Jan 15, 2015

Review Legoland Hotel | Percutian ke Legoland Bersama Kelab Blogger Ben Ashaari

Entry berkaitan:
Review Legoland Hotel
Legoland Malaysia Theme Park (Part 1)
Legoland Malaysia Theme Park (Part 2)
Legoland Malaysia Theme Park (Part 3) | Star Wars Miniland
Legoland Malaysia Water Park
Swimming at Legoland Hotel
Harga Tiket Legoland


Assalamualaikum...



Sepanjang percutian di Legoland, kitorang menginap di Hotel Legoland...untuk korang yang bajet agak terhad, aku suggest korang stay hotel luar atau homestay...tapi kalau nak experienced sendiri suasana hotel Legoland, memang highly recommended korang stay sini....sangat ohsem dan diluar jangkaan aku!


Tak percaya??? sila teruskan membaca! jangan muntah tengok gambar² dalam ni udah laa...sebab banyakkkkkk sangat! lotih mak edit watermark, sizing segala tauuu...pheww~  :p


Lobby area aka Play Area...ko masuk je kawasan hotel, bermulalah pengalaman kau masuk dunia LEGO...aku yang dah tua ni pun blink blink je mata tengok dekorasi keliling hotel, apa lagi bebudak baya Zafirah...sawan terus dia! hahaha~


cantik kan frame gambar ni?? tau tak setiap inci gambar dalam frame ni dihasilkan/disusun menggunakan lego?? serius tak tipu!! ohsem sangat! (♥_♥)


giant bear Lego pun ado! berjalan hulu hilir greets semua guests dalam hotel...surprisingly Zafirah tak takot pun dengan patung niiiii....cute sangat barangkali...rasa nak tampar² je...  ♥


nak naik bilik kena ada access kad...kalau takde kad jangan harap ko dapat naik level bilik kau! dah macam style opis...hehe~  duk dalam lif pun ohsem! bila ko masuk je nanti otomatik lampu disko berpusing, pastu ada musik...♥ ♥


oke now jom cekidaut dekorasi dalam bilik pulak...ada few tema yang pihak hotel sediakan...lain level, lain tema...ini kali kitorang dapat Premium Rooms...dengan tema Premium Adventure...daripada lif lobby sampai lah dalam bilik semua tema adventure...macam mana lah rupa bilik adventure ni kannnn...  :)



master bedroom gitu...katil King size...wohaa!


 fridge, hair dryer, tv disediakan dalam master bedroom...tak sempat guna pun tv and fridge...kejap nau lepak bilik  T_T


 ada kuiz disediakan tau...korang kena selesaikan kuiz tu and dapatkan hadiah misteri dalam safe box yang ada dalam bilik...hadiah dia?? err key chain lego 2, fridge magnet lego, notepad pastu apa tah lagi...tak ingat...hahaha  :p




 ruang tidur anak...atau anak²...hehe~   ada katil double decker...pastu belah bawah sekali pun boleh tarik...so total boleh muat 3 orang kat ruangan ni...wohoaa!! ^_^


Zafirah cukup tak suka gambar kat kusyen empat segi tu and gambar² kat dinding...tak pepasal je dia kata kusyen tu busuk!! pastu campak jauh²....padahal penakot! kahkah~


Lego tu memang disediakan dalam bilik...bertambah seronokkkkk dak bertuah tu! mama pun lagi lah suka tengok anak bahagia... :)


pemandangan dari pintu masuk :)



selipar untuk makpak dan anak²...tak guna pun...tapi rembat bawak balik... #villagepeople khennn! hahaha~  shower robe pun disediakan...saiz makpak 2 helai, saiz bebudak 2 lai...cute angat! :p


oke habis tour ruang dalam bilik...now cekidaut ruang bilik air pulaks...



sinki pun ada dua...satu untuk makpak, satu lagi sedikit rendah khas untuk bebudak...lantai toilet pun ohsem...jenis tak licin kalau basah...senang cerita tempat ni sangat sangat sangattttttttt KIDS FRIENDLY!! papa! nanti kita deko bilik air kita macam gini ehhhh... :p


segala mak nenek towels and toiletries...towel je ada 5 lai...setiap kali mandi tukar towel baru....apedehal kan?? hahaha~


sabun pun bentuk LEGO! omgeeee! cuteeee! guna sikit je sabun ni untuk basuh baju mandi...balance sabun bungkus leklok dalam plastik, bawak balik...simpannnnn...sayang nak guna...hahahaha~  :p


shower yang ohsem...shower tu boleh turunkan so senang nak mandikan anak²...yeyy!


hand soap, shower cream and shampoo disediakan dalam dispenser macam ni...segala benda dalam hotel ni berunsurkan LEGO! sumpah ohsem! ♥ ♥ ♥


Berapa rate bilik hotel Legoland??


Rate bilik kat sini adalah RM500 ke atas untuk satu malam....ikut jenis bilik dan hari apa yang korang nak stay.. kalau musim cuti sekolah lagi mahal harganya... dan bagi aku facilities yang disediakan tu memang padan dengan harga bilik tu... 


Macam aku cakap awal² tadi, kalau rasa nak experience sendiri hotel legoland, memang berbaloi stay sini...nak pi waterpark and theme park pun dekat... turun jer dari hotel menapak sikit dah boleh main-main kat dalam theme park... 


Sedikit info yang aku nak kongsikan pasal Legoland Hotel (copied dari Lan...lalalala~):
- Terdapat 234 bilik yang kesemuanya mengikut tema tersendiri 
- Terdapat 3 tema iaitu Adventure, Pirate dengan Kingdom 
- Tedapat 7 pirate Deluxe Rooms 
- Terdapat 8 Kingdom Suites 
- Terdapat 12,528 Lego mini figures di bahagian belakang kaunter chek-in
- Waktu chek-in pukul 4pm dan check-out pukul 11am


Bawah ni contoh² tema lain yang ada dalam hotel ni...


 Adventure Theme Room


 Kingdom Theme Room


 Pirate Theme Room


 Premium Adventure Theme Room (ni tema bilik yang kitorang duduk)


 Premium Kingdom Theme Room


Premium Pirate Theme Room

Sumber gambar dari website Legoland...


Setiap bilik dapat free breakfast for two tak silap...cafe terletak di Ground Level...masa aku pi BUKAN musim cuti sekolah...punnnn ramai orang! kitorang turun pukul 8.30am...breakfast start from 6.00-10.30am tak silap...masa sampai tu kena beratur dulu...bagi nombor bilik kat kaunter pastu melanguk kat ruang menunggu sampai lah dorang panggil nombor bilik...baru lah boleh masuk cafe untuk makan...pehhhh!


model hotel yang diperbuat daripada lego...ohsem kan??


oke now jom tengok kawasan swimming pool pulak...ehh hotel memahal takkan lahhh takde swimming pool kannn...mesti lah ada!! ^_^



nice kan?? swimming pool kat tingkat 5...untuk ke swimming pool (tingkat 5), lobi area (Ground Floor) and access ke theme park (LG) tak payah guna access kad....nak pi bilik je yang kena swipe kad masa naik lif tu...kalau tak faham sila lah pergi hotel ni dan experienced sendiri!! kompem tak menyesal! ^_^


Pertanyaan lanjut berkaitan Hotel Legoland atau apa-apa sahaja berkaitan Legoland Malaysia, korang boleh hubungi 07-5978888 (Customer Service Hotline)



**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥





Terima kasih sudi membaca!

17 comments:

Cik Puan Eka said...

ohhhh my memang cantik sgt la ahkak. i yang dah bangka ni pon teruja tau nengok biliknya sgtlah cntekkk.

Dgn lego banyaknya. nanti anak dah beso2 Zafirah boleh la bawa kesini hehehe

safurara said...

seyes best gila! rasa mcm nk pergi lah!!! nk tidur sana! tapi tgu princess besar sikit lah.skrg ni x paham lg.hehe.sonoknya zafirahhh~

Lan Careno said...

Dh knape ade bau2 sama jer entry... hahaha... tp serius rs mcm nak menabung lg nak stay sini... agak2 2 3 thn lg boleh la repeat lg...

eamy milea said...

best gilerr..huhu

Liyana said...

bestnyeee! nak pegi jugak 1 day nanti hehe

Dkna Abza said...

hey ! laju hupdate hotel..hahahaaa...

nak copy gak la info dari lan markisssaaa :p

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Julia Johari said...

Menyesal aku kenal ko yana...hahahhaha gila tak ohsem hotel legoland gini...aku dah kemaruk wehhh tgk mcm2 theme hotel ni...fuhhhhhhh ini baru kaw kaw bercuti yana...mmg berbaloi la harga mahal dgn apa yg disediakan...korang guna kamera jenis gopro eh...fuh cantik tau nampak sekeliling tu jelas dan padan la mahal gopro puas hati...

Yana, terima kasih buat review cenggini, mmg dah lama teringin nak menginap sini since suami pun cakap tggu QI besar sikit lagi...tgh mengumpul tabung legoland ke sana...tak sabar...eh pool dia mak aiiiiiiiiii giloss lawa...zafirah suka dpt main byk lego kan dalam bilik...eh eh eh nak tiru lah deco bilik hotel ni...hahahhahah cantikkkkkkk...oh fengsan balik kahkahkah

Mrs Little Voice said...

memang awesome...kalau kak alin pun...akak yg over jakun kot..hehehe

eima said...

peeeerrrggghhh budak2 mesti suka gile kan ..... nanti nk try jg la ...

Mawardi Yunus said...

Huh xperasan ada peti bawah tu. Wuwuwwuuwu

Mama Kembar 3 said...

bestnyaaaa! untung dpt merasa bilik cantik camtu :-)

Diana Rashid said...

best nya Yana..kalau pi ni dok dalam bilik tak mau keluar pun ye..hahah..dah la cantik..

Nyamuk Terbang said...

cantik giler bilik dia...ni kalau pergi rasa xnk balik pn ada ni

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam yana,
waaaaaaaaa
memang santek laaa
tapi terdahak jugak iols bila tau rege dia he3
sikit kaya iols pi he3

Chekgu Azrine said...

Ok.seyes.baca ni terus rasa geletis2 nk sgt pegi..wohaaaaa

Mama Amzar said...

Bilik Hotel pun nampak mcm taman kanak-kanak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015