Mar 31, 2010

Menegur Secara Rasional


Nothing is perfect...





Nobody's perfect....




Practice makes perfect, but if nobody's perfect then why bother practice??





Pernah dengar statement2 kat atas tu?? Apa pendapat uols??huhuhu..





Bila statement 'nobody's perfect' dikeluarkan, pasti seseorang itu telah melakukan kesilapan atau kesalahan. Memang betul! Semua orang PASTI akan membuat silap..Bezanya besar atau kecil...setuju??




Jadi apabila seseorang telah melakukan kesilapan atau kesalahan, apakah tindakan yang harus dilakukan??menghukum individu tersebut dengan sangat kejam (tampar, sepak, terajang, bakar rumah, pancitkan tayar kereta atau motor, curik awek atau boifren orang tu...oke over sangat dah ni ) atau sekadar memberi nasihat dengan harapan individu tersebut akan berubah dan tidak akan mengulangi kesilapan atau kesalahan yang sama di masa hadapan???





Bagi aku, depends pada kesalahan seseorang itu. Kalau kesalahan tu sangat besar sampai ramai orang yang akan terlibat, contoh menipu/menggelapkan duit syarikat, menggagalkan sesuatu projek, memberi atau mengambil RASUAH...etc..etc... tindakan yang aku akan ambil ialah memberi surat amaran (sekarang ni kalau nak saman2 pun kena ada hitam putih kan..tak main dah cakap mulut ni). 





 Tapi kalau kesalahan tu terlalu kecil, contoh ayat dalam emel tidak sesuai diberi pada orang-orang atasan (takkan korang nak send emel kat bos guna ayat blogger kuttt...not allowed beb!), atau korang terlepas cakap benda-benda yang kurang sopan dengan orang-orang atasan, so tindakan yang perlu diambil takkan kena buang kerja?? ermm..macam not fair je...Mungkin dengan sedikit nasihat dan teguran, atau setengah orang lebih suka membebel atau menengking...depends..as long as orang tersebut faham dengan kesalahan yang dia buat...





Everybody deserve a SECOND chance...




Sedangkan Nabi ampunkan umat....






Tapiiiiii dan tapiiiiiii lagiiii....untuk menegur kesalahan orang pun ada caranya juga...bukan main redah je kannnnn...mentang-mentang orang tu jauh lagi muda atau pangkat tak berapa nak besar, suka hati je nak memalukan orang tu macam perli-perli ke, tengking depan orang ramai, pergi gosip, ngumpat, fitnah semua kat orang lain...ewah..ewah..not allowed oke...




So aku ada terbaca satu blog ni tentang cara-cara menegur kesalahan orang mengikut Islam, siap ada ayat dalam Quran lagi oke...Jadi tolonggggg lah baca!! Sebab kadang-kadang kita pun tak tahu yang kita dah buat silap sehinggalah orang lain menegur kesilapan kita...

Uols klik kat sini oke ---- Tegur Menegur Kesalahan


Salah satu ayat yang aku petik dari blog tu, "Janganlah kita terlalu sibuk ingin membaiki orang lain, tetapi diri sendiri dibiarkan binasa."



:: Gambar sekadar hiasan ::




Kerana mulut badan binasa!


Jadi sentiasalah jaga pertuturan kita semasa bercakap dengan orang, juga semasa memberi nasihat, jangan sampai menyinggung perasaan orang lain...



Mungkin balasannya bukan serta merta, tapi percayalah pada hukum KARMA dan kuasa Allah...errr hukum karma tu takkan jadi tanpa izin Allah ye...hehe..jangan salah faham lak..ish3...bahaya betul bila ada orang salah interprets penulisan aku nih (-_-")



Tak rugi pun berbuat baik dengan orang, ikhlas berkawan sebab perjalanan hidup kita sangat panjang. Kita tak tahu apa akan jadi pada kita di masa hadapan dan siapa yang kita akan minta tolong bila masa kita ditimpa kesusahan... Unless memang dah plan nak bunuh diri awal so up to you lah kan...MUAHAHA~  ^_^



Berkawan biar beribu, bermusuh bercinta biar satu...*oke mungkin yang musuh tu jadikan zero ye..lalala~*




Peace no war!!  \/(^_^)







10 comments:

meow kucing said...

erm... nice tulisan / susunan ayat cik yana.

Erm, 'the story of a man.... trying to change the world....but, he forgot to change himself'

rAy jR...@...Aliff said...

hmmm..kdg2 cam bosan dgr "nobody's perfecta' kann..

but y bother..ofcrse nobody's perfect..but life is just about evertg..and evertg needs to be as perfect as we can...

erkk...betol k0t..kakakkaka

y@n@ M!B said...

:meow kucing:
thanks meo =)

org tu kena dgr lagu MJ, "if u wanna make a world a better place, take a look at yourself and make that change" (title-man in a mirror)

y@n@ M!B said...

:rAy jR...@...Aliff:
hehe betol lah tu..kita tak mungkin jd 'sempurna' tp boleh jadi yang 'terbaik' =)

Ariey said...

betul tu yana ..manusia tiada yg perfect jd jgnla suka menbangga diri mungkin skrg kita diatas esok lusa siap yg tahu.

y@n@ M!B said...

:Ariey:
yes..setuju2 =)

dotblogspotdotkom said...

TQ fren da info....

POSH76 said...

betul2 kekadang kita lupa nak tngk diri sendirikan...hehe

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotkom:
ur welcome =)

y@n@ M!B said...

:POSH76:
yeah berusaha utk berubah ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015