Oct 8, 2015

Delete Account Facebook Selepas Mati

Assalamualaikum...


Bila kita dah mati nanti siapa nak tolong delete kan account facebook kita?? kena ingat, tak semua orang SUKA kita! tak semua orang senang dengan kata², gambar² yang kita post dan share....entah² kau pernah meroyan, perli, mengata orang sampai orang terasa hati dengan kau...takkan nak mati pun tetap nak ego takmo kemaafan dari orang lain?? 


so siapa nak manage account kita nanti bila kita dah takde?? tak mungkin kau akan bangun dari kubur semata² nak inform waris ID dan password facebook kan?? bahaha~  *oke tak kelakar*


Pernah terfikir tak pasal ni??


Aku pernah! aku make sure dak encem tahu semua password social media aku....save dekat fon....senang dia nak rujuk nanti...bak kata pepatah, 'sediakan payung sebelum hujan...'  


Tapi semalam nampak sorang hamba Allah ni share yang facebook ada setting khas untuk delete account selepas kematian tuannya...wow!! kagum pulak dengan pemikiran Mark ni...sebab mampu wujudkan setting sebegini....haha~


Senang sangat gais...klik SETTING > SECURITY > LEGACY CONTACT





if guna apps kat fon akan keluar paparan macam atas ni....terpulang korang nak suruh facebook delete terus acc korang atau korang mintak waris yang handle account korang lepas kematian korang....aku pilih untuk tidak delete...sebab banyak gambar² kenangan dalam ni....gambar², video² yang aku takde backup dalam laptop or PC di rumah...bebila rindu memang aku tengok thru FB je...hihi~


if guna PC/monitor akan keluar paparan macam atas ni pulak....


Step sama...klik SETTING > SECURITY > LEGACY CONTACT


Selamat mencuba!! ^_^


************************************************************************************


IKLAN

SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)

beli 2 atau lebih ada FREE GIFT menarik untuk korang!! free gift apa??
meh wassap cepat meh  ^_^




Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

Lyssa Faizureen said...

wahhh .. nice sharing kak yana ...
boleh rujuk di masa akan datang ni ...
thanks tauuu :D

idzwa kamaruddin said...

kalau pilih tu pilih skrg ke?jap jap nak kene baca bebetul balik...

Yana MIB said...

aah pilih skrg kak...hehe :)

Dkna Abza said...

kan.. banyak pic yang simpan kat fb..

siti alfakhishah aman said...

mohon share

Diana Rashid said...

sama dengan akak la yana..tapi akak simpan semua pasword kat dalam buku..buku akak la..tapi dia tau la dalam tu semua pasword akak email ,no kad bank semua..senang nanti2 kalau ada kecemasan..

Diana Rashid said...

sama dengan akak la yana..tapi akak simpan semua pasword kat dalam buku..buku akak la..tapi dia tau la dalam tu semua pasword akak email ,no kad bank semua..senang nanti2 kalau ada kecemasan..

Nyamuk Terbang said...

thanx share

adianiez AIDA said...

terbaik la.
bukan nyer apa. ditakuti nanti fb tu on meskipun owner da off :)
menjaga keselamatan pun ye jugak.
so waris boleh delete kan akaun tu kan.
bcoz mostly skang semua org ada fb.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015