Mar 15, 2010

Perempuan Selalu diLabel LAMBAT Bersiap

Korang mesti selalu dengar statement macam ni kan...Biasanya statement ni dikeluarkan oleh kaum lelaki. errr kalau orang perempuan yang keluarkan statement ni selalunya untuk me-label diri sendiri...kalau untuk orang lain mesti perkataan "perempuan" ditukar kepada nama orang yang berkenaan. Maknanya lebih spesifik gitu...mengata kawan sendiri la senang cakap kannnn..hahaha..eh silap, bukan mengata, tapi menegur secara berhemah...*boleh tak camtu?* \/(^_^)





Lambat bersiap yang aku maksudkan ialah masa nak bersiap untuk ke tempat kerja, ada date ke, bersiap untuk keluar berjumpa kawan2, keluar dengan keluarga ke...senang cakap waktu bersiap sebelum keluar rumah la. Tak kira la pagi ke, petang ke, malam ke...Janji waktu bersiap...pahe dok??hik3...macam syok je aku guna loghat klate tuh...ngee~ 





Dengan rasa bangga rendah dirinya aku mengaku kadang-kadang aku juga tergolong dalam kategori yang lambat siap ni. oke sila highlight kan perkataan kadang-kadang tadi tu ye...maknanya bukan selalu, bukan hari2, tapi cuma kadang-kadang. Contoh seminggu sekali ke, sebulan sekali ke...Tapi ingat!!orang laki pun ada juga tergolong dalam kategori ni...cuma minoriti saja....lalalalala~





Sebenarnya tak kisah la kalau kita ni jenis yang lambat bersiap. Maklum lerrr perempuan ni cerewet. Kena make sure baju yang nak dipakai digosok dengan kemas, tiada kedut2, nak tepek toner lagi, sunblock lagi, lipstik lagi (atau lipgloss), perfume lagi dan bagi yang bermekap, nak tepek eye shadow lagi, eye liner lagi, blusher lagi, foundation...mak aihhhh banyak gak adek beradek mekap ni rupanya...wahahahaha..sumpah aku tak reti pakai mekap2 ni...tapi masih juga lambat bersiap...adeh la~ (~_~)





Oke dipendekkan cerita (walaupun da 4 perenggan aku taip), kalau dah tahu kita ni jenis yang lambat bersiap, so kena la pandai time management. Contoh kalau dah janji dengan kawan nak keluar jam 8.30am, so kita bajet la masa untuk kita bersiap supaya kawan kita tidak akan menunggu kita macam bodyguard kat depan rumah kita tu nanti...ish3~  Kejam betul sampai kawan tu kena jadi bodyguard..sampai hati u! (-_-")


:: Kalau kawan2 kita berfikiran begini pada yang siap lambat tu takpe juga. Tapi jangan la ambil kesempatan dengan kelembutan hati kawan kita tu...hehe~ \/(^_^) ::





Lagi satu make sure hand phone kita berfungsi dengan sangat baik pada saat2 kita memang menanti kedatangan kawan2 kita atau sesiapa saja lah...At least bila mereka dah sampai mereka boleh contact kita and kita pun boleh beritahu mereka kita dah siap atau minta mereka tunggu lagi beberapa minit untuk kita berikan touch-up terakhir...*wink2*  ^_^





Memang susah bila kawan2 dah tiba depan rumah, tapi kita tak tahu sebab hand phone kita bermasalah time tu..wallaweeyyyy...kalau aku dah sakit jiwa pun..Hanya kawan2 yang berhati mulia, berjiwa kental je mampu bersabar...tabik springggggg laaaa!!


Pesanan khidmat masyarakat--> hargailah sahabat2 anda jika mereka mempunyai hati yang mulia....





Jadi pada sesiapa yang terasa pernah menjadi 'bodyguard' suatu ketika dahulu (dan mungkin juga masa kini..erk!), diharap maafkanlah rakan atau orang yang ditunggu itu kerana mungkin mereka tidak sedar yang mereka telah menyusahkan kalian sehinggalah mereka sendiri berada di tempat kalian...oke sangat sentimental ayat tu. Terasa nak menitiskan air mata mutiara ketika menaip T__T





Seriously korang, kalau rasa2 dah buat kawan2 kita atau sesiapa sahaja menunggu kita bersiap terlalu lama sampai boleh cram montot mereka, cepat2 lah meminta maaf. Tak pun belanja lah seafood ke (sebab seafood best!). Tapi kalau mereka menolak maknanya mereka telah memaafkan anda dan memberi anda peluang kedua supaya tidak akan mengulangi kesilapan yang sama...hak3~ mandai je aku tafsirkan sifat orang..ngee~ 


Yang pasti!! - 'biar kita menunggu orang, jangan orang yang menunggu kita....'  errr betul ke statement aku nih??lalalalalala~





aku memang tak suka tunggu orang, tapi aku suka buat orang tunggu aku...eh..eh..tak baik oke cik yanamib..silalah ubah sikap anda...elok2 ada orang sudi ambil anda kat rumah kang tak pasal2 kena belajar naik public transport, tak pun jalan kaki ke...tettttttttttttttttttt~


Sesungguhnya saya sayang semua kawan2 saya...mmuuaaaxx! (*.*)








p/s: Hari ni aku cuti lagi...weeee~ ek eleh takkan seminggu tak cukup kut?? hek3...jangan jeles pelissss..hihi..cuti sebab nak settlekan claim kat SOCSO and settle pasal ptptn..kwn2 aku ramai dah dapat surat amaran aku ni tak nampak bayang2 surat pun..isk..risau2..erk!


16 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

aku mmg ngaku tuh hahaha

embun d tengah malam said...

i rasa btul la u..girl mmg lama nk tggu..sbb make up dah sejam..hehhehe

y@n@ M!B said...

:░♥si lampu neon♥░:
hehe..janji org xmrh tggu ko lama2 oke lerrr..=)

y@n@ M!B said...

:embun d tengah malam:
haip2..bkn sume gurl suka pakai mekap..tp dorg terlalu teliti bila bersiap..ewah! ;p

dRivEr said...

tapi kan ada jg sesetengah tu kwn saye kalo nk gi keja mmg lambat, mmg keje nunggu dieeeee jer pepagi. tapi kalo nak gi jln2 shopping2 ke, fuhhh laju plak...x yah nk msg2 bg tau pn dh tepacak menunggu... tingggg...dh ada depan pintu.....kuang3...hmmmm

Mr feckry said...

sebab tu laki ni tergolong dalam golongan orang2 yang penyabar..

einaz ;D said...

nice blog..;)

y@n@ M!B said...

:dRivEr:
ehem2..sapa la kwn awk tu kannn...baik betol awk tunggu kwn awk tu siap tiap2 hari..hehe..pi la pau dia seafood \/(^_^)

y@n@ M!B said...

:Mr feckry:
errr oke la setuju sikit dgn statement tu..huhuhu~

y@n@ M!B said...

:einaz ;D:
tq babe! =)

POSH76 said...

perempuan lambat takper tp jgn lelaki lambat hehe

dotblogspotdotkom said...

pakcik bukan pakar psikologi.. tp pd pendapat pakcik.....

pompuan nih dia nak nampak anggun @ senang cakap cantik la.... nak plak kalu yg dah kawen.... nanti jatuh plak air muka suami.... org kata isteri comot....

tapi adakah suami berfikiran begitu?..

sbb tu le pompuan nih dia leka depan cermin... lelaki nih... bersiap tanpa cermin pn x pe.....

so... it's normal... tp jgn la dihabiskan bermekap dpn cermin sampai 1@2jam..... tu dah kurang normal....

miss lolly a.k.a luvfareda said...

l0lly dari segi bersiap cepat.

tapi suke lengah2 mase. tu je yg tak suker huh.

y@n@ M!B said...

:POSH76:
setuju! =)

y@n@ M!B said...

:dotblogspotdotkom:
tu dia penjelasan seorg laki yg sudah menjadi laki org..begitu memahami..huhuhu~ cayalah! ^_^

y@n@ M!B said...

:miss lolly a.k.a luvfareda :
erk lengah2 watpe?hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015