Feb 19, 2016

Singgah Solat di Masjid Liverpool | Al Rahma Mosque and Cultural Centre

Assalamualaikum...


If korang datang Liverpool, jangan lepaskan peluang untuk merasa solat di masjid dorang...memang ler kita ada kebebasan nak solat di mana² je even tepi jalan sekali pun....tapi why not kan demi keselesaan, pi la singgah tempat proper sikit macam masjid / surau untuk solat...kan kan  :)


Macam biasa, adik aku yang guide perjalanan...boleh je nak tengok waze or google map....ikutkan plan asal kitorang nak singgah solat kat masjid pertama yang dibina di Liverpool...tapi masjid tu tutup...under renovation tak silap...so alternatif lain, terjumpa pulak dengan masjid Al Rahma....dekat je dengan masjid pertama tadi...


ni lah masjid tu....zafirah syok mentido daripada dalam kereta...lenguh pinggang mendukung dia...hikss


Pintu masuk laki yang belakang tu je (kaler coklat)...pintu masuk untuk ke ruang solat wanita kat tempat lain...masa tu kitorang tersalah masuk pintu yang ada ramai laki² berdiri belakang tu....dorang ada macam function masa ni...so meriah lah perkarangan masjid....dah rasa macam salah pintu, aku tanya je lah kat sorang adik ni....jauh ke belakang rupanya tempat solat perempuan...pfft!



 tempat solat wanita kat pintu belakang belah kiri tu (lihat gambar kedua)


Ruang solat dalam masjid ni selesa sangat....terjaga lah maksudnya...walaupun macam² aktiviti kemasyarakatan dijalankan kat sini, kebersihan masjid dan TOILET terutamanya, tetap diutamakan!! bersih sangat oke toilet dia...siap ada air panas....eh kalau takde air panas gigil² tau nak amek wudu....sejuk oke! macam kau amek wudu guna ais batu....cuba la...huhu~



kitorang yang gegurl² solat belakang pintu tu haa...patutnya tempat solat wanita kat tingkat atas...tapi nenek² kitorang plus mak kawan adik aku tu sakit lutut...tak boleh nak panjat tangga...sian deme...so kitorang decide solat kat bawah tu je...ada sorang gadis tempatan ni tegur kitorang nape solat situ....and lepas dengar explanation dia terus offer nak tolong itu ini...siap make sure kitorang comfortable solat area tu...lahaii sweet angat awak ni...jazakallahu khair   ^_^


luas sangat ruang solat lelaki...


ablution area...setiap paip tu ada disediakan sabun basuh tangan...siap berlebih² atas lantai lagi...huhu  convenience sangat! air tu pulak air panas tau....kat UK even dalam public toilet sekali pun (bukan semua) memang ada heater...selesa lah nak mencuci selepas membuang, membasuh muka bagai... :)


nah sedikit info pasal masjid Al Rahma atau Islamic Centre di Liverpool:
Islamic centre, opened in 1974, with Arabic education courses, sporting clubs and a dining area. 

kot korang ada kat area Liverpool boleh la waze je alamat ni kayyy:

Address: 29-31 Hatherley St, Liverpool L8 2TJ, United Kingdom 
Phone: +44 151 709 2560


tu je nak cerita...tata! ^_^


Sumber gambar: liverpool muslim society






IKLAN:









Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Besar sungguh masjid tu ye Yana..
Tu lah kena naik tangga kesian kat mak2 yg sakit lutut..
Kalau ada lift macam kat masjid Negeri Shah Alam tu ok lah letak tmpt solat wanita diataskan....

Nurzakiah Hanum said...

terpengun dgn tmpt amik wuduk

PeRdU cINta said...

PC terpikat tengok masjid ni..ditambah dengan penyediaan kemudahan..alhamdulillah moga dimanfaatkan sebaiknya..pastinya jemaah yang solat di situ rasa selesa segenap sudut..amin..

Siti Aminah Muhammad Imran said...

Masjid xdapat g tu bukan saja first in liverpool, tp first in UK! Masjid Abdullah Quillam namanya.

Awak xde gbr tmpt wudhu' perempuan eh? Lagi cantik bak hang...macam hotel. Lantai heated. Sbb tu selesa.

aizamia3 said...

Suka tengok tempat wuduk tu..

aliaamie said...

Woww cantiknyaa a must go masjid !

eima said...

kagum sgt .....

Diana Rashid said...

tempat ambik wuduk bersih je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015