Apr 7, 2016

Umur 5 Bulan dah Ada Cucuk??

Assalamualaikum...


ada yang rindu budak ni?? papa kata dah besar nanti hensem macam Adi Putra...tapi aku cakap KJ lagi hensem...KAHKAH ๐Ÿ˜


Ikutkan, bulan ni umur dia dah 6 bulan...tapi sebab dia lahir akhir bulan, 26 Oktober 2015, so kira umur dia baru 5 bulan lah....haha takyah la besar cepat sangat....kalau orang tanya memang aku akan kira umur dia ikut tarikh lahir dia...selagi belum 26 haribulan, aku akan cakap umur dia masih lagi 5 bulan...ngeee~  soooo dia belummm lagi boleh makan....memang nak tunggu genap 6 bulan atau maybe 7 bulan baru nak ajar dia makan puree², bubur semua tu... ๐Ÿ˜


Semalam ada appointment dengan KK...ingatkan check-up biasa je....rupanya ada injection sekali...ehh rasanya Zafirah dulu mana ada jab 5 bulan...lepas 3 serangkai tu terus tunggu 6 bulan baru jab...pastu setahun pulak....konpius aku...


Then kawan aku google, dah ada jadual imunisasi baru rupanya dari KKM... ๐Ÿ‘‡

Jadual Imunisasi Bayi Baru KKM 2016 Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga (BPKK) dan KKM telah mengeluarkan jadual immunisasi baru bermula 2016. Perbezaan utama adalah pada jadual immunisasi MMR (Measles, Mumps & Rubella) yang mempunyai 2 dos, dos pertama pada usia 9 bulan dan dos kedua pada usia 12 bulan.

 Sebelum ini hanya satu dos MMR sahaja yang diberi pada usia 12 bulan. Jadual ini telah diedarkan kepada semua fasiliti kesihatan kerajaan dan swasta:



Eh dalam jadual tu, memang dari dulu lagi dah ada jab untuk 5 bulan....nurse kat KK pun cakap dari dulu dah ada...apesal aku tak ingat pun bawak Zafirah jab masa umur dia 5 bulan??!!! arghh


erm mungkin aku yang ngelat tak datang kot...hahaha  memang aku suka ngelat dulu....lepas jab setahun aku memang tak pi dah klinik untuk check-up apa²...sebab elok je lepas jab setahun tu dia kena chicken pox...pastu malas dah nak pi check-up²...lol


Dah anak kedua ni macam teliti sikit aku follow setiap appointment dia...walaupun urat dah banyak putus gagah jugak teliti semua benda...huhu~  so ni lah hasil check-up Muhammad Aisy Zafran ๐Ÿ˜


berat tetap menten 6.3 kilo...tak naik langsung kaooo dari bulan lepas...adoii  mungkin lah kurang minum susu ke, terlalu aktif ke...herm...tapi ikut graf normal je...cuma nurse concern if bulan depan pun tak naik jugak berat takut jadi abnormal pulak...tinggi bertambah beberapa cm...oke la tu...hehe


Masa jab nangis kejap je...pastu membebel tak puas hati kot sebab sakit...pastu gelak² macam biasa...demam pun takde..Alhamdulillah...good boy!


dah pandai pegang botol susu sendiri...yeyy! tapi kena selalu pantau jugak...coordination tangan tak berapa betul lagi...haha kadang tangan tah kemana, botol tah kemana...pastu menjerit tak dapat susu....lol~  gigit kang!


k tu je nak cerita...tata! ๐Ÿ˜˜





IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!




Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

syira yaya said...

comelnyaa dia :) memang cepat je membesar baby nih kan. tak puas nak main cakcak ngan dia tengok2 dah besar. huhu

idzwa kamaruddin said...

dia tengok klinik kot..ade sesetengah tu dia buat pecahan injek sebab 3 serangkai tu kuat skit.

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum Zafran...tak lama lagi dah boleh makan ya..yes...

aizamia3 said...

eerr.. akak pulak.. senang cakap tiap kali appointment memang tak pernah culaslah. Mesti bawak anak pergi cucuk. SYMP.. hehehe.. ;)
eh!Dak Zafran pegang botol susu tu dah ala2 Mas Idayu pegang mic.. ;)

Diana Rashid said...

jari dia tu..gemuk2..heheh

qaseh dalia said...

Comel je ! Bab cucuk tu ermm sakitnya rasa sobss

eima said...

comey ....
entah yg aku tai ...1hr pastu tetiap bulan sampai 6bln kena inject pastu setahun ...pastu tak de dah

Mila Hilas said...

x aci dh pndi pgg botol...alma x pndi lagi..xleh jadi ni kena ajar nmpk gayanya hehe

Nadia Johari said...

Fariza pun kene cucuk

Norhayati Mohd Isa said...

Geramnya..
Rasa nak gigit tgn berketak2 tu Yana..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015