Oct 2, 2015

Kali Kedua ke Legoland Malaysia

Assalamualaikum...


 yaa dah dua kali kami jejakkan kaki ke Legoland Malaysia...kali pertama masa awal tahun hari tu....pastu ramai ingat kitorang honeymoon kat Legoland sebab tetibe bulan 2 aku peknen pulak...terus kena cop 'anak Legoland'....amboi sangat teori korang tau!! eh balik Legoland bulan 1 hari tu aku peot lah! hahahaha tetibe nak tegakkan fakta! >_<


oke untuk yang baru bertandang ke blog beta uols dialu-alukan untuk baca entry² Legoland yang lepas²....boleh klik label Legoland di sidebar or mana² perkataan Legoland dalam entry ni...percayalah, korang akan sawan nak bercuti ke Legoland lepas baca entry² aku...sebab dah ramai kengkawan aku yang dah terjebak! muahaha  :p


Untuk visit kali kedua ni aku tak banyak sangat join naik ride dalam ni....perut dah memboyot oii...bahaya! hihi~   mujur dah pernah sampai, Zafirah dah familiar dengan tempat ni....dia dah tau apa yang dia nak main....so aku fokus benda yang dia minat je....senang kerja aku tak payah round satu Legoland....makyong HB rendah cepat mengah oii...pastu senang rasa nak pitam...


Sampai² terus serang playground ni....macam playground biasa je cuma berkonsepkan Shipyard....lama jugak Zafirah main dalam ni...aku perhati dari jauh sesambil mengunyah and minum air...depan Shipyard ni ada restoren...tau² je aku tengok dia dah berani turun gelongsor tinggi tu sorang²...wohoaa!! cepatnya lah membesar anak mama ni! *thumbs up!*


Dah letih berlari dalam playground aku ajak dia rehat jap...bebudak baya Zafirah ni mana reti nak rehat kan?? tambah pulak kau bawak dia masuk syurga permainan macam ni...selagi ada tenaga dorang selagi tu lah nak mainnnnnnn!! hehh~


 Ada jugak naik train ni....train ni akan round seluruh kawasan Legoland...so korang boleh dapat gambaran awal mana nak terjah dulu, mana nak lepak lama sikit, mana ride yang anak korang suka....bila train ni lalu, lampu merah akan menyala menunjukkan korang kena berhenti....dari sini anak² boleh belajar dan fahamkan bahasa lampu isyarat! nice sangat tau!  :)


bagi laluan untuk train...Zafirah siap lambai² orang dalam train....haha


ni kat belah luar restoren depan playground Shipyard tadi....Zafirah duk pegang² menan kereta tepi restoren tu....anak dara tu memang minat sangat mainan kereta....


Then Lan suggest aku bawak dia main kat Driving Class for Kids...dia kata driving class ni ada untuk bebudak baya Zafirah, ada jugak untuk bebudak 6 tahun ke atas...masa 1st time sampai sini dulu tak perasan langsung pasal driving class ni....syukur ada lagi rezeki kami untuk jejak kaki kali kedua....boleh la try mana² ride yang tak sempat naik dulu...  :)


ni laaa driving class tuuuu!! bahagia sangat muka dia dapat main car! kawasan ni memang khas untuk bebudak 3-6 tahun....6 tahun ke atas kena pi tempat lain...sebelah² je pun....staff bertugas akan advice and usher anak² korang nanti....no worries! staff² sini semua kids friendly tau! macam gambar atas ni, staff yang bertugas tolong ajar budak tu pakai seat belt....good job! ^_^


Zafirah dah pandai pakai seat belt sendiri...takde orang ajar...dia masuk je dalam, pilih kereta, pastu terus pakai seat belt....sama macam seat belt dalam kapal terbang kekdahnya...so dia dah faham...i'm a proud mama!! (♥_♥)


staff yang bertugas juga akan bagi arahan bila nak start jalan....ini BUKAN RACE! for fun semata...sekali main dalam 3 minit je kot dia bagi...dalam 2-3 round gitu....memang tak puas oke untuk pencinta kereta macam Zafirah...so dia bantai main benda ni ulang²!! pfftt~


ouh parents kena duk belah luar...tak boleh masuk dalam main sama² anak...ada pagar keliling track ni so parents kena duduk belah luar pagar tu...any sokongan ke apa² kau jerit je lah dari luar pagar tu...haha  kalau tak faham sila lah ke Legoland ASAP!! kompem korang pun teruja! ^_^


video
nampak tak mama yang hover teruja?!! kahkah~  eh tak sangka sangat Zafirah terer bawak kereta menan...nanti papa beli sebijik ehhh...kita main kat rumah pulak...tapi tak tahu la bila papa nak beli...bersabarlah ye...muahaha~


Sedikit tips untuk elakkan rasa membazir datang tapi anak korang tak reti main...haha  sebelum datang sini aku memang dah expose Zafirah dengan kereta² mainan yang kena tekan minyak sendiri....alahh pinjam orang punya je...muahaha~  bangsa berjimat cermat memang cenggini....bebudak cepat pick up weh....tu yang korang tengok Zafirah macam expert je driving....practice makes perfect oke! ingat tu.... ^_^


Pasal keselamatan anak² masa main ride ni korang jangan risau....staff bertugas memang alert...ada budak yang tak reti control stering...asyik berlanggar dengan divider or kereta orang...so staff yang bertugas tu akan datang and tolong assist anak² korang...dah kata makpak kena stay luar pagar je kan....so pengawasan staff adalah 100% kepada anak² korang...jangan lupa teruskan bersorak untuk anak² korang...macam aku buat tuuu...bahahaha~


lepas habis main dia pi beratur balik...habis je, beratur balik...masuk kali ketiga aku suruh dia beratur sendiri...nak pitam pulak berdiri lama²...so aku duduk tepi tengok dia dari luar...tak jauh pun....hihi~


Tak ingat la berapa round Zafirah duk ulang main benda ni je....ajak pi tempat lain takmo! grrrr~  but ofkos berjaya gak pujuk dia main benda lain....syukurrrr Alhamdulillah! >_<


sebelum ke tempat lain tu dia nak jugak berhenti kat menan kereta ni...adeh laa...aku rasa masa ngandungkan Zafirah takde pulak aku gian nak main game kereta ke obses dengan kereta camtu....heran betul minat budak bertuah sorang ni....huhu~


mama dah lapar so pi makan kat restoren depan Shipyard tadi....nyum nyum~


"mama!! aimy kena makan!!!"  -.-


Habis makan papa ajak main boat riding pulak...bebudak umur 3 tahun dah boleh main...err tak silap kena ikut ketinggian...Zafirah lepas je naik...hehe~


anak² WAJIB pakai life vest ye! memang ada disediakan kat situ...ride ni parent boleh join main sekali....takkan nak biar budak 3 tahun naik boat sendiri pulak kan?? hehe~


tapi biarkan anak² yang control stering...parent duk sebelah bagi arahan je....Zafirah and Akiff (anak Lan) tak bagi papa dorang sentuh stering tu....nak buat sendiriiiiii! kemain korang kan....haa pusing la stering tu sampai lebam! dia ingat sama macam bawak kereta agaknya....haha~



video
terhuyung hayang...tapi muka tu tetap fokussssss sampai muncung² mulut! hahaha~


yeah! lulus bawak boat..!! hehe~


kat sini pun staff bertugas memang sentiasa alert...yelah semua yang naik boat pun amatur...baik bebudak or makpak budak....semua tak reti kemudi boat tu...kang ada yang stuck tengah jalan, boat berpusing, etc....kalau dah teruk sangat stuck sampai tak boleh bergerak kena lah staff tu nolong...  :)


Next Zafirah ajak main eroplen pulak! dari jauh dia dah nampak ride ni....


ride ni pun parent boleh naik sekali temankan anak....aku ada buat entry pasal ride ni kat SINI


gayat ke papa?? >_<


staff yang super friendly....


Kat sini pun dorang sangat alert pasal keselamatan semasa menaiki ride...tak dibenarkan amek gambar masa ride tengah bergerak...hari tu Lan derhaka pi amek video masa ride tengah bergerak, terus staff buat announcement supaya simpan henpon....hahaha padan muka! :p


yahooo!!! mission accomplish!!


dah jom lah kita balik hotel...mama dah keletihan! theme park tutup pukul 7pm....kitorang keluar memang ngam² 7pm...hahaha  bukan senang nak datang sini ye dak?? gunakan masa yang ada seeloknya...  :)


oke tu je nak cerita....kot ada rezeki lain memang nak datang lagi Legoland...bawak baby pulak ke...wohoaa! :p


tata!


************************************************************************************


IKLAN

SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)

beli 2 atau lebih ada FREE GIFT menarik untuk korang!! free gift apa??
meh wassap cepat meh  ^_^




Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bestnya Yana..
Seronok tengok anak2 yana gembira tu..
Akak juga tak sempat lagi nak pergi..
Anak2 akak dah sibuk nak masuk situ ...
Tunggu rombongan sekolah dorang lah tu nampaknya :D

idzwa kamaruddin said...

glup! best nyer la haiiii!

mrs kayrul said...

Seronoknya...sebelum nie g sana bahagian mandi je...kali nie nak g tempat main plak la

Suhaila Su AnNajah said...

katanya byk mainan utk orang tua. tu yg tak penah sampai.. kang anak terkebil2 tengok je tak dapat main. rupanya ada byk jugak yg sesuai utk umur derang ek.. nice info. insyaAllah nti bleh pi

Yana MIB said...

sbnrnya terbalik tu...byk menan utk bebudak..utk org tua yg x byk..org tua yg terkebil² tgk anak² men..hehe :)

Julia Johari said...

Zafirah!
Auntie terkejut kamu pandai bawa kereta perghhhhhhhh dok ulang tgk video tu rasa nak sorak sama...kan best kalau naik dgn Qi sekali ehhhhhhhh mak ko hahhaha

Yana mmg hebat legoland, syurga utk semua peringkat, at least tgk dlm ni terubat rasa nak pi legoland...next year kot...minta2 tabung ephyra cpt penuh heheheh...bestttttttt review!

eima said...

fahim pun suka sgt driving ... suka gile ... nk repeat ramai gile cuaca plak panas gile ... tak la ... nk pi lagi ke legoland ni ??hmm x kot budak2 pun tak enjoys sgt suka angry bird park jg

nadiah hanum said...

Kitaorg plan nak gi hujung thn ni..nnti rajin2 nak kena khatam entry2 yana yg sblm2 ni pasal legoland..thanks for sharing ya!

Norain Yusoff said...

waah sonoknye..boleh plan ni tuk cuti skolah nnti =)
http://kesihatanseisikeluarga.blogspot.my/

Nyamuk Terbang said...

srnknya tgk family kak yana...happy family sgt

adianiez AIDA said...

lom ada peluang nak gi la , yana.
sebab lom ada time yg sesuai :( hu hu hu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015