May 11, 2016

Cameron Highland Trip 2016 #Day 1

Assalamualaikum...


Alkisahnya 2 minggu lepas, kitorang bercuti ke Cameron Highland...lama dah aku berzikir kat dak encem nak pi Cameron...teringin nak makan scones & tea....memang kat KL pun ada jual scones....nak buat sendiri pun boleh....tapi lain wehh FEEL kau makan scones atas Cameron dengan kat dapur rumah kau...BEZA OKE! hahaha  kalah orang peknen aku punya ngidam! pfft! ๐Ÿ˜


More, dah lama tak bercuti...saja nak rehatkan badan, otak...takmo fikir apa²...nak rehat! nak rehat! nak rehatttttt!! tambah pulak KL tengah panas membahang siap pakej jerebu bagai...lagi laa rasa nak keluar dari KL pi tempat sejuk² sikit....haa reward untuk diri sendiri gitu...eh ingat senang ke kerja cari duit siang malam?? haha


Plan asal nak pi time anniversary kitorang, 29 April...alang² cuti 1 Mei jatuh hari Ahad, so cun sangat lah nak holiday....sekali call² homestay semua FULL!! grrr  trip kali ni ada adik beradik ipar sekali...so agak ramai lah....tu yang cari homestay....jimat kekdahnya...huhu~  last² jumpa homestay yang harga oke, lokasi strategik and cantikkkk...TAPI bukan tarikh 29 April...kena pi seminggu awal...tu je tarikh yang available...belasah lah...dak encem cakap kalau pi time public holiday nanti jem hazabedah atas tu...lagi tak syok nak bercuti kena bersesak² dengan orang ramai...kata nak rehat kannn...haa baik lahh...aku oke je...janji dapat pi bercuti...haha


24 April, hari Jumaat, aku amek cuti....tak sabar sangat nak pi Cameron heh! pukul 11am gerak dari rumah...biasa kalau bercuti dalam Malaysia kitorang stay 1 malam je...tapi kali ni aku request nak stay 2 malam! tak puas oke holiday 1 malam jeee...dah la jalan nak naik Cameron tu pening² lalat...pastu rehat tak sampai 24 jam, nak kena lalu lagi jalan pusing² tu...ehh tak berbaloi....hahaha  mujur mood dak encem oke, dia turutkan aje kehendak aku....tenkiuuuu papa! lebiu to the moon and back! ๐Ÿ˜˜


Dalam pukul 3pm gitu kot baru sampai homestay...kitorang stay kat Crown Imperial Court, Brinchang...bebetul depan pasar malam....boleh jalan kaki je nak pi night market tu...tapi kitorang naik kereta gak sebab jalan masuk homestay tu berbukit curam ya ampunnnn! dengan mendukung anak nya....takmo ah jalan kaki! penat! *dasarrr kann*  ๐Ÿ˜


 terus serang bilik tidur dulu...yeyy selesa! sebijik seperti yang digambarkan!! tenkiu tuan rumah!! ๐Ÿ‘


Meh tengok rupa homestay yang kitorang sewa...sumpah cantik! puas hati sangat duk sini...


 living room....


Paling best lantai rumah ni SEMUA laminated! so takde la sejuk sangat kaki nak pijak² lantai... ❤ ❤


dapur yang lengkap dengan cooking tools...rice cooker, periuk belanga, senduk, sudu, garfu, pinggan etc...sabun basuh pinggan pun ada! haha  kitorang just bawak minyak masak, plastik sampah and frozen food...ouh cawan pun bawak sendiri sebab cawan yang disediakan tak cukup banyak...ate kitorang ramaiiiii....huhu   kitorang guna dapur ni untuk masak breakfast je...alaa takat goreng² nugget, buat sardin, masak telur gitu je...takde la nak masak lauk beria....dah kata mood bercuti, nak rehatkan badan and otak...nak masak² boleh buat kat rumah....bila holiday kita pulun makan kat kedai je yeee...kehkeh  *macam lah kat rumah aku rajin masak!* ๐Ÿ˜


master bed room! aku memang pilih master bed room lah kan sebab ada toilet dalam bilik...takyah pikir pasal aurat bila nak ke toilet...kihkih


Kitorang lunch sesiap kat homestay...mertua aku buatkan bekal nasi lauk ayam goreng kunyit and sambal...nyum nyum


 dah settle freshen up kitorang keluar jalan² pulak...


ouh if korang berminat nak duk kat apartment yang kitorang stay ni korang boleh roger encik Syed 012 667 8052...bagitau dia korang dapat nombor dia dari blog aku tauuu.. ๐Ÿ˜


kitorang pi Strawberry Farm....femes tempat ni...dekat belakang pasar malam Brinchang...eh kau google map je insyaAllah sampai...hehe


Papa yang bawak pi sini...kenangan honeymoon 5 tahun lepas gitu....alang² lagi seminggu nak sambut 5th anniversary, jom lah flashback saat² baru kahwin dulu...dulu datang berdua...now ber-4!! Alhamdulillah...nikmat tuhan yang mana aku mahu dustakan?? ❤❤


 aku pakai Tugeda carrier untuk mendukung dak sado Zafran...memang beli carrier semata untuk pi Cameron...hahaha! eh ikutkan dah lama mencari carrier...tapi asyik lah bertangguh....kebetulan seminggu sebelum pi Cameron ada kedai ni buat sales...RM299 jeee...pastu ada pulak design kartun Iron Man...kaler merah lagi...omgeee! laju² rembat! eh sampai sekarang pun memang pakai carrier ni...best! highly recommended! Malaysia product tau Tugeda ni... ๐Ÿ˜


Takde petik² stroberi pun kat sini...tak berminat pulak...haha dah plan nak beli stroberi kat night market je...


Pastu singgah cafe...nampak pulak eskrim stroberi....hamaigadd tempting nya! adik ipar aku order...share² katanya...yeyy! ๐Ÿ˜˜


 tempting tak??


Tak lama pun lepak sini sebab dah lewat petang pun...lepas makan, balik homestay balik...nak mandi manda, solat maghrib bagai....


Malam tu kitorang ingat nak beli dinner kat night market...sekali KECEWA! takde makanan yang best and sangat pricey! herm


Dah puas jenjalan kat pasar kitorang round cari kedai makan...tapi semua dah tutup and nak tutup...dah pukul 10pm pun time tu...mesti lah kedai tutup! lol~   then ada sorang brader ni bagitau area Tanah Rata banyak kedai makan yang bukak lewat malam...maka ke Tanah Rata lah kami...Alhamdulillah jumpa jugak kedai makan...


selfie sementara tunggu food siap...aku order tomyam...oke laaa rasa dia...mungkin sebab lapar...haha  tapi adik ipar aku tak suka rasa tomyam dia...depends tekak memasing kot eh...


Lepas makan terus balik...sebab anak² dah meragammmm...huhu~  tak amek pun gambar kedai, gambar food...sebab rasa tak penting pulak...lol~  bukan sedap sangat pun....hahaha


k tu je nak cerita...esok sambung lagi...insyaAllah




IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!





Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Chekgu Azrine said...

Last g CH tahun 2009...huwaaaa
Sllu berzikie.jgk kt telinga hubs tp xmenjadi la plak...huhu

Chekgu Azrine said...

Last g CH tahun 2009...huwaaaa
Sllu berzikie.jgk kt telinga hubs tp xmenjadi la plak...huhu

YieN said...

Baru plan nak pegi minggu ni, sekali xjadi, postponed minggu depan pulak, InsyaAllah~

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah dak tecik sado pegi CH...hehe...seronok kak long zafirah...

weirdo hope said...

bestnya dapat pergi cameron.. kalau ada rezeki mahu juga pergi sana..hehe..terutamanya ke stawberry farm tu..

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

ku pon dah lama tak pi cameron

Liyana said...

rasa nak naik cameron pulak nih...
eh, dak zafran dah boleh duduk kah? amagad!

Mommy Cici said...

fuhh sangat la tempting aiskem stoberi tu. btw cantikla homestay. dapo pun luas

Nurul Hamimah said...

Wah...syiok2...ade berapa bilik eh ni yana?

Yana MIB said...

ada 3 blk kak :)

Maya Norhawati said...

wah..seronok yer..
saya plak nak ke CH hujung bulan ni...
ngidam nak makan stoberi la plak...
yg dipetik sendiri..ngada2 kan mak yong ni..hehe..

eima said...

MLS NK PI CH TIME CUTI .... JEM GILE KOT SEB BAIK KO TAK PI TIME 1 MEI KOMPOM LEBIH STRESS ...

Cik Puan Eka said...

Hehehe tempting hoccay eskrem haha. Haritu naik adra kecik lagi. Nanti nak naik lagi hehe. bole bawak mak ayah tdo sini hehehe

Yana MIB said...

homestay ni ada 3 bilik...2 blk air :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015