May 27, 2016

14 Jam dalam Kapal Terbang

Assalamualaikum...


 Saja nak cerita jugak macam mana kami handle anak kecik dalam flight...hehe   dalam entry ni aku akan cerita jugak macam mana aku solat dalam flight....masa balik dari London flight kitorang waktu pagi....perjalanan 14 jam! jadi kami ada 5 waktu yang kena solat, Zuhur, Asar, Maghrib, Isya....last sekali Subuh....sebab waktu ketibaan kat KLIA pukul 8am gitu....sila teruskan membaca  ๐Ÿ˜


time ni Zafirah dah bangun tidur...cabin crew sediakan game kad macam ni khas untuk bebudak....tapi games macam ni tak sesuai lah untuk budak umur 3 tahun...dia mana faham nak main macam mana...hehh  udahnya sekejap je dia belek², pastu dia campak je kad² tu ke bawah...grr  ๐Ÿ˜ค


Mujur lah tak lama lepas tu, MEAL TIME! yeyy! eh ekceli ni meal time yang kedua...macam minum petang ke dinner gitu...masa meal time yang pertama Zafirah still mentido....dorang hidang nasi....stewardess nasihat jangan kejutkan anak yang tengah 'deep sleep' untuk makan....sebab pengalaman dia bila parent kejutkan anak yang tengah nyenyak tidur untuk makan, dorang akan senang muntah lepas tu....kitorang ikut je nasihat dia....dia dah selalu fly, jumpa macam² orang...so aku yakin dengan cerita stewardess tu....biar je lah Zafirah bangun dengan sendiri nya....no need to push her....lagipun makanan banyak....kalau tak cukup mintak je la lagi kat cabin crew....yeeee boleh mintak kalau tak cukup! kalau dorang ada stok lebih la kan....haha


Tapi tak pernah lagi la rasa tak cukup makan atas flight tu....berlebih² ada laaa....sekali hidang je macam² jenis ada...main dish, side dish sampai 2-3, dessert lagi, air....kembung oke! dah la kat atas tu pressure lain macam....kang melantak lebih² sakit perut pulak kang....toilet kecik je oii! nak kena share dengan beratus² passenger lain lagi...haha jangan cari pasal! ๐Ÿ˜


Zafirah makan Salmon...nyum nyum   memang tak habis semua lah dia makan kan...side dish tu aku yang tolong makan....dia banyak minum air je...


Aku makan apa tah, lupa nak snap gambar...haha


More, bila travel dengan toddler ni, sebelum boarding memang pesan kat Zafirah, "nak berak, berak kat epot....dah naik eroplen tak boleh berak² dah oke!! toilet kecik, tak selesa!! takde flush, takde paip....pahammmmm??!"


Ulang² ayat tu seminggu sebelum fly....hari²....sampai dia hadam! hahaha~  tapi jangan cakap je, korang pun jaga la jugak makan minum anak korang tu...jangan bagi dia makan benda pepelik....gituu


Alhamdulillah, hasilnya, 2 kali naik flight, perjalanan 14 jam, perut dia oke...dia pi toilet untuk kencing je...ngeee  psikology berjaya! yeyy! ๐Ÿ˜


time ni dah malam....tak ingat dah sampai mana masa ni....Zafirah meragam....dia boring...takde cerita best, takde games untuk dia....kadang aku pi naik Business class sebab nenek sedara aku ada kat sana...if sesaja nak jalan² kat Business class memang dorang tak bagi oke! tapi sebab aku ada nenek duk situ so dorang bagi je lah aku naik....aku nak pinjam telekung nenek je pun...haha


Sampai satu masa dia nangis agak lama....stewardess sampai datang jumpa kitorang if ada apa² dia boleh tolong....so aku mintak dorang sediakan pen and paper....Zafirah sangat suka menulis + menconteng....memula aku mintak pensel color...tapi dorang takde pensil kaler...what??!!! kemon MAS, patutnya dah tau ada passenger toddler prepare laaa pencil kalerrrrrr and books!!! omg takkan tu pun tak tauuuuu...hehh~


Dah dapat pen and paper terus dia diam....pastu sepanjang malam tu dia tak tido! grrr mama ngantuk oiii! *facepalm*


Untuk solat, aku selalu refer bahagian map ni....ada kat skrin depan seat kita tuuu...pandai la korang godek bahagian maps...ekceli boleh je nak solat kat tempat duduk kita...tapi aku dah tahu kiblat arah mana, baik la solat ikut kiblat je kan?? haha


Kalau korang nak tahu, dalam flight MAS ada disediakan satu ruang untuk solat....bukan lah surau or ruang khas untuk solat pun! ruang tu dekat dengan emergency Exit door kat belah belakanggggg bahagian ekor kapal terbang tu and dekat dengan toilet...even selipar jepun pun disediakan untuk memudahkan passenger amek wuduk...eh sejadah pun dorang sediakan jugak kat bahagian ni oke!! telekung je takde...


Since baju yang aku pakai masa ni tak berapa nak patuh syariah, tu aku pinjam telekung nenek aku tu....hehe  so my advice, prepare telekung atas flight....kain tak payah (sebab dah pakai stokin)....telekung je...unless baju korang memang patuh syariah, boleh bawak solat, takde hal....aku pakai t-shirt je masa ni....bila angkat takbir, nampak lengan, bila duduk, sujud dia jadi nampak bentuk tubuh....tu kena pakai telekung....paham?? ๐Ÿ˜


More, bahagian ni ada tirai....serius aku pun tak tahu sebenarnya ada tirai....dah la aku solat dalam gelap (dorang switch off lampu untuk bagi orang tidur)...kau bayangkan orang lalu nak pi toilet nampak lembaga putih tepi exit door....hahaha   masa aku solat aku perasan ada cabin crew tarikkan tirai...so tertutup lah kawasan aku solat tu....lepas solat, selesa lah aku nak pakai tudung segala....takyah nak cover² sangat...hehe   aku lebih prefer solat kat bahagian ni compares to solat kat seat....dalam masa sama boleh la regangkan urat saraf...14 jam perjalanan oiii....haha


Kalau korang tak jumpa kawasan nak solat ni, korang tanya je cabin crew....dorang boleh assist...masa on the way balik ni cabin crew yang bertugas veryyyyy friendly and helpful! thank you sooo much for your hospitality!! ๐Ÿ˜˜


Meals untuk breakfast....masa ni dah nak sampai Malaysia....eh ke dah sampai sebenarnya....tapi tak masuk KL lagi laaa...gitu...hehe~


Zafirah mentido masa ni....dah siang baru nak tido...kitorang pulak terkebil² sepanjang malam....tak boleh nak lena....melayan Zafirah meragam....bila dia dah tidur, breakfast sampai....dah habis breakfast, tunggu nak landing pulak....udahnya kat rumah baru boleh tidur....hahaha  bukan selalu kan nak travel gini....tahan je lah sikit mengantuk tu....kejap je pun ๐Ÿ˜


hasil rembatan dari atas flight...bahaha   eh tak curi ye...siap stewardess bagi extra untuk kitorang bawak balik...haaa    sampai sekarang still elok tersimpan bekas² tu dalam almari....kadang² ada jugak guna...sudu garfu plastik pun sampai sekarang guna....senang anak² nak makan....kihkih ๐Ÿ˜


k tu je nak cerita...tata!







IKLAN:

Jom cantik sebelum raya!!


Rahsia suami makin sayang ๐Ÿ˜

kulit cerah BEBAS JERAWAT! ๐Ÿ˜

EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM, RM68

Kelebihan Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum ~
๐Ÿ’• Pudarkan jeragat degil
๐Ÿ’• Kecutkan jerawat
๐Ÿ’• Hilangkan parut
๐Ÿ’• Anjalkan & tegangkan kulit wajah kendur
๐Ÿ’• Hilangkan bintik hitam
๐Ÿ’• Cerahkan kulit kusam
๐Ÿ’• Baiki tona tak sekata

๐Ÿค” Hanya sekali sapuan pada wajah ~> nampak terus kesan kulit jadi tegang & fresh + GLOWING!! .
๐Ÿค” CEPAT MERESAP + TIDAK BERMINYAK dengan teknologi Nano yang dipatentkan dari Swiss
๐Ÿค” Gabungan Arbutin + Glutathione + Vitamin C + Pure Vitamin E + Willowbark yang sememangnya memberi kuasa maksimum pencerahan kulit secara selamat dan berkesan seawal 7-14 hari.



READY STOCK YE KORANG!

More, ada FREE GIFT menarik sementara stok masih ada! ๐Ÿ˜˜





Terima kasih sudi membaca!

3 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

14 jam..
memang kematu punggung kan Yana..
Akak gi umrah 8 jam tu pun dah kematu...
tu pun ada transit sana sini..
Boleh lah di jamak solat tu..
Cuma solat subuh dalam kapalterbang..

Kira baguslah mek kecik tu..
tak lah meragam sangat kan..

Liyana said...

14 jam eh... fuh... boleh petak bontot tu wakaka

Cik Puan Eka said...

14 jam fuhyoo. Duduk 5 jam pon kematu hahahaha. TQ tips kak. Adra pon boleh tahan dia punya meragam kalau jauh beno jalan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015