_<


baru duduk dah mintak susu...re-charge tenaga la tu!! pastu nak melasak!! grrr~


Memang patut pun duk tepi pintu!! Zafirah tu bukan reti nak duk diam....masa kitorang sampai tak ramai sangat orang sebab majoriti duk Balairung Seri tengok penyampaian anugerah....Zafirah bukan takat melasak je, dia siap jerit² bagai dalam tu, menyanyi² lah...hei dalam istana ada orang jerit² ke?? bayangkan!! dah la dia sorang je baby dalam tu... (-_-")


atok ajar bisik²....tapi kejap je hehh! dia main baling² apa tah...tengok muka atok terjegil mata tak larat nak layan cucu! kahkahkah! atok pun tak cukup tidur..  :p


Kitorang duk kat dewan makan ni sampai majlis penyampaian anugerah selesai...pastu boleh makan!! hahaha makan tu penting!! lol~  sementara menunggu untuk makan tu aku pusing² dewan amek² gambar...first time masuk dewan makan istana *happy!*   ^_^



haa cabar i lagi! :p


dah letih tengok dia melasak dalam dewan, bawak dia jalan² luar kawasan istana pulak....panas masa ni tu aku tak suka nak lepak luar sangat....tapi dah budak bertuah ni tak reti duk diam tahan kan je la panas tu....huhuhu~


tengok mata tu sibukkkkkk nak tengok orang...haihh~


dalam tengah hari kot majlis penyampaian anugerah selesai...makan², pastu memasing laju je bangun snap² gambar, salam² tengku mahkota pahang....sultan gering masa ni....so anakanda tolong wakilkan....tapi kitorang tak jumpa pun TMP masa ni...tak kuasa nak bersesak²...dalam ni boleh kata majoriti pangkat makcik², pakcik², tok nenek...kahkah~  jarang orang muda dapat pangkat Dato', Dato Seri kan? lain la Siti Nurhaliza....ngeee~


dak bertuah ni pun mentido atas bahu atok...alolo penat sangat melasak ye?? haha~



belakang tu kek² birthday Sultan pahang...biasa kalau ada penyampaian pangkat² ni time besday sultan...first time lah tengok kek besday Sultan kan...banyak giler...besar² lak tu...lain entry lah aku cite pasal kek besday sultan pahang kayyy..  :)


Then kitorang pi Balairung Seri....to take more pictures! yeyy!


Zafirah pun bangun tidur...aik? kejap lak tidur...puas ke?? haihh  oke la jom la kita bergambar lagi...haha


ouh adik aku sewa robe tu dari UIA...dia kan tak pernah pi konvo sebab dah pi London...so alang² satu family berkumpul, pi istana lagi....amek lah gambar ramai² dalam istana...aku punya gambar konvo background studio je kot!!! ceh!


dia pun sibuk nak snap gambar...haha~


Kena que panjang gila! priority untuk dorang yang dapat pingat lah kan...dato², dato seri segala...eh bini Hishamudin pun ada masa ni...tapi tak jumpa pulak....ramai kot yang dapat anugerah...pasangan and family dorang lagi...hehh~


Kitorang ni datang menyibuk je....nak amek gambar konvo adik je...tu kena tunggu sampai semua orang setel baru kitorang boleh masuk amek gambar...


gambar² ni Zafirah yang snap okayy! percayalah! ada bakat anak mama! keep it up! gambar atas sekali belah kiri tu ayah and besfren dia yang dapat pingat Dato...tahniah uncle Manap!! ^_^


couple of the dayyy! aww! ko ingat senang aku tahan napas pakai baju tu?? seksa! hahahaha~  dah la tak boleh makan banyak²...nanti butang tercabut...grrr~


dalam pukul 2pm kot baru setel bergambar dalam ni....letih menunggu...pastu sambung bergambar kat luar pulak...hahaha~  gambar konvo adik satu family amek guna kamera official photographer yang bertugas kat situ...one of them kawan ayah....tak amek pun lagi gambar kat orang tu....so lain kali je lah aku tunjuk kat korang...insyaAllah  :)



dah penat posing jom la kita balik...panas oii! baju aku tu yang panas...hehh~  babai istana...till we meet again! insyaAllah...


Kitorang terus balik KL....mengantuk sangat! aku and Zafirah boleh la mentido dalam kereta je...sian dak encem...hehe~


last² berenti kat RnR Temerloh dia nak mentido jugak...alolo sian! 


Before maghrib bertolak dari RnR Temerloh...sempat la aku tukar baju Zafirah sekali...masa berenti solat Zuhur kat masjid mana tah aku dah mandikan dia....cuma tak tukar baju je...tu yang kat sini baru tukar baju...sian berlengas² badan tu yee...hehe~


oke tu je nak cerita...aku dah letih...nak balik...


kbye! (^^,)





p/s:  ni bukan first time aku sampai Istana Abu Bakar...dah kali ke-3 pun....tapi first time bergambar sakan siap lunch kat istana...hihi  :)

 Terima kasih sudi membaca!

6 comments:

Chekgu Azrine said...

Penat pun berbaloi sbb dpt pengalaman msk istana.

Diana Rashid said...

lepas ni Zafirah dah boleh gantung kamera kat leher la..heheh

Cik Puan Eka said...

best dapat masuk istana. akakkkkk
kite nampak puding raja tuuuu aduhai nampak sedappppppppppppppp

hazman fadzil said...

Kiranya takdelah protokal ketat sangat ye kat ruang dewan makan tu....yang penting dapat makan sedap2 kan... hehehehe

CikLily Putih said...

puddi raja memang sedap, dan orang yang masak tu cuma seorang je. itu pun k lily dengar citer ni daripada orang2 istana dulu...

Z@i Z@mR33 said...

syoknya dpt msuk istana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015