Feb 17, 2016

Pengalaman Bayar Tol di UK! | Stadium Liverpool

Assalamualaikum...


Setel shopping kat Cheshire Oaks kitorang teruskan perjalanan pi Liverpool pulak...ada kisah di sebalik trip ni...


Sila teruskan membaca  :p


 tol pertama yang kami jumpa!! teruja nyah! hahaha~  eh sepanjang driving around London and luar London, ni lah satu² nya tol yang kitorang jumpa...pi Stonehenge takde tol pun...lalu highway jugak...dalam London lagi lerr tak jumpa tol....hihi~


Masa nampak tol dari jauh kitorang dah cuak sebenarnya...mana lak nak tau akan jumpa tollll...berapa pound nak kena bayar?? omgee kelam kabut kitorang dalam kereta...korek² wallet cari duit....mata melilau cari signboard nak tengok rate bayar tol berapa...pastu tak tahu lane mana yang terima cash, lane mana yang guna kad sahaja...kang salah lane kena marah kangg...ffuhh peluh ketiak jap...dalam kereta memang tak pasang ekon...pasang heater...ate dah berpeluh sebab cuak jumpa tol gitu, bukak la tingkap nak amek fresh air...kahkah  lawak oke keadaan kitorang masa tu! :p


sediakan je la £5...takkan harga tol mahal sangat kan kan.. (^_^)"


banyak kali dak encem suruh aku baca signboard untuk make sure kitorang tak salah lane!! ye papa!! kita dalam lane yang betulll...sebab dia tulis 'attended'....lane 'auto' tu mungkin lah yang guna card macam smart tag or touch & go gitu....ffuhh nebes pulak nak bayar tol...memang nampak macam over nak nebes² bagai...kau pi sendiri lah, alami sendiri baru kau pahammm perasaan tu macam mana...hahaha


total bayar tol untuk ke Liverpool ialah £1.7...dalam RM10 gitu...kalau ikut rate sana murah la £1.7 untuk perjalanan sejauh 4-5 jam...umpama kau travel KL-Kuantan....tu pun dah makan puluh² ringgit untuk tol sahaja...kat sana 1.7 jeeee...gituuu  :)


lepas tol kena masuk laluan tunnel....aku rasa jalan yang ada tunnel je kot dorang buat tol...nak cover kos maintenance barangkali...


Dalam 30 minit je dari Cheshire Oaks untuk sampai ke Liverpool...first stop kitorang is STADIUM LIVERPOOL...sebab ayah aku peminat team bola dari Liverpool... :)


aku, nenek sedaraku, adik, nenek and atok...yang melompat tu toksah perkenalkan kot...memang model tetap blog Life 101...ngee~


Ingat nak masuk dalam macam stadium tour kat Arsenal tu...tapi tutup!! ke memang takde tour²?? entah la kan....susah payah datang jejauh sampai krem montot...err kalau boleh masuk dalam pun aku memang tak masuk kot...bukan minat pun nak tengok stadium...haha~  ayah and dak encem minat la nak tengok² stadium or apa² yang berkenaan bola sepak...hehe~  tapi ayah cakap masa dia study sana dulu memang dia pernah masuk tengok game kat stadium tu....cuma kalau dapat masuk lagi sekali mesti lagi fun kan...nostalgik gitu...


Stadium tour takde tu oke la lagi...ate...gift shop pun tak bukakkkk...adeyy dah sampai tu ingat nak laaa beli seketol dua souvenir...tapi hampa...balik dengan tangan kosong je...iskisk  T__T


memorial...info ada dalam komen box...ce baca ce baca  ^_^


Dah takde benda nak dibuat, dibeli, kami round² je lah perkarangan stadium tu, snap² gambar kat luar stadium je lahh...takde orang lain pun masa kitorang datang ni...sunyi sepi...cengkerik pun takde...lolz~   bunyi angin je berderu²...angin agak kuat kat Liverpool...sejukkkk! gigil²! tapi gagah jugak takmo pakai jaket...hihi~  :p


mungkin excitement dorang serupa macam bila aku makan cheese tart...sedap woo cheese tart...tiba² je teringin cheese tart masa menaip ni....hahaha :p


redho dalam terpaksa


k...tu je lah kisah kami di Stadium Liverpool....mampu tengok senibina stadium je lah kekdahnya...nak masuk dalam tak boleh sebab tutup...silap kitorang tak study awal² pasal stadium ni...anggap je lah takde rezeki...huhu~


till next entry...tata (^_^)




IKLAN:










Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

think positive kak..maybe tengah renovation tu..hahaha

cik hani said...

bestnya jalan2 kat sana

Norhayati Mohd Isa said...

Hihihi cemas semacam nak bayar tol ye Yana..
lain macam kat Malysia ni ye Yana..
15 minit sekali kena bayar tol hahaha..

Kira sekeluarga riadah keliling stadium jer lah kaedahnya yana..
Udah tak dapat masuk dalam stadium..
Atau dia suruh datang lagi tu :D

nurin khairi said...

Aik ada tol ke..pengalaman yg x leh lupa pasal bila sewa kete kat UK was kami dpt surat saman bila dah blk malaysia! Ada tulis dlm entri ni: http://nurinkhairi.blogspot.my/2015/06/pengalaman-menyewa-kereta-di-london.html?m=1

Pastu kt entri yg sama tu pun nurin tulis xde tol tapu x sangka ada tol kah.. never been to liverpool. Thx for sharing!

Siti Aminah Muhammad Imran said...

betul la tol tu utk terowong sbb lalu bawah sungai. kt ireland ada tol. boleh tahan banyak gak la. tapi of course xmacam malaysia.

part bunga2 kt stadium tu, bukan utk bekas pemain der...tu sebab ada kes. they were commemorating the incident that occured on 15th April 1989. boleh baca kt sini. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/liverpool/10767715/Hillsborough-stadium-disaster-April-15-1989.html

Azian Elias said...

salam dear..

kat sana kereta drive sama side macam kita kat malaysia ye..

i ni getting nebes sebab nak drive kat Korea nanti.. belah kiri kan..

apa2 pun thanks for sharing yr story.. mana tau jejak kaki ke London pulak nanti.

Julia Johari said...

Yana, wowww snap gambar masa beratur nak bayar tol, perghhh mmg julia baca pun cuak sama tau...kelakar korang ni hahhahaha terkekeh2 aku baca entry yana ni, siap bukak tingkap amik fresh air gitu cuak ye pasal...murah la tol dia...dengan jarak jauh gitu kan...

ku perati stering tu, memang sama dengan kereta malaysia stering belah kanan kan...so tak kekok lah ujang drive howaaaaaaaaa

Siti Aminah Muhammad Imran said...

Kita kan penah diajah british. Semestinya semua sama dari jalan sampailah ke plug.

Kt korea plug dia dua mata bulat. So jangan lupa bawak international socket. Tp best pengalaman drive belah kanan ni...mesti akan ad banyak kisah2 pahit manis nnt. Yang pasti, nak terlanggar/hampir kena langgar sbb salah lorong tu, dimaafkan. No worries. Driver korea, europe sume berhemah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015