Feb 3, 2016

Resipi Kek Batik

Assalamualaikum...


Seumur hidup aku, ni kali kedua aku buat kek batik...senang sangat buat...cuma tak buat selalu sebab dalam rumah tu aku sorang je suka makan kek batik...kuikui


Ni projek masa aku cuti pantang hari tu...cuti lama sampai 3 bulan....syok woo duk rumah jaga anak²...tapi apakan daya...komitmen lain banyak lagi nak kena tanggung...ptptn terutamanya...pastu, sekali sekala nak jugak belanja makpak aku makan best², bagi hadiah best²...bawak anak² holiday tempat best², luxurious...wohoaa!


But that just me....lain orang lain cara nak enjoy kehidupan kat dunia yang sementara ni kan kan kannnn.. :)


oke kembali pada resipi tadi...huhu~  kek batik ni senang gila nak buat...budak 4 tahun pun boleh buat....haa gitu kekdahnya betapa senangnya nak buat kek batik ni kan....tapi saja la nak share jugak resipi...sebab walaupun senang, aku tetap tengok resipi kat tenet jugak...hahaha   tah laa...aku masak tomyam pun tengok resipi jugak...walaupun dah banyak kali buat tomyam...tetapppp kena tengok resipi...macam tak konfiden lah nak masak tanpa resipi...aku tak konfiden tang step² nak buat tu...mula² buat apa, lepas tu masukkan apa and so on...gituu  :p


oke ni lah bahan² untuk kek batik...cekidaut!

1) biskut marie (tak kisah jenama apa²)
2) 3 sudu besar nescafe ATAU serbuk koko
3) 1 cawan milo
4) 2 biji telur ATAU 1 biji telur saiz besar
5) 1/2 cawan air suam
6) 250 gram buttercup
7) 1/2 tin susu pekat manis (takde dalam gambar)


Cara² membuatnya:

Masukkan air suam, milo, susu pekat, telur dan nescafe dalam periuk dan masak menggunakan api yang perlahan...ekceli aku lupa gila masukkan nescafe masa ni...tapi takde nescafe or serbuk koko pun oke jeeee...cuma kalau ada mungkin lagi umpph rasa kek batik kau...hehe


Kacau perlahan² semua bahan² tadi bagi dorang bergabung, sebati, sebonding...ngeee~  kena kacau selalu tauuu...jangan biarkan nanti kering or keras...tak jadi kek tu kangggg haaa  :p


then masukkan pula buttercup sedikit demi sedikit...


kacau bagi sebati...pakai whisk senang...takde la berketul² bancuhan tu nanti... :)


tu diaa selepas disatukan semuanya...tiada ketulan²...yeyy! harum semerbak bau dapur...anak² mesti suka bau ni...rasa nak ngap terus dari periuk! >_<


amek loyang (tak kisah saiz apa), alas dengan aluminum foil atau baking paper supaya senang untuk keluarkan kek batik korang nanti...then tabur kan biskut marie yang dipatah² kan dalam loyang...then curah bancuhan milo tadi atas biskut marie...gaul² dan tekan² biskut marie bagi padat dan mampat dalam loyang...pastikan semua biskut tadi dah disalut dengan bancuhan milo tadi...


akan jadi macam ni...wohoaa!


Simpan dalam fridge overnight atau sehingga keras...


Esoknya...dah boleh ngap!!! yeyy!


ohsem! rebut² makan dengan Zafirah...nyum²


oke tu je...selamat mencuba resipi senang kacang putih niii....hehe  ^_^




IKLAN:







Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

idzwa kamaruddin said...

aaa dah lama tak makan nyer pun~ sekali tgk mcm terliur jek nih!

mrs kayrul said...

Lama x buat kek batik...

Norhayati Mohd Isa said...

Uikkk membatik ye Yana..
Sodap tu :)

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Rizziela said...

suka makan .. tp x pandai nak buat & malas nak buat :D

Julia Johari said...

Yana!
Wpun simple tak pernah lagi aku buat kek batik...tgk resepi yana ni gigih aku snap resepi tau...bestnyaaaaaaaaa hoaaaaaaaaaaaaa telan sejuk2...Qi mesti suka ni...tlg lah umi jgn malas huhuhu

seraa rose said...

alaaa nak buat tpnya sampai ke hari ni tak buat2 lg.. dapnyaa

eima said...

mmg mudah kek batik aku jd keras kekung tatau nape .. mls dah buat lps tu kecewa

nursuhada aziz said...

baru lepas buat...kena try resepi sis pulak lepas ni..sebab mcm lain sikit je..hehe..
salam perkenalan sis :)
blogwalking petang2 neh..

Rina Ellisa said...

boleh try version lain ni :)

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

pernah buat sekali tapi tak menjadi..cair terlebih..mungkin air terlebih..so nak try buat ikut cara akak pulak la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015