Oct 21, 2015

Dah Start Cuti Panjang

Assalamualaikum...




Dah masuk hari ke-4 pun aku bercuti....ouh tapi aku BELUM bersalin lagi ye...haha...saja amek cuti awal....kat ofis dah takde kerja nak buat....manager tak kasi projek baru....maybe tau aku tak dapat handle sampai habis...kang stop tengah jalan leceh barangkali nak kena follow up bagai....so aku pi opis pun umpama makan gaji buta....melanguk ngadap internet....kadang pc yang tengok aku....sebab aku mentido....kahkah


More, duk opis buatkan pinggang aku sakit...seat tak selesa kot, simptom penuaan lagi....dah la pergi balik kerja kena redah jem...balik rumah nak urus kain baju lagi, anak lagi...ohoii bertambah stress pinggang! haha   then hari tu siap dapat notis dari bos sebab selalu sangat datang lambat....masuk kerja patut pukul 8.30am...aku bantai masuk pukul 9.30am ke atas....padan muka dapat notis! hahaha  eh dah kata bosan duk opis takde kerja kan....buat apa aku datang on time? balik on time takpe...bahahaha  :p


so setelah berbincang dengan suami and dia pun agreed aku amek cuti awal....siap tambah lagi sebulan cuti tanpa gaji tahun depan....anak dah masuk dua....tak tau lagi rutin 'mak anak dua' ni macam mana....kompeni bagi cuti bersalin 2 bulan je...tak cukup oii...aku ni mana reti nak buat kerja cecepat! mau kelam kabut pepagi nak urus anak², urus diri sendiri....kang tak pasal je masuk opis muka macam mak lampir...lolz  :p


Sorry lah kalau entry ni nampak mengada²...tapi peknen kali ni lain macam betul...cepat sangat rasa letih, lesu, sakit pinggang, sakit kepala, sakit bahu, cramp perut...eh asyik sakit je lah kerja aku....sampai habis MC tahunan....haa camtu sekali....haha  dulu time peknen Zafirah takde rasa sakit² macam ni pun....dah la dulu ofis lama kena naik tangga 3 tingkat....hari² panjat tangga relek je...mengah tetap mengah....tapi tak semengah sekarang....sekarang ni nak naik tangga rumah pun terkedek²....


Betul lah orang cakap lain anak lain pe'elnya...tapi Alhamdulillah aku takde alahan apa² dari awal mengandung sampai sekarang...takat rasa loya gitu² ada lah....tapi tak teruk sampai muntah², sampai takde selera makan....biasa² je....haa jangan kata aku tak makan supplement...aku makan je suppelement², ubat² klinik...sampai sekarang masih lagi makan ubat² klinik....gigih oke! sedar diri dah tua...huhu


Now usia kandungan dah nak masuk 39 weeks...memang tunggu hari je untuk meletop....Zafirah dulu 39 weeks dia dah keluar....semalam pi check up nurse cakap kepala baby belum engaged lagi....and dia kata anak nombor 2 biasanya memang lambat sikit nak keluar....ada jugak aku dengar kalau baby boy memang lambat keluar....pulakkk!!! jangan la lambat² sangat baby! especially overdue!! please JANGAN overdue!! paling aku takut! sebab nya kali ni nak try VBAC....aku risau kalau overdue chances nak vbac tu agak tipis...huii risau....!


Tapi apa pun aku berserah pada Allah....Allah knows best! bak kata kazen aku, in case aku tak berjaya vbac kali ni, benda tu dah tercatat dalam luh mahfuz...aku kena redha...yang penting aku dah usaha apa² yang patut....insyaAllah....


Doakan aku korang! muahciked! ^_^






Terima kasih sudi membaca!


21 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat bercuti dan berpantang yana..
Jaga diri baik2 ye :)

Bawangputehdotcom said...

wah bestnya dah bercuti..ciklin baru masuk 9 bulan..plan2 pun mcm nak ambek cuti awal je...

ily♥ said...

Semoga dipermudahkan semua urusan, selamat melahirkan baby yg sihat & mommy nye pun sihat walafiat hendaknya...selamat bersilat menjadi ibu ber-anak dua.. hihi..

PinKy MoMMa said...

hahahhahahaah akak boleh bayangkan pc yg tengok awak balik tu..ya Allah yana akk rasa kan pregnant abg long je akk rajin tau..masuk abg ngah dan kembar smua mcm malas2 hahahaha..tak larat sgt..rasa nk tido je tau..

YB Shehan said...

slmt berehat.

Busyra Bt Takiyudin said...

smoga dipermudah segala urusan :)inshaAllah
dapat baby comel..... hehe...

azizah green line said...

selamat bercuti.. selamat berehat kak.. mudah2an berjaya VBAC!
biasanya anak laki mmg lambat kuarnya..hehe

PeRdU cINta said...

amin..amin...amin..moga setiap apa yang dihajati Allah perkenankan..

Mek Onie said...

auwwwww! selamat bercuti dan semoga dipermudahkan ye kak yana :D

Wawa Yusoff said...

Moga selamat...

dah selamat sok jangan lupa doakan aku pulak :D

Liyana said...

Daku dah 40w 1d masih belum ada tanda. Risaunya laaaa.. dah la boring dok kg haha. Rasa nk p keje je habiskan masa terluang tp risau lak terberanak dlm komuter muahaha. Sabo jela baby nk pilih tarikh lahir sndiri nih

Liyana said...

Daku dah 40w 1d masih belum ada tanda. Risaunya laaaa.. dah la boring dok kg haha. Rasa nk p keje je habiskan masa terluang tp risau lak terberanak dlm komuter muahaha. Sabo jela baby nk pilih tarikh lahir sndiri nih

Hidayah said...

cik chinta said...

sama plak kite baby boy. yeke anak kedua lewat n baby boy sllu overdue. haiyoo..perut skg pon da xlarat membawak

eima said...

inshaaAllah .... klu ade rezeki bersalin normal .... inshaaAllah ...
semoag dipermudahkan .. teruskan bergerak berjalan wlupun tak larat ye ... inshaaAllah jalan mudah buka ,...klu kes ko sama mcm aty tu tak leh wat ape la ... tp mcm aty dia dah rasai dan lalui nye cuma ketentuanNya dah begitu kan

Mrs Little Voice said...

semoga dipermudahkan Yana. bykkan berehat

Yana Libra said...

semoga semuanya dipermudahkan ye

aizamia3 said...

Pengalaman akak..
Masa dak Kakak.. on time..
Masa dak Adik.. lewat 8 hari..
Masa dak Nuha.. awal 2 hari..

Lain anak lain cara gedik ngengadanya.. hehehe..
Pengalaman yang bukan selalu kita dapat.. ;)

Nyamuk Terbang said...

selamat bercuti kak..semoga smua berjalan dgn lancar

Bzah Ismail said...

mesti tak sabar kan..insyallah Allah permudahkan urusan yna..enjoy last2 minit pegnan nih..

adianiez AIDA said...

cuti 3 bulan memang selesa.
2 bulan sgt pendek.
elok la tu amik extra sebulan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015