Oct 7, 2015

Tempat Berpantang dah Ready! :)

Assalamualaikum...


Aku pantang rumah mak aku je nanti...tapi tak pantang pun memang aku duduk dengan mak...kahkah~  bezanya time pantang nanti idak la aku turun naik tangga untuk pergi bilik tidur, bilik air segala...duduk je tingkat bawah dendiam....so kena la prepare apa² yang patut kan? takkan setiap hari nak kena suruh asben turun naik pulak amekkan kan baju kita kat bilik atas...kang baju tah pape dia bawak kau jugak sentap! bahaha~


weekend hari tu mintak tolong adik ipar and husbeng dia pasangkan katil baby and bawak turun katil single untuk berpantang sok...family aku tak ramai tenaga lelaki untuk tolong dak encem angkat barang² besar and berat...mujur lah family mertua, adik beradik ipar semua duk dekat²...semua dalam Bangi je oii...haha~  dah jodoh dengan orang Bangi cenggitu lah kekdahnya kan....senang nak mintak² tolong...rezeki aku jugak dapat adik² ipar ringan tulang...mekaseh mekaseh! #muahciked  :)


Baby cot sponsored by mak aku...mashehh mak! lebiu to the moon and back! lama dah mak aku beli...sebulan lepas kot...tapi saja pasang lambat²...takut berhabuk je kalau pasang awal sangat...pastu risau kak long Zafirah tu bantai main² katil tu pastu rosak ke hape...nak meroyan kang kesian pulak...budak nak dapat adik ni dia punya sensitif tu lain macam sikit! huhu~


aku tidur kat ruang tamu je nanti...kat bawah memang ada bilik...parents aku tidur kat bilik bawah...besar jugak bilik bawah ni sebab mak aku memang renovate bilik bawah ni khas untuk dorang...tak larat nak turun naik tangga katanya....tapi aku malas lah nak kacau mak aku tidur...tengah malam confirm baby bangun nak nyusu....aku tak tahu lagi pitching anak nombor 2 ni sok macam mana....takut ganggu tidur mak aku pulak...kang dengan dia sekali mata panda bangun pepagi...hikss~   :p


Dak encem macam segan letak katil kat ruang tamu...dia kata nanti orang datang nampak katil acaner? aku jawab je balik, siapa lah sangat yang nak datang time pantang selain family?? lagipun orang mesti faham punya dah nama pun pantang....kan kan?? ^_^


Hari tu adik aku tanya nape adik Zafirah sok ada katil sendiri?? sebab Zafirah dulu memang tak pernah belikan baby cot...letak atas sofa, atas tilam kat lantai...sesepah je letak....hahaha~


ni hah sebab dia.....



adik Zafirah sok ada KAKLONG...kaklong yang geram bila tengok bebudak pastu nak gomol² budak tu macam teddy bear...tu baby belum keluar dia dah seronok usik² cot tu...hishh seriau aku fikir kalau adik dia kat dalam tu apa lah dia nak buat nanti?? pfftt!


Aku mintak tolong mak mertua aku datang rumah untuk teman aku pantang...mil aku dah pencen...senang lah dia nak ulang alik nanti....alaa takat tolong masak and tengokkan budak berdua tu je time aku pi toilet, time aku mentido...pastu bila dak encem balik kerja, dia balik laaa...gitu~  


Lagipun tak lama rasanya mil aku teman sebabnya makcik aku (adik mak) sudi pinjamkan anak dia untuk jadi babysitter...dulu time pantang Zafirah pun kazen aku jugak yang jaga aku...tolong masak and mandikan baby....budak lepasan SPM tu!! haha~   now kazen aku tu study degree kat UIA....akhir tahun ni dia takde cuti...so import adik dia pulak...adik dia form 2 kot...tak ingat pulak...aku tak harapkan lah dia mandikan baby....takat tolong masak, angkat² benda berat and basuh berak Zafirah boleh laaa...hehe~  aku tak ramai adik beradik....tapi aku ramai kazen² yang boleh diharap....syukur! :)


Mak aku belum pencen lagi...still bekerja...dia boleh cuti seminggu pertama lepas aku bersalin tu je...tu pun aku yang suruh dia cuti...mintak tolong mandikan baby....minggu pertama tu kan macam lembik lagi badan baru lepas bersalin...hihi~  dak encem lak tak reti mandikan baby katanya...takut sebab kecik sangat...aku dulu first time mandikan Zafirah pun terkial² jugak....pastu tertuang air dalam mulut dia....kahkah! mati laa mak aku baca ni...tak siapa tahu pasal ni kecuali kazen aku tu sebab dia yang pegang baby masa tu....aku duk jirus air...bahahaha! eh Zafirah sihat kan?? oke la tu...lolz~   >_<


baju² baby and baju² aku sepanjang tempoh berpantang aku letak dalam kotak² macam ni...yang kiri tu cousin aku bagi...dia beli kat Mothercare...lama dah...zaman bersalinkan Zafirah dulu lagi dia bagi kotak tu....kotak belah kanan tu pulak beli kat Mr. DIY...RM39...ada 3 kotak aku beli kat Mr. DIY....best sangat susun kain baju dalam tu...nanti² lah aku share pasal kotak ni....share dalam entry lain...hehe~  :)


Nampak macam sikit je baju² baby kan? alahh baju untuk pakai sepanjang tempoh pantang je...buat apa banyak²...selebihnya aku simpan dalam almari kat tingkat atas...giteww~


Ada kurang lebih 3 minggu je lagi sebelum bersalin..wohoaa! tahap keterujaan tu sama je macam ngandungkan Zafirah dulu...mungkin sebab jarak agak lama....3 tahun...hehe~


Ada lagi few things yang belum lengkap....insyaAllah sempat prepare sebelum deliver...kedai baby pun sesepah kat Bangi ni...senang nak terjah bebila...


Allahumma yassir wala tu'assir...


************************************************************************************


IKLAN

SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)

beli 2 atau lebih ada FREE GIFT menarik untuk korang!! free gift apa??
meh wassap cepat meh  ^_^





Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Norma NML said...

Bestnya nak dpt baby..akak doakan semoga semuanya selamat dan dipermudahkan :)

Nurzakiah Hanum said...

LENGKAP KAN

Iza Fiza said...

wahh..3 minggu tak lama dah.semoga dipermudahkan =)

eima said...

katil biru ..baby boy ek .. tahniah ......
aku tak sabar ni ...kirim salam la kat mak ye ..aku pun dah lama tak jumpa die

ily♥ said...

Salam kenal :)
Sy pun pantang kat ruang tamu je..pantang kat rumah sendiri..takde katil pun, letak tilam single je..haha..brg2 baby & maknye dah siap2 simpan dalam storage box, letak tepi tilam. Senang nak capai..hihi..

Semoga dipermudahkan segala urusan bersalin & berpantang nanti..

idzwa kamaruddin said...

amin....alhamdulillah seronok baca entry org nak dpt baby nie! haishhh sedap nyer bau baby!terbayang-bayang bau baby!hehehe..baby yg ade ni dah masam..hahaha..

semoga dipermudahkan ye nanti..

mrs kayrul said...

Kak long excited sgt nak dapat adik...jgn lepas nie kak long tido babycot..adik tido kat katilsudah...hehehe

MizzTina said...

yana amik bidan org mana? moga dipermudahkan ye yana.. zafirah msti xsabar tu..

Mama Kembar 3 said...

moga dipermudahkan utk yana & baby :-)

Julia Johari said...

Julia baca julia plak eksaited sama dah serupa mcm nak lompat bintang tgk persediaan yana ni tau hehehhe mmg bagus lah 1 family dok bangi semua pakat2 rewang tolong kan...bagus gak letak katil kt bawah ruang tamu, senang nak urus bagai semua, nak tgk tv pun sonang yana, cuma ujang kena puasa 100 hari ye...jgn nakal2 hahahha

3 minggu lagi, yana all the best, zikir dan doa semoga dipermudahkan...mmmuahhhhhhh

CikNaa said...

alahai rindu pulak bau bauan dalam pantang ni..hihi

Afidah Azmi said...

yeah..nak dapat adik baru dah..tak sabaq ni

HanNis SaNia said...

Wah da bpe bulan nI?? Xth pun sebab lama nye i x BW. xbuka blog sbb mood kelaut. Huhuhu ada hari nk tgk Blog kan?? Amboi best nyeee pantang umh mak. Saya pun pantang umah mak. Tp bersalin plan di PPUM dlu baru shoot balik Kuantan. Almost 3 hours jgk naik kete. Barang pn jenuh nak mengangkut 1 kete. Hadeh. haha..

PeRdU cINta said...

Excited nak tengok baby...eh kita pulak teruja lebih.moga semua Allah permudahkan..amin.

nona senyum2 said...

Alhamdulillah...dah sampai fasa ni...

semoga selamat dan dipermudah segalanya.....

Bestnye akak nk dapat adik... hehehe~ dan best sebab tambah lg zuriat penyeri kalian :) anak-anak ni....pemurah rezekiii, kan ~

sy pun nak baby...tp kawen tak lagii.hahaha~



ehhhemm, ok...kak...kalau sementara byk mse free ke ape, mehla join nihhh :-

nona sponsor hadiahh untuk GA pertama ni

GIVEAWAY RM 1K, NONA SPONSOR SEKALI

DAN yg kedua ni, nona cuma join jer..mana tahu dapat h/p lenovo kerr..kan

GIVEAWAY FUYOOO, BOLEH DAPAT H/P LAH

Liyana said...

good luck uols... due date kita lebih kurang sama hehehehhee serammmmm

NUNU EERA said...

eh.. kjp je nk bsalin da.. chaiyok2..
pntg kali ke2 ni rsa lain ckit tau..
rsa mcm lma giler nk abes 44 ari.. haha..
semoga dpermudahkn urusan.. amin..

Mat Gebu said...

Moga semuanya dipermudahkan yea...

adianiez AIDA said...

terbaik...
skang sedang landing la baby boy tu dlm katil dia ye :)
aida dpt hadia baby cot time bersalin anak sulung.
and baby cot tu baru aje 3 bulan lepas bagi anak jiran.
berjasa baby cot tu.
anak aida 3 org, dan anak adik 3 org... alhamdulillah :)

selamat berpantang, yana :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015