Nov 19, 2014

Lawatan ke University of Queensland, Brisbane | Gold Coast, Australia

Assalamualaikum...


Lepas check-in, kitorang dapat rehat sekejap je kat hotel...pukul 12pm transport dah tunggu kat lobi untuk bawak pi register untuk conference kat Sheraton Hotel pulak...dari Mantra Legend to Sheraton dalam 10-15 minit perjalanan (driving)...


perempuan, cermin dan smartphone memang tak dapat dipisahkan....hahaha~  sembab je muka memasing...tak cukup tidur kekdahnya...jet lag lagi....nasib baik darah muda...kudrat masih mantap...jet lag pun jet lag lahhh...janji seronok dapat pengalaman baru....huhu~


ni kat Sheraton Mirage Hotel....conference berlangsung kat sini....aku tak sure kenapa kompeni tak booked hotel ni je untuk bermalam...maybe harga mahal sikit....bajet maaa....kuikui~


Lepas register memasing tunggu bas kat lobi....waktu lawatan start pukul 1pm...sementara tunggu bas snapping² lagi, makan kudap²an yang management dah sediakan... :)


aku nak selfie guna monopod (tu kayu panjang tuuuu)...sekali one of the hotel staff offer nak amekkan gambar kitorang...aishh tersipu² den! hahaha~   bila dia tengok monopod terus dia cakap, "ouhh that's a good idea too!"


FYI, orang sana memang tak pernah tengok monopod....aku duk selpie sana sini dorang pandang pelik je sambil berbisik² dengan kawan sebelah....hahaha~


Tepat pukul 1pm bas sampai...well orang sana semua puntual² belaka...nice! ada 2 bas yang bawak participants conference untuk lab tour ni....namanya lab tour sebab memang tour ni khusus untuk tengok fire lab kat University of Queensland (UQ)...


Lab tour ni sebenarnya dah termasuk sekali dalam pakej conference...USD1500 per head okeh! kira oke la dorang include sekali tour macam ni + gala dinner...tapi aku tak pi pun dinner sebab tak yakin kehalalan makanan yang dorang serve...huhuhu~


 orang Aussie skema...dalam bas pun kena pakai seatbelt...hahahaha~  :p


Perjalanan dari Gold Coast to Brisbane makan masa sejam to sejam setengah...dalam tour ni pakej sekali dengan sightseeing...so dreber bas bawak sekali kitorang round² bandar GC, Brisbane...aku sempat mentido dalam bas...tak dengar pun apa yang dreber bas membebel...kenot tahan my mata from closing...tersengguk² tido...nasib baik takde orang pedajal amek gambar curik macam masa aku kerja kat Sabah dulu...hahaha~


Eh ekceli kan aku datang sana bukan berdua je...ada je lagi wakil dari Malaysia...mostly orang² bomba....kiranya dalam group aku ada 8 orang semuanya...and semuanya lelaki! kitorang berdua je gegirl and kompeni private...yang lain semua bomba...alololo~   bezanya kitorang naik flight lain², hotel lain²....tapi transport dari hotel to conference, pi lab tour naik sama²....takde pulak gambar dengan dorang...tak penting kot? kahkahhh!! :p


masa otw pi Brisbane nampak pink Hummer!! awww! cekci angat niiii! :p


 kawan aku snap gambar ni....aku dah siap mimpi mandi laut kot time ni...hahaha


Selepas sejam perjalanan....



welcoming myself to UQ! weeeee! ^_^


Ayah aku cakap UQ ni more to architecture studies...kiranya kalau ko arkitek keluaran UQ ko memang hebat laaa...giteww~  ramai je orang Malaysia study architecture kat sini....thumbs up korang! study arkitek bukanlah kos yang mudah! especially for woman....hahaha~  mak aku bekas arkitek...i feel u bebeh! :p


 kat sana kitorang dipecahkan into 2 groups...aku follow prof Jose (sebut khose)....dia lecturer kat fakulti Civil Engineering tak silap...and aku baru tau kos fire engineering sama cabang dengan Civil Engineering...aku dulu study civil jugak...apesal tak belajar pasal fire pun??? miuhuhu~


signboard...mak oii besar kampus! bertabah lahhh kaki! T_T


prof Jose kata ayam ni rare species...so tepek si ayam dalam blog jugak! >_<


Sekarang ni pesen posing silang kaki...terpengaruh dengan blogger lain...kahkah~  :p



cantikkkkkkkk sangat view dalam kampus! tenang oii belajar dalam ni....kadang aku nampak student berpiknik sambil study...adoii rindu zaman tu...jom kita sambung study kat Brisbane papa!!! gitewww~  :p


Nampak macam terik je kan matahari?? suhu masa ni dalam 23-24 degrees...sama je macam Cameron/Genting...  :)


Prof Jose bagi penerangan apa yang dorang buat dalam lab....apa jenis ekperimen yang dorang buat untuk uji profil api etc etc...prof cakap ada satu lab dorang ni boleh guna untuk bakar up to 6 buah kereta!!! woweeee! besar bajet korang ehhh...haha   tapi dia tak bawak pun kitorang pi lab tunnel tu.... :(


next!



 salah satu bangunan untuk lecture...nice sangat! ♥


 this is how structure engineering lab looks like! err salah satunya lah....hihi~   :)


 auditorium...view tuuu ya Allah cantiknyaaaa!!!! eh tu real punya view tau! bukan komputer ke poster backdrop ke hape...haha~   tapi kalau aku lah sambil belajar tengok view gitu boleh leka tau! tak dengar apa lecturer membebel...hahaha  tapi kalau time exam tengok view gitu ffuhhh mencurah² idea nak menjawab....insyaAllah...hihi  ^_^



selfie dalam audi! ♥


oh myyy!!!! canggihnyeeeeee!! jatuh cinta terus dengan UQ!! hahaha~  :p


then kitorang melepak kat pantry lecturer...dorang ada sediakan high tea...ada cookies, muffins....pastu few drinks...air jus je pun...view dari balkoni pantry pun cantikkkkkkkkkk sangat! dengan angin bertiup sepoi² bahasa...meremang bulu roma...sejuk!!!


snap lah sampai lebam! >_<


 masa melepak² ada la jugak bertegur sapa dengan participants lain...ada dari New Zealand, dari USA dari Sweden pastu dari mana tah lagi....segan sangat borak dengan dorang...semua dah otai² dalam bidang ni....rasa noob sangat....T_T


Dalam pukul 4pm gitu selesai lah tour kat UQ....kitorang ingat ada lah buat fire test bagai....rupanya just round² kampus, tengok facilities dorang je....adehh  tapi oke la....aku enjoy je tour tu....seronok tengok tempat orang....cuma kalau ada fire test lagiiiiii seronok!  :)


Besar sangat kampus UQ....prof Jose bantai bawak kitorang pusing satu kampus! berpeluh jugak la ketiak walaupun udara kat sini sejuk....dah lama tak jalan kaki lama² macam ni....tu yang berpeluh jugak tu....hahaha~


bye bye University of Queensland...till we meet again....insyaAllah...tunggu anak aku study sana lah kot?? kehkeh~


Next stop dreber bas bawak pi lookout point...macam kat Ampang tuuu....next entry kayy...stay tune! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Liyana said...

bestnyaaa....untung dpt jalan tempat org ek :)

Julia Johari said...

Bekerja sambil melancong....jimat duit poket yana...ya Allah series kagum jap ngan UQ ni...hebat belaka ye...oh org sana x pernah jumpa monopod eh....ish2 yana kena jual kt diorang...sure laku yana...dalam ebay cer try hahahha just kidding...by the way the lab tunnel tu leh bakar 6 biji kereta sekaligus...perghhhhh hebat!

Bila tgk negeri orang luas pandangan dan pengetahuan...good job yana...wpun ju ni angan2 je tp tgk gambar yana ni pun kira ju dh sampai gak di sana...yeyyy

Norhayati Mohd Suaib said...

Hummer tuer boleh muat 16 orang.Boleh disewakan lagi.

aizamia3 said...

memang cantik kawasan sekitar UQ tu.. ;)
Hummer tu kalau dipandu kat Malaysia ni memang akan jadi perhatian selagi dia bernyawa.. ;)
part ambil gambar guna monopod tu takde ke orang sana yang tanya mana nak beli.. hehehe..

Sue Sopian said...

wow! bestnya yana dpt keje sambil jln2 cuci mata..

siyes cantik view dlm UQ tu.. :)

eima said...

syoknye ... hanya work trip je boleh ke UQ ni .. nk pi sesaja tak dapek ...syok wei

Allene said...

tenangnya u ni.. tp klu aku, sunyi gini.. bestnya tido... ihihihi hebat la uni dorang.

KiD said...

nampak best dan syoknya kat sana... memang kena pakai belt yea dalam bas.. hehehe.. pink hummer tu mmg awesome kalo dapat naik.

Najlaa 'Aqilah said...

auditorium diaaaaa! perghh.

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

@kutopsecret (Dahlia) said...

cantik n syok nye tgk U kt sana...bersemangat nk study

Cik Puan Eka said...

cantiknya view dalam dia kak. Tu mmg tak pandang lec tu hahahaha

MissNadia said...

seronoknya tgk tmpt orang. bersemangat je N baca entry ni :D

juicy X said...

Beznyaaaaaaa!

erkkkk kalo tau bek bwk monopod p juai kt sana hiksss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015