Sep 11, 2015

Kembara Kota Paris #Part 1


Assalamualaikum...


Sambungan lagi cerita trip to London yang asyik tergendala je tu...hahaha~


oke alkisahnya, selama 11 hari kitorang kat sana, kitorang peruntukan masa sehari untuk travel ke Paris...teringin betul nak melawat kota percintaan tu...ecece  nak tengok sendiri rupa kota Paris yang selama ni asyik tengok kat TV, majalah and internet je...


Kenapa sehari?? sebab ramai kengkawan review Paris tak best! kahkah~  lagipun bajet nak sewa hotel nan hado...so pi sana sehari je lah....macam pi KLCC kekdahnya...janji dapat jejak kaki...kuikui  :p


From London, kitorang naik flight untuk pi Paris...sebab harga tiket flight lagi murah compared to naik train....ekceli harga ni depends pada tarikh dan masa ko travel....kalau ko dah rancang nak pi Paris few months earlier, mungkin tiket train lagi murah...tapi masa perjalanan lebih lama compared to naik flight....so pandai² ejas percutian korang...masa perjalanan tu penting ye...tak best jugak kalau banyak habis masa dalam transport je...kan? :)


Kitorang plan nak pi Paris dah lama....tapi macam tak berani nak confirmkan...haha sebab takde kenalan yang stay Paris untuk bawak kitorang jenjalan...so kalau nak pi memang kena gambling habis! study kaw kaw dari Malaysia pasal train, destination segala....mujur ada jugak kengkawan yang dah pernah pi Paris...banyak rujuk dorang je...mintak tips banyak²....nak make sure perjalanan kat sana smooth...lagipun bawak budak kecik....lagi kena fikir risiko, bahaya segala....Paris ramai PICKPOCKET!! yaaa tu lah yang kitorang duk risaukan...Paris juga antara world's UNFRIENDLIEST CITY! jauh beza dengan London oii!! pfftt!


Bila dah masuk bulan April baru beli tiket...kira last minute jugak lah...urusan beli tiket semua adik aku buat...aku rasa kalau adik aku tak push², asyik tanya jadi ke idak pi Paris, mesti tak kesampaian impian nak jejak kaki ke Paris...walaupun masa adik aku cakap dia dah beli tiket, dak encem macam, what?? dah beli?? kenapa beli?? ehh kompem ke nak pi Paris ni??? eh cukup tak bajet?? hahahaha psiko gilerr...but Alhamdulillah rezeki kami dimurahkan...ada je bajet nak pi Paris tuuuu...cuma macam was was nak guna bajet tu....boleh? :p


FYI...aku tak kaburkan harga untuk rujukan korang yang planning nak holiday ke Paris...masa aku pi ni 1GBP = RM5.4...1 euro = RM3.9....mahal...tapi idak la seteruk sekarang...huhu~


Itinerary yang dibuat oleh adik aku juga....eh kena ada itinerary tauuuu...memang smooth je perjalanan bila ada itinerary macam ni....ouh aku memang nak adik aku ikut pi Paris...sebab dia sangat fasih berbahasa inggeris...lagipun ni kira hadiah besday dia....kan?? :p


Sooooo bila sampai masa nya....kitorang just follow apa yang ditulis dalam itinerary....flight pukul 8am, so kena bertolak dari rumah selewat²nya jam 6am....mengantuk gilerrr! ouh jangan lupa web check-in sesiap untuk elakkan kelam kabut  :)


Ekceli pukul 6am tu dah cerahhh...macam pukul 7am kat Malaysia je...tapi mengantuk memang takleh control...tak kira dah cerah ke gelap...haha~  gigih tahan mata heh! kitorang naik cab...driver datang amek kat rumah and bawak pi airport...adik jugak yang uruskan pasal cab...dalam 50 pound sehala...time balik kitorang naik train and bus je...nak jimat punya pasal...huhu~


otw to boarding gate...eksaited kaklong tu nak naik airoplane....  :)


Sementara tunggu untuk masuk boarding gate kitorang breakfast dulu....adik and housemate dia yang buatkan breakfast...sandwich je pun...but mengenyangkan...Alhamdulillah...thanks adik and Ira! :)


haa ni yang terkilan sikit ni...beria kitorang angkut lotion and cleanser Cosmoderm...kengkonon nak bergambar kat depan Eiffel Tower....sekali dah beratur kat kastam baru teringat mana boleh bawak masuk liquid more than 100ml naik flight!!!! dem!! puas pujuk staff situ yang barang² tu untuk baby...still tak lepas jugak...aiseyy nak nangis tengok botol² Cosmoderm kena humban dalam tong sampah  T_T   nasib ada lagi stok kat rumah...balik dari Paris laju² wassap mak bawak stok lain yang kat rumah tu...oh parents aku sampai London lewat seminggu...aku je gatal datang awal...gatal nak holiday sakan...hikss! :p


lupakan kenangan tadi...kita fokus to Paris please!! omg tak sangka gila nak jejak kaki pi Paris...tak pernah terfikir yang akan ada rezeki kami sekeluarga untuk ke Paris...syukur ya Allah  ♥



flight boleh kata penuh masa ni...boleh pulak seat number kitorang jauh²....aku dah risau dak Zafirah tu ngamuk je kang duk sebelah strangers...adehh




but Alhamdulillah sebelah aku memang kosong...takde guests duduk situ...terus angkut Zafirah duk sebelah aku....huhu~  flight ni macam Air Asia...low cost flight...tak heran lah kalau penuh...hihi~


lepas take-off terus lena budak bertuah tu...aku tak baringkan dia sebab stewardess sini agak strict....dorang nak jugak Zafirah tu pakai seat belt....haihh  sian tau budak tu terlentok² tidur... -.-'


Dalam 50 minit (kurang lebih) perjalanan, sampai lah kami ke Paris Charles De Gaulle! aww! ^_^


hujan renyai² masa ni...sejukkkkkk!!!


masuk je airport Paris memasing blur!! hahaha konfiden je tengok signboard padahal tak faham!  :p




panjang giler beratur nak beli tiket train...untuk travel dalam kota Paris kita naik train/subway je senang...macam di London jugak...subway dorang tak sama langsung macam KTM...efficient! hahaha~


Staff di airport dan yang jaga kawasan train station reti berbahasa inggeris...so ringan² mulut untuk bertanya...insyaAllah tak sesat! ^_^


buruk je train kat Paris...hahaha~  train lama barangkali...siap ada kesan conteng² kat kerusi....eh train kat London pun train lama jugak tapi bersih! ngee kemain aku compare culture London and Paris...eh memang beza pun! huhu~


Seperti yang ditulis dalam itinerary juga, first visit is Notre Dame...jalan dalam subway ni confusing....dah la staff tak ramai jaga station...susah nak bertanya...


TIPS naik subway di Paris:
* tak perlu beli tiket awal² untuk setiap destinasi yang nak dituju...beli kat station pun dah memadai...
* kebanyakan station takde staff jaga...so time nak masuk tu korang boleh masuk sekali 3 orang...JIMAT duit tiket! kahh! kitorang dah buat...tu pun sebab tengok orang lain buat...bahahaha~


oke tu je kot nak bebel...till next entry...nak rehatkan jari jemari yang semakin jarang menaip ni....huhu~ 


tata! :p


************************************************************************************


IKLAN


Free gift terbaru: MAKE UP BAG!!
limited stok!
wassap segera untuk pembelian! 
harga kasih sayang untuk korang  :)


SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)





Terima kasih sudi membaca!

7 comments:

Afidah Azmi said...

lama tak jengah blog Yana...tetiba nampak k Paris sudah...

Cik Puan Eka said...

eksaited baca ni. Tah bila la nak sampai sana ni hahahaha.

Tak sabo tggu next entry hehehe

ziana eunos said...

waa..seronoknya ^_^

*jemput singgah blog ya http://zianaenos.blogspot.com

lia ummiirfan said...

Paris bestt.. saya dulu gi naik feri.. hihi..

Tips asingkan tempat tidur anak

Ibu Muda 30series said...

Ok...feeling2 ikut gi Paris la pulak baca entry ni yana...haha..eh tetiba baru terfikir nk post entry gi Perth last year...agak2 basi tak? hahaha

Nadia Johari said...

seronoknyaa..takleh bawak cecair erk..pelik norr

aizamia3 said...

patutler takde kisah pasal cosmoderm..
kalau akak pun blur jugak, tapi kenalah rajin bertanya kan.. ;)
hehehe.. yang last tu 'sebab tengok orang buat..' ekekeke..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015