Nov 7, 2016

Ambil Cuti Selesaikan Macam² Urusan

Assalamualaikum...


Khamis lepas aku cuti....sebab ada appointment check-up Zafran....ada jab untuk setahun....biasanya kalau ada check-up aku amek cuti half-day je...tapi hari tu saja nak cuti full day...kengkonon nak rehat...huhu~  dak encem tahu aku cuti, memacam pulak planning dia....fine fine...daku follow....lagipun dia tolong drive pi KK...takyah aku susah² cari parking...siap mintak dia belikan kuih untuk breakfast sebab tau kang tunggu lama kebuluran ai dalam tu....gastrik kang! pfft!


Appointment pukul 9am tapi daku keluar rumah pukul 8am....saja keluar awal dengan harapan boleh balik awal....memang tak ramai orang pun masa aku sampai tu...Alhamdulillah~


 Perkembangan terkini handsome boy:

Berat: 7.3 kg
Tinggi: 69 cm
BMI: normal


Ouh baru tahu bila anak dah cecah setahun kena bayar RM1 untuk service di KK...ek elehh singgit je pedehal? service tip top oke!  👍


Agak lama jugak urusan kat KK semalam...sebab masalah berat Zafran bawah line kuning!! harhar  memang seperti yang dijangka....2 bulan lepas pun berat bawah line kuning jugak (6.9kg)....naik 400 gram je kaooo! selera makan boleh tahan budak ni....tapi apesal tah kurang membesar?? *mama tak bersalahhhh!* 😝


Biasa lepas check berat segala tu, jumpa nurse, pastu terus amek jab...biasa dalam sejam dah setel urusan...tapi ni dah masalah berat pulak, lama lah aku dengar nurse bebel²....siap suggest tukar bs takut bs tak bagi makan....lol~  i know my bs....dia sangat baik....jiran mertua aku je kot...huhu


Lepas jumpa nurse, kena jumpa doktor pulak....kena tunggu giliran lain....tapi doktor takde pulak membebel macam nurse...simple je ayat doktor:

Doc: ayah dia memang badan kecik ke??


ohemjee mengekek aku gelak depan doktor...rasa nak panggil dak encem masuk bilik doktor bagi dia tengok saiz sebenar apak Zafran...hahahaha


Me: mak dia yang kecik doktor....ayah dia besarrrrr


Then doktor suruh jumpa pakar nutrisi....tengok apa advice dia dengan cara pemakanan anak aku....actually aku sangat looking forward untuk jumpa nutritionist....yelahh memang aku rajin masak untuk anak aku...tapi kot lahh cara masak tak betul ke, atau makanan tu tak sesuai untuk naikkan berat badan ke? so masalah macam ni kita kena tanya dengan yang ahli....iaitu NUTRITIONIST (pakar nutrisi)...doktor biasa tak boleh bagi solusi pasal berat badan anak ye....sebab dia bukan ahli....gituuu


Doc: buat masa ni kita pantau je dulu berat dia...kalau dah masuk line merah, kena jumpa pakar kanak-kanak pulak ye....


gulp! harapnya takde la sampai line merah...huhu~  daku akan cuba sedaya upaya sediakan menu yang sedap² untuk Zafran! go mama go! i can do it! 💪


Lepas jumpa doktor baru pi jab pulak...surprisingly dia tak nangis langsung!!! wow! good boy! 💪


Dalam pukul 10am setel lah urusan....see tak lama pun...😁


Then pi breakfast roti canai....lapar oii....kat KK dak encem beli kuih 3 ketul...seketul dia makan so aku dapat makan 2 ketul je...katanya alas perut....dia tak tahu perut bini dia nasi lemak tu pun boleh jadi alas perut! kahkah  eh syukurrrr ada makanan kan? hahaha


Lepas breakfast kitorang pi Public Bank, KL...nak refinance loan rumah kat Equine...ada la projek kitorang dalam masa terdekat ni...kiki~  15 minit je kot urusan....sebab dokumen semua lengkap, takde masalah apa, so tunggu je lah approve ke idak....kitorang tak mintak banyak pun, cukup² amount untuk 'projek' kitorang tu jee...harap dipermudahkan lahh...amin


On the way balik dak encem ajak pi IKEA....eh rajin nya dia nak bawak pi IKEA?? terkejut gak aku dia yang ngajak pi IKEA....jarang berlaku! hahahaha~  aku on je lah kannn...gila kauu IKEA oke! memang ada benda aku aim nak beli kat situ...hahahaha  *dasarrr!*


my heroes! kaklong tak join...dia pi school....sian dia kena tinggal...tapi kitorang beli jugak la ole² IKEA untuk dia...hehe


aku aim almari laundry ni....dah terbayang dah nak letak kat mana....nice tau sebab jimat space laundry area...tapi harga tu huiii sesak napas mak! tunggu lah IKEA buat sale gila gila gilaaaa baru boleh beli....buat masa ni berangan je lah dulu...uhukk~


Kejap je pi IKEA...tak round kat showroom pun...terus masuk bahagian warehouse sebab dah tahu nak beli apa....lepas bayar terus balik je...singgah KWSP pulak...nak tukar simpanan syariah...


5 minit je urusan! wohoaa! lepas amek nombor, tak sempat duduk terus sampai giliran...bagi IC, cap jari...dah setel! pegawai tu kata tahun depan (1/1/17) baru start tukar akaun syariah...if korang terlepas nak tukar tahun ni, boleh je tukar tahun depan, tapi akaun korang akan mula tukar ke syariah starting 1/1/2018 lahh...paham??


Then tapau lunch kat restoren Asam Pedas Seksyen 4 tambahan, dak encem tapau nasi kukus kot....makan kat rumah....sedar² dah pukul 2.30pm!! huii cepat nau masa berlalu...sempat la rehat kejap...lepas Asar amek kaklong kat tadika, pastu pi rumah mertua...ada hal nak bincang...ecehh~


gitu lah kisah aku amek cuti....ada kau kesah?? eh lantak di situ....my blog my right...kahkah


kbye!








IKLAN:


Jom cuba!







Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

dorsett pink said...

Anak saya pun kecik. Kalau timbang berat tu, naik bebrapa gram jer. Padahal minum susu banyak giler, makan pun boleh tahan. Tapi kecik. But doktor tak risau sebab dia aktif giler. Maybe tahap metabolisma dia tinggi kot & sebab dia aktif, so kalori banyak hilang.. itu apa yang saya rasa

Nurzakiah Hanum said...

WOW SERONOKNYA

Chekgu Azrine said...

Dulu k.ngah pun sllu line kuning...tp bg akk la as long as dia lalu je mkn xd masalah kot..ni jns bdn halus mcm abh dia ank akk ni..hat lain besar2 je mcm ummi dia..kikiki

Adam said...

Nanti saya baca.
Nak gi makan dulu.

CikNaa said...

ciknaa pun ambik cuti untuk setel macam-macam.sambil nyelit detim..hihi. tapi sehari tu macam tak rasa je kan yana.. kejap je dah petang..

Illya LeYa said...

Woahoaaa...best kan dapat selesaikan semua tugas..
Ditambah pula en abg ade teman..
comel zafran..

atiehilmi dot com said...

hahaha~ suke betul kita dengan "my blog my right.."

Nory Zoulkefle said...

penimbang tu silap kot...tengok budak hensem ni sado je badan dia..hehehehee..kite pon baru pergi Ikea semalam...Kite beli rak je..hehhehe..

eima said...

ok td dah baca kat blog ujang .... hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015