Nov 25, 2016

Mini Zoo @KL Tower

Assalamualaikum...


Pernah terfikir tak kat tetengah KL yang sesak, penuh bangunan tinggi² tu, ada ZOO??! tengah bandar tu wehhh...haha~   aku memang tahu dalam KL Tower ada zoo...sebab pernah pi tapi tak jadi masuk atas alasan tah pape...aku ada cerita dalam entry SINI πŸ‘ˆklik....sebabkan entry tu jugak management KL Tower contact aku untuk redeem balik entrance masuk zoo...tapi sampai sekarang, which is 5 tahun kemudian, tak redeem² pun!! takde masa lah nak pi sana....


Sampai lahhh weekend baru ni....2 minggu lepas gitu....abang Ben Ashaari ajak geng KBBA buat lawatan ke KL Tower mini zoo ni...teruja lah nak join...dah kata dulu tak dapat masuk kannnn....lepas 'insiden' tu aku emo siap nak boikot KL Tower...elehh bukan dorang rugi pun aku boikot...kahkah~  tup tup ada pulak orang belanja masuk zoo...kalau aku tolak, aku lah rugi kan?lol~ πŸ˜


Pada hari kejadian, pukul 9am dah terpacak depan mini Zoo...nama je mini zoo, tapi aku rasa macam besar je....ada banyak binatang yang dipamerkan dalam zoo ni...mungkin berjalan sambil dukung anak tu yang rasa besar...atau simptom penuaan, cepat mengah πŸ˜


kawasan pertama, ada burung² and haiwan kecik²...aku terkejut sebenarnya tiba² je staff situ letak burung atas bahu aku...oii geli!! mujur tak melompat! haha sabar je lahh


yaa bestnya mini zoo ni korang diberi peluang untuk pegang sendiri haiwan² yang ada...nak bagi makan pun boleh....ada staff bertugas akan bagi korang makanan untuk diberi pada haiwan....


percubaan Zafirah bagi makan kat....err apa tah nama haiwan ni...macam monyet tapi kecik nau....cute! elok lepas bagi makan monyet dia nangis....ehh dah kenapa??? πŸ˜‘


Black-tail Prairie Dog...banyak di kawasan Amerika Utara...jangka hayat cuma 1-4 tahun sahaja


baby kangaroo!!! takyah susah² pi Australia...kat KL pun ado kangaroo😁


Asiatic Reticulated Python....senang cite ULAR lah! banyak jugak jenis² ular yang dipamerkan dalam KL Tower mini zoo...geli geleman...ular jenis ni banyak di kawasan Barat Daya Asia...jangka hayatnya 25-30 tahun..😱


Falabella Horse dan Emu....Falabella Horse banyak terdapat di Argentina...jangka hayatnya 25-30 tahun...Emu pula banyak terdapat di Australia...janga hayatnya hanya 19 tahun jika di hutan dan boleh cecah 40 tahun jika dalam kurungan...wahh duk zoo je lah gitu cik Emu...lama sikit awak hidup...ngee~


Boleh juga nak bagi makan bayam kat Emu...tapi masa ni Emu tengah emo kot....puas staff tu panggil nak bagi makan dia lari² pi tempat lain....haishh


Next, kita pi kawasan burung²


Kitorang angkut sekali dak Zuyyin, sepupu Zafirah....dorang ni rapat...eh syukur bawak sekali dak Zuyyin ni....seronok tengok dia cuba bagi haiwan² makan walaupun masa memula masuk dia takut² jugak...tapi lepas tengok orang lain relek je pegang², dia pun jadi berani...good job Zuyyin! dak Zafirah tu toksah cakap laaaa....penakut! stress aku tengok dia asyik nak menyorok belakang kitorang pastu kejap² nangis....ikut siapa tah penakut?? *lariiiii*


see...relek je Zuyyin bagi makan burung...


aku perasan burung² dalam ni suka gigit topi...sebab masa ni ada 2 orang pakai topi termasuk dak encem...kemain leka burung² tu gigit² topi....so hati² lah ye korang yang suka pakai topi tu...hehe


ihsan kamera bang Ben


FYI, nama burung....maaf lah gambar blur...tangan lenguh dukung Zafran lama sangat....bahaha~


NEXT!


ni nama dia Alpaca...rupa macam Llama...tapi bukan! ALPACA ye...ada 2 ekor...sekor nama Milky, sekor lagi nama Chocky...ke Chocolate?? hahaha tak ingat! ampunπŸ™


Aku pun taknak lepaskan peluang bagi Milky makan...gelojoh tau! hahaha~  Zafirah macam biasa...penakut...Zuyyin je oke...banyak kali pulak dia nak bagi makan....huhu
Longkang Fishing!! (ihsan gambar kak Ninamirza)...tapi masa ni ikan² semua menyorok....sian bebudak tu duk main cedok air je...ikan nan hado....huhuhu
Next, kawasan arnab dan kura²....gift shop pun ada kat bahagian ni...kot lah nak rehat minum² jap...

ni je lah satu²nya haiwan yang Zafirah berani bagi makan....mementang 'kawan' tu jalan slow berani lah dia...senang nak lari...hahahahaha


Kitorang lepak agak lama kat kawasan ni...Zuyyin tu kejap² nak bagi turtle and arnab makan....suka pulak dia tengok 'kawan' tu makan...hahaha   bagi la puas² nakkk....bukan selalu kita nak datang sini....


Lastly, tengok monyet albino, raccoon and apa tah lagi sekor ada kat sini πŸ˜


2 ekor raccoon sedang bermalasan atas pokok tu...takde pagar pun kat pokok ni...kiranya kalau tetibe raccoon tu melompat atas kepala kau, kejung lah kau kat situ ketakutan! hahaha~  tak tak...ada staff jaga kawasan ni so don't worry bebeh! πŸ˜


yeyy dah habis round zoo!! dalam tengah hari dah habis round....walaupun cuaca panas terik (sebab dah tengah hari), tapi dalam kawasan zoo tak kena pun matahari...sebab kawasan zoo ni dalam hutan tau...kiri kanan hutan...best feeling evahh!


Overall aku puas hati pi sini....RECOMMENDED untuk korang yang ada anak kecik....siapa sangka kan, tetengah bandar KL ada kawasan hutan yang masih terpelihara macam ni....good to know....


Terima kasih KL Tower for having us! #teamblogger


FYI


Cuti sekolah nak dekat dah ni...jomsss!



Maklumat lanjut: 




Terima kasih sudi membaca! 

4 comments:

Mama Kembar 3 said...

Zafirah penakut rupanya ehh hehehe

eima said...

menarik .. takde discaount untuk gov staff ke .... mcm aku pi kl tower ari tu guna tm staff ...dpt murah sikit

idzwa kamaruddin said...

Yess esok ade kenduri kat Menara KL boleh pegiii tapi berbaju melayu berbaju kurung la nampak gaya..kekekee..

ewanthology said...

Baru tau ni... nak kena p jenguk2 bawa anak gak nnt ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015