Jan 22, 2015

Aiskrim Pasu | Cara² Buat Aiskrim Pasu

Assalamualaikum...


Akibat terpengaruh dengan rakan² FB yang duk canang eskrim pasu, pastu adik ipar aku pun eksyen dia dah pernah beli eskrim pasu...terus tanya kat mana kedai....rupanya kat bangi jeeeee...hak alaaaa! ingatkan jauhhhh kat key el ke, shah alam ke....bangi pun ada rupanya...kahkah  *keji*  :p


Dah dapat exact location terus ajak papa terjah kedai eskrim pasu lepas balik keje...memula dia macam nak taknak bawak....tapi rupanya dia pun terjebak jugak dengan hasutan adik ipar...kemain poyo wassap aku takyah pi, tak sedap lah, membazir...aku sampai je depan rumah tengok dia dah terpacak depan pagar nak terus pi terjah kedai eskrim pasu...cehh!


Kedai ni bukan la jual eksrim pasu semata...ada la jugak benda lain yang dijual...tapi aku tak beli lah benda lain tuuu...memang motip utama datang sini nak merasa eksrim pasu tu jee...huhu~


Kedai ni terletak kat Seksyen 4 Tambahan, Bandar Baru Bangi...seksyen 4 Tambahan tu tak besar mana pun...ko round je kawasan tu tak sampai 15 minit mesti jumpa kedai ni....yang aku ingat dekat dengan kedai dobi...membantu tak landmark tu?? hahaha  :p


harga seperti yang tertera...


ni lah ghope kedai dia...biasa la laki aku kalau amek gambar memang angle tunggang langgang...nama kedai Bubble Blog, lot nombor 36...haa senang korang cari pasni...huhu~


the preps...bersih kedai dia...erm okayy lahh...


dannnn gini lah ghope eskrim pasu....taraaaaa!!!







tempting tak??? aku tengok pun tempting...tu yang gigih jugak beli lepas balik keje tuuuu...bahahaha~


pastu pos gambar ni kat FB kasi ramai² terjebak jugak! mihmihmih~


Walaupun harganya RM5, tapi bekas pasu tu ko boleh recycle balik kottt...nak buat tanam Oregano ke, daun ketum ke err apa lagi eh spices yang senang ditanam dalam pasu kecik gini?? haa korang pikir lah kan....bagi aku berbaloi je RM5 tuuu...perut kenyang, hati senang, boleh bercucuk tanang....gituuu slang ganu terus....kahkah~ :p


after di ngappp! sedap ke?? hihi~


JUJUR aku cakap aku kureng berkenan dengan flavor yang dicampur adukkan dalam pasu ni...especially kek pandan...aku memang tak gemar apa² flavor berdasarkan pandan² nih...hahaha~  mungkin tak berapa relevan review aku ni...kalau tekak korang peminat pandan mungkin akan jadi sedapppp sangat eskrim tu...huhu~


Ekceli isi dalam pasu tu ada banyak...oke meh aku bagitau camne cara nak buat eskrim pasu ni...berdasarkan apa yang aku makan hari tu lah ye...tak tau la kot tempat lain, lain cara pembuatan dia...hehe~

1) Sediakan bekas pasu, then masukkan bekas transparent dalam pasu tu
2) letak 3 scoop (3 flavor) eskrim
3) cover eskrim tu dengan beberapa slice of kek pandan (or apa² kek)
4) taburkan serbuk cornflakes (cornflakes yang dah ditumbuk², diramas² sampai jadi serbuk)
5) taburkan pula serbuk biskut oreo (ada jual kat kedai bakery serbuk oreo)
6) pacakkan daun pudina (or any bunga ikut citarasa korang)
7) cucukkan biscuit finger
8) letak 2 bijik marshmallows
9) sedia untuk dimakan!


Kacang putih je kan?? kot korang ada balance pasu tak pakai kat rumah try lerr buat eskrim pasu sendiri...pastu jual! kahkah~  :p


tak banyak pun papa makan eskrim ni...dia pun macam tak berkenan je dengan kek pandan...Zafirah lah tolong perabih...eskrim je lah dia makan...pastu duk psiko diri sendiri, "sedapppnyeeeee..."  tapi muka ketat! hahahaha~


Papa cerita masa dia pi Indon tahun lepas ada jugak orang jual eskrim pasu...dasat kaooo sampai ke Indon idea eskrim pasu ni....tah tah memang idea asal dari Indon?? who knows kan....hahaha~   papa cakap kat sana dorang siap letak 'ulat'...made from jelly....kreatifffff sangat! (♥_♥)


oke tu je nak cerita...kot korang tau tempat lain yang jual eskrim pasu selain Bangi boleh cerita kat komen kayyy...selamat mencuba! ^_^



**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥





Terima kasih sudi membaca!

26 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cm best nie

Sue Izza said...

sedapnyaaaa -dengan muka ketat hahahahhaha zafirah win la hahahhaa

Cik Puan Eka said...

sedapnyaaa hahahaha #mukakelat.

Macam beso lak pasunya. yg eka makan kat Melaka ritu tak de beso sangat gini. Dan takde kek2. aiskrim semata. hehehe

yoorin melacolea said...

aik.. RM5 je ke ni?? besar pulak pasunya.. murah!!! selalu pasu yg macam kaktus baru putik je kecik.. tu pon kat kl smpai 7-8 ringgit.. cisss!!

Amanda Suria said...

nampak besar plak pasu ni untuk 5 hengget....erm...menarik...mmg kat bangi je ada eh...

hazman fadzil said...

Idea menarik yang masih tak banyak lagi orang tahu kot - ke aku ni ketinggalan...tapi dengan harga tu kira okey la bagi aku....btw sabtu ahad nie ada Food Market kat Taman Tasik Bangi tu kan....

Liyana said...

zafirah dah gunting rambut ke? comel!
eh mcm xde kene mengene dgn entri hihi

iols pun x suka kek pandan :D

nik khalida said...

kt bp punya ada ulat jelly tu..nnt weekend ni nk g try..nt iols share gambar ^_^

CikNaa said...

nangis tengok gambor! bestnya..

rini.borhan said...

berbaloi la kalo dapat pasu besar gini RM 5 rasenye salu orang guna pasu abg skit dari pasu kaktus tu je..

Diana Rashid said...

selera kita sama la..tak suka yang ada pandan2 ni..potong selera..

Wawa Yusoff said...

ya allah.... betul2 ke ni aiskrim??
aku mati2 ingat gambar zafirah semalam pegang pasu tu ko main2..

ok, now nak jakun.. :D

Rahim WG said...

tak letak baja sekali ke? boh serbuk qu puteh sikit

Mar Mansor said...

murah juga..tapi katanya eskrim ni rasa cam mcflurry mcD

Yana MIB said...

@mar mansor: kt mana yg rasa mcm mc flurry mcd tu?? nak jugak try..kt bangi ni jauh panggang dari api dgn eskrim mcd..hahaha :p

ummi aqilah (LM) said...

Ooo siap letak kek ke.. Kenyang la klu dpt kek yg sedap.

Nadia Johari said...

sedapnyaaa...

Hamelia Hamid said...

selalu tengok orag post pasal eskrim ni, rupenye tu je kt dalam dia hehe

Nyamuk Terbang said...

memang harag rm5 agknya sebab byk tmpt rm5 jer jual...kalau dari jauh nampak macam pokok jer kihkih....dasyat idea nih sekarang dah jadi viral....tak pernah lagi rasa...tak tahu pulak ada kek sekali dekat dalam...nanti nk try

Lynn Munir said...

Memang riuh sekarang dengan ice cream pasu tapi saya tak pernah rasa lagi.

Hasri Hashim said...

yang sadiss nya, memang la gua ni jakun sikit, mula-mula dengar pasal eskrem nih, ingat mem gua sebut eskrim "palsu" sebab dia buat daun n bunga/pokok palsu dari eskrim..rupanya 'pasu', just eskrim biasa campur aduk letak dlm pasu..apekeheeiiinyee laa.

Nadia Wazir said...

ni la ye..askrim pasu yang ramai duk post kat fb tu..mmg nmpak macam tunas pokok yang baru nak tumbuh dalam pasu tau...hehe...comelll

kehidupan sihat said...

hihi

tak pernah try lagi

salam perkenalan sis & jemput ke blog nana

lana lang said...

aiskrim pasu.. blh kena kanser...

Dkna Abza said...

Pasu ni nampak besar.. boleh tanam pokok bunga raya pasni huwawawwaaa....

Shairazi Osman said...

Camne lak leh kena kanser tu doc? Sumber?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015