Sep 25, 2015

Korban Tahun ni :)

Assalamualaikum...


Salam Aidil Adha to all my muslim readers! tahun ni kitorang beraya kat Bangi je...tak balik kampung memana or jalan memana...sebabnya dak encem ada buat korban tahun ni....so nak kena stay tengok lembu kena sembelih....sebab kena ada akad bagai...pastu memang tak plan nak berjalan memana sebab hari ni (Jumaat) memasing kerja....takut penat...pekerja berdedikasi memang macam ni...bahaha! :p


dak encem jadi peserta korban kat area rumah dia...rumah family dia dengan rumah family aku satu seksyen yang sama...tapi BUKAN berjiran...kehkeh~  senang kaoo cari jodoh dedekat...takyah rindu²....tiap minggu boleh jumpa....  :)


Tapi family mertua aku balik kampung...mil aku balik Melaka rumah mak dia, pak mertua lak balik rumah mak dia kat Seremban...jangan tanya lah nape asing²....sebab aku pun tak tau...hahaha~  parents aku lak lepas solat raya pi ziarah sedara mara ayah aku area KL....tinggal lah kitorang bertiga beranak je kat Bangi tengok lembu² untuk dikorbankan....giteww~  :)


Ada 12 ekor lembu and sekor kambing tak silap yang bertuah untuk dikorbankan tahun ni....kat Desa Surada lah...tempat lain, lain lah jumlah lembunya....Bangi ni ada banyak taman perumahan oii...setiap taman ada buat korban....idak pulak aku kaji korban kat taman perumahan yang lain....haha~  >_<


Lembu kami nombor 9...alolo segaknya awak cik lembu....terbayang² sup daging, sup tulang...nyum nyum! :p


Dalam pukul 9.30am gitu kot baru start acara korban...lepas solat raya memasing balik rumah bertukaran baju, breakfast segala then baru datang balik kawasan surau untuk korban...cuaca hari tu pun redup je...tak panas sangat....


Ramai gila tenaga muda yang turun padang...seronok sangat tengok! daripada menumbangkan lembu, sampai lah melapah semua anak² muda yang tolong...yang tua² dah boleh rehat....duduk bawah khemah tunggu daging² yang dah dilapah untuk ditimbang, dibahagi²kan masuk dalam plastik dan diagih-agihkan...gitu....eh tapi ada je orang tua²/otai² yang tolong jugak dari awal....Desa Surada ni dah otai buat sembelihan...teratur je aku tengok....tempat pembuangan sisa² korban pun dah siap ready dikorek sehari sebelum....nice sangat! :)


video
sesi menumbangkan lembu paling thrill aku rasa....tapi seronok tengok...apesal tah aku macam enjoy sangat tengok korban kali ni...hahaha~


video
akad sebelum sembelihan bermula...Alhamdulillah...semoga semakin murah rezeki dak encem lepas ni...amin  :)


kitorang tunggu sampai turn lembu kitorang kena sembelih, then baru decide nak pi tempat lain....nak tunggu sampai semua lembu dilapah, tunggu dorang bahagi² daging lama oii...aku dah pening berdiri lama sangat...haha  last² dak encem mintak tolong jiran dia untuk amekkan daging bahagian kitorang...setiap peserta dapat 1/3 daging tak silap...pastu setiap rumah kat Desa Surada tu dapat sekilo daging...gitu  :)


Dak encem ajak pi rumah wan dia kat Seremban...aku oke je...daripada melanguk kat rumah boring jugak...walaupun macam² kerja aku boleh buat kat rumah tu...tapi dah nama pun hari raya....malas nak buat kerja sangat...huhu~


Sebelum pi Seremban kitorang singgah sepital Az-Zahrah...visit kawan aku yang baru lepas bersalin sehari sebelum raya haji....cantik sangat timing bersalin tu...huhu~


Zafirah pantang nampak baby cecomel....sibuk nak dukung, nak gomol² pipi...bertabahlahh adik Zafirah sok hari² kena gomol dengan kaklong...iskk~


Kat Seremban duk rumah wan dak encem je...aku rasa banyak mentido je kat sana...kahkah~  cuaca panas sangat buatkan mata ni nak pejammm je...sebelum maghrib gerak balik Bangi....pastu hari ni kerja...Zafirah ikut mak aku pi rumah akak dia kat Melaka...dia memang kena ikut mak aku pun! taska dia tutup hari ni...nak bawak pi opis malas pulak...lagipun ramai kazen² aku kat sana...biar lah dia main puas²...bukan selalu pun dapat jumpa....hehe~


oke tu je kisah aidil adha kitorang tahun ni....korang macam mana?? :)


************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)





Terima kasih sudi membaca!

5 comments:

merahussain said...

Selamat hari raya aidiladha kak yana.. hehehe

aizamia3 said...

Selamat Hari Raya Aidiladha buat Yana dan keluarga..
Kisah raya akak, nanti akan dikongsikan.. seru nak bercerita belum sampai.. hehehe..

mrs kayrul said...

Selamat hari raya yana....kitorg pun buat korban gak tahun nie....skrg kepala tengah pening2 sbb asyik bedal daging lembu je

JMR said...

zafirah dah ready nak dpt adik tu

adianiez AIDA said...

aida berkorban 1 bahagian unta utk ijat.
di kelantan :)
umah kawan mr.asben.
alhamdulillah... dpt la merasa daging unta aidiladha thn ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015